Naar hoofdinhoud

TC Dakbedekkingen

Opgericht in 1978

Het Technisch Comité “Dakbedekkingen” vertegenwoordigt de sector van de hellende daken in België. Ze is samengesteld uit de belangrijkste spelers op het vlak van dakbedekkingen. De kern bestaat uit aannemers van dakwerken (voornamelijk via CBD, Confederatie Bouw Dak), aangevuld met fabrikanten van de verschillende samenstellende materialen en systemen voor hellende daken (isolatiematerialen, dakbedekkingsmaterialen zoals pannen, leien, metalen dakbedekkingen, golfplaten…, dakvlakvensters, lucht- en dampdichtingsmaterialen enz.), en andere experts in de sector. Voor specifieke discussies of werkgroepen wordt af en toe een beroep gedaan op diverse experts.

Werkplan

In het werkplan worden de activiteiten van het TC vastgelegd.

Download het werkplan

Leden

Voorzitter: C. Vandermosten

Leden: L. Baeyens, U. Bal, F.-X. Bocage, A. Bountzouklis, F. Cauwelier, S. Couez, J.-F. Crohin, P. Crohin, S. Daelman, C. Degreef, S. Depuis, G. Derde, P. Donner, Y.-M. Dron, M. Dubois D'Enghien, J.-F. Fontenoy, B. Fournet, R. Geens, D. Gouverneur, M. Henderieckx, J. Lemmens, N. Lens, M. Lesenfants, M. Molens,L. Mauën,B. Rahier, C. Resimont, P. Segers, T. Stockman, C. Suarez, A. Thierens, J.-M. Tong, J. Van Leeuwen, N. Vander Putten, A. Vanhove, R. Vignix, D. Wattel, L. Zanussi

Ingenieurs-animatoren: F. Dobbels, D. Langendries, L. Lassoie, E. Noirfalisse

Ingenieurs TAC: D. De Bock, L. Geerts, E. Mahieu

Contact

Over het Comité

Het TC Dakbedekkingen staat in voor het opstellen en indien nodig herzien van Technische Voorlichtingen (TV’s) in zijn domein. Via werkgroepen binnen het TC werden TV’s opgesteld over daken met pannen in gebakken aarde, tegelpannen, betonpannen, leien, golfplaten, thermische isolatie van hellende daken, montage van zonnepanelen op hellende daken, hemelwaterafvoer… Deze publicaties worden gevolgd door acties om ze bekend, begrepen en toegepast te maken door de sector: cursussen, presentaties en webinars voor verschillende doelgroepen (aannemers, architecten, studenten, …), animaties, brochures, … . Ook andere media worden ontwikkeld, in het bijzonder op vraag van het TC:  databank bouwdetails, animaties… .

Ten behoeve van het Comité en de sector worden projecten en studies van verschillende omvang en duur uitgevoerd, of het nu gaat om een ​​antwoord op actuele probleemstellingen of om zijn visie op langere termijn te voeden. Als voorbeeld kunnen we het project Rainroof vermelden, een onderzoek naar de neerslagdichtheid in het dak & onderdak complex. Andere onderzoekstopics zijn de verluchting van dakbedekkingen en de positie van dakgoten, in het bijzonder bij dikke isolatiepakketten.

Andere thema's zijn het onderwerp van bijzondere interesse en synergiën met andere Technische Comités: levensduur van materialen, demonteerbaar bouwen, multifunctionele daken, innovatieve en / of ecologische materialen, … .