Naar hoofdinhoud

Constructieve Eurocodes

De Normen-Antenne "Constructieve Eurocodes" heeft als doel om de sector te informeren omtrent de Europese normalisatie van allerhande afwerkingsmaterialen. Bovendien verlenen we bijstand voor het begrip en de toepassing van die normen.

Normen

Bekijk de bouwnormen die gerelateerd zijn aan de Normen-Antenne 'Constructieve Eurocodes'.

Ga naar normen

Publicaties

Bekijk de publicaties die gerelateerd zijn aan de Normen-Antenne 'Constructieve Eurocodes'.

Ga naar publicaties

De tien Eurocodes

Met het Eurocodes-programma wil men gemeenschappelijke, technische regels voor het ontwerp van gebouwen en kunstwerken opstellen, die de lokale regelgeving in de verschillende lidstaten van de Europese Unie kunnen vervangen.

Er zijn in totaal tien Eurocodes.

Download: Lijst van de Eurocodes
Overzicht eurocodes
Een overzicht van de tien eurocodes

De Eurocodes 0 en 1 vormen de basis voor de berekeningen en bevatten respectievelijk de algemene regels voor de berekening van de grenstoestanden en de rekenwaarden voor de belastingen.
Daarnaast bestaan er Eurocodes voor de verschillende bouwmaterialen:

  • Eurocode 2 voor betonconstructies
  • Eurocode 3 voor staalconstructies
  • Eurocode 4 voor gemengde staal-betonconstructies
  • Eurocode 5 voor houtconstructies
  • Eurocode 6 voor metselwerkconstructies
  • Eurocode 9 voor aluminiumconstructies.

De reeks bevat eveneens twee Eurocodes met betrekking tot enkele specifieke berekeningsmethoden:

  • Eurocode 7 voor grondmechanische berekeningen
  • Eurocode 8 voor de berekening van de weerstand van constructies tegen aardbevingsbelastingen (seismische belastingen).

Ook de brandweerstand van de verschillende bouwmaterialen komt in de Eurocodes aan bod. Dit onderwerp wordt meestal in deel 1-2 behandeld.

Iedere Eurocode is op zijn beurt samengesteld uit meerdere delen. Zo is de Eurocode 3 (staal) onderverdeeld in afzonderlijke delen voor onder meer de platen, de vermoeiing en de bruggen. In totaal tellen de Eurocodes 58 delen.

Om het gebruik van de Eurocodes in België te vergemakkelijken, worden er Nationale Bijlagen (ANB) uitgegeven met een aantal wijzigingen en aanvullingen die rekening houden met de lokale context.

Vertaling van de Eurocodes in het Nederlands

Niet alle Eurocodes zijn beschikbaar in het Nederlands. Een samenwerkingsverband tussen het Bureau voor Normalisatie (NBN) en het Nederlands Normalisatie-Instituut (NEN) heeft als voornaamste doel om deze Eurocodes van het Engels, Frans en Duits naar het Nederlands te vertalen. Op die manier tracht men voor België en Nederland te komen tot geharmoniseerde Nederlandstalige versies van de Eurocodes.

Om de vertaling te vergemakkelijken, werd er een vertaallijst opgesteld, die de verplicht te gebruiken vertaling van bepaalde (Engelse) termen bevat.

Download: Vertaallijst Eurocodes

Niet gevonden wat je zocht?

Heb je nog een vraag voor de Normen-Antenne 'Constructieve Eurocodes'?
We staan je graag bij om normen beter te begrijpen en toe te passen.

Contact:

  • Audrey Skowron
  • Jean-François Rondeaux