Naar hoofdinhoud
Op weg naar bouw 4.0 - BUILD4WAL

Op weg naar bouw 4.0 - BUILD4WAL

Digitalisering is een essentiële economische hefboom voor de ontwikkeling van de bouwsector.

Heb je vragen over dit onderzoeksproject?

Surf naar de projectwebsite

Contacteer ons

Stuur ons een e-mail

De digitale omschakeling van de bouwsector stelt bedrijven in staat hun winstgevendheid, concurrentievermogen en klanttevredenheid te vergroten. Deze grote omwenteling vereist steun voor de actoren op het terrein bij het gebruik van nieuwe digitale technologieën in hun dagelijkse activiteiten 

Het project Build4Wal, waaraan wordt deelgenomen door het BBRI, Cetic, Cenaero en het CCW, heeft tot doel de actoren van de verschillende sectoren van de bouwsector bewust te maken van de nieuwe technologieën en hun potentiële bijdragen via de oprichting van verschillende HUBS, vast of mobiel, als demonstratiecentra voor digitaal bouwen.  

Deze hubs zijn een showcase voor de meest recente technologieën die de verschillende fasen van een bouwproject vergemakkelijken en verbeteren (3D-printing, drones, BIM digitale mock-up, virtueel ontwerp, communicerende objecten, augmented reality, exoskeletten, enz.)  Aan de hand van door het faciliteitsteam ontwikkelde indicatoren kunnen bedrijven nagaan hoe ver deze opkomende technologieën gevorderd zijn en beoordelen in hoeverre deze (technisch en economisch) in hun interne processen kunnen worden geïntegreerd. Deze hubs maken het ook mogelijk leerlingen in de bouw op te leiden in deze nieuwe technologieën. 

Elke hub is gewijd aan drie hoofdthema's: de ontwerpfase, de bouwfase en de gebruiksfase van het gebouw. De mobiele hubs, in de vorm van vrachtwagens of aanhangwagens, kunnen op bouwterreinen worden gebruikt om deze technologische demonstraties zo dicht mogelijk bij de spelers op het terrein uit te voeren. 

Uiteindelijk verspreidt dit project de nieuwste technologieën in de bouwsector en verkleint het zo de kloof tussen theorie en praktijk ten gunste van een modernere en in vele opzichten efficiëntere bouw (comfort, gezondheid, energie, milieu). 

Met de steun van

DGO 6

In samenwerking met

Confédération Construction Wallonne Cenaero cetic