Naar hoofdinhoud
HAMSTER Heat-Air-Moisture proefpost

Het project HAMSTER bestaat erin om een proefpost te ontwikkelen en te valideren die toelaat het hygrothermisch gedrag en de energetische prestaties te bestuderen van bouwelementen van realistische afmetingen.

Heb je vragen over dit onderzoeksproject?

Bel dan ons.

Contacteer ons

Xavier Loncour

Stuur ons een e-mail

Doelstellingen

Deze proefpost combineert verschillende functionaliteiten welke het uniek maakt in meerdere opzichten:

  • De proefpost bestaat uit twee geklimatiseerde kamers waar het mogelijk is om het binnen- en buitenklimaat te reproduceren en te combineren. Het tot stand gebrachte buitenklimaat zal completer worden nagebootst dan datgene waargenomen in andere, vergelijkbare testposten.
  • De bestudeerde bouwelementen geplaatst tussen de twee testkamers hebben belangrijke/realistische afmetingen. (3*3m).
  • Alle bouwelementen kunnen in de werkelijke positie worden bestudeerd (verticaal voor een muur, horizontaal voor een vloer of een plat dak, hellend voor een hellend dak).
  • De polyvalentie van de testinstallatie maakt het mogelijk om doelbewuste prestatiestudies uit te voeren (bv. met betrekking tot energie, luchttransport of vochttransport) of om de gecombineerde/globale prestaties te evalueren.
HAMSTER.

Resultaten en publicaties

Deze testinstallatie, uniek omwille van zijn functionaliteiten en onderzoeks- en ontwikkelingsmogelijkheden, zal worden geïnstalleerd in het gebouw van het Brusselse Competentiecentrum Duurzaam Bouwen “Greenbizz” te Brussel. De installatie wordt ter beschikking gesteld van onderzoekers in het Brussels Gewest waarbij structurele samenwerking voorzien wordt ter gelegenheid van het project. Hierdoor krijgen de betrokken partners de kans om intern hun competenties te ontwikkelen. 

De polyvalentie van de testinstallatie is geschikt voor onderzoek en industriële ontwikkeling op nieuwe producten, bouwelementen of systemen toepasbaar in het kader van energetische renovatie van bestaande gebouwen. Dit biedt belangrijke opportuniteiten voor de industrie.

Financiering

Op financieel vlak heeft het project HAMSTER een subsidie ontvangen in het kader van het operationele EFRO-programma van het Brussels-Hoofdstedelijk Gewest. De bijdrage bedraagt bijna 1,7 miljoen euro, afkomstig van Europa, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Innoviris.

Met de steun van

FEDER EFRO

In samenwerking met

ECAM Greenbizz UCL ULB VUB