Impact van materialen op de prestaties en hygrothermische duurzaamheid van gebouwen - HYGRIMPACT

Terug naar : onderzoeksprojecten
De karakterisering van de hygrothermische prestatie van materialen en wanden onder realistische omstandigheden is noodzakelijk om de duurzaamheid van isolatiewerkzaamheden te garanderen.

Alle gebouwen, nieuw of bestaand, moeten een goede thermische isolatie hebben. Het gebruik van bio-sourced isolatie, actieve capillairen of andere innovatieve producten komt tegenwoordig steeds vaker voor. Deze materialen hebben vaak het vermogen om vocht uit te wisselen met hun omgeving en hun thermische prestaties variëren dienovereenkomstig. Bovendien kunnen bepaalde wanden in geval van overmatige vochtigheid verschillende vormen van degradatie ontwikkelen, zoals schimmel, interne condensatie, vorstschade, enz. De goede conservering in de tijd van materialen die gevoelig zijn voor vochtigheid hangt af van de samenstelling van de muren waarin ze zijn geïnstalleerd en de omringende klimatologische omstandigheden. Of het nu is tijdens de dimensionering van de wanden of in een reële situatie, het is essentieel om ervoor te zorgen dat de kritische vochtigheidsniveaus niet worden bereikt en dat de wand voldoende robuust is tegen de gevaren die inherent zijn aan de levensduur van elk gebouw. 
 
Het doel van de twee biënnales van het prenormatieve Hygrimpact-project is het onderzoeken van de impact die vochtoverdrachten hebben op materialen, wanden en gebouwen. 
 
Meer specifiek richt de eerste biënnale zich voornamelijk op het meten van de thermische geleidbaarheid van vochtige isolatiematerialen, en het in reële omstandigheden meten van vochtigheidsniveaus in typische risicomuren zoals geïsoleerde compacte groene daken, geïsoleerd metselwerk van binnenuit zonder dampscherm ,…. 
 
De tweede biënnale richt zich vooral op de ontwikkeling en verbetering van laboratoriummethoden om de eigenschappen van materialen en wanden met betrekking tot vochtoverdracht te bepalen. Het onderzoek heeft tot doel de tijd die nodig is om deze tests uit te voeren, te verkorten. Het doel van deze karakterisering is uiteindelijk om optimale thermische prestaties te garanderen, de robuustheid van de wanden te garanderen en een goed hygrothermisch comfort in de gebouwen te bevorderen. 
 
Uiteindelijk moet de juiste karakterisering van de hygrothermische prestaties van materialen en wanden hun duurzaamheid garanderen en de levensduur van gebouwen verlengen.

Artikels over dit onderwerp

Met de steun van

Hebt u vragen over dit project onderzoeksproject?

Gerelateerde projecten