Geen sleutels meer nodig met slimme sloten

Terug naar : nieuws

Slimme sloten, meestal aangeduid met de Engelse benaming smart locks, vervangen sleutels door een smartphone of gsm of door vingerafdrukken en/of gezichtsherkenning, met alle voordelen van dien. Sommige slimme elektronische sloten zijn bovendien in staat om op een energiezuinige manier hun eigen elektriciteit te genereren en vergen dus geen batterijen of elektrische bekabeling meer.

Geen sleutels meer nodig met slimme sloten - Plus besoin de clés pour ouvrir les serrures intelligentes

Slot openen met een smartphone of gsm

Met behulp van een elektronisch slot, dat u bovenop het gewone deurslot installeert, en een mobiele app op uw smartphone, kunt u van op afstand de toegang tot een gebouw controleren. Sommige smart locks kunt u ook met een gewone gsm aansturen via sms-berichten. Met behulp van een persoonlijk account kunt u via een webapplicatie bepalen wie op welke momenten toegang heeft tot het gebouw. BlueTooth technologie opent of sluit automatisch het smart lock zodra u met uw smartphone of gsm in de buurt bent. U kunt ook van om het even waar de deur openen voor bezoekers als die aanbellen of u op uw smartphone of gsm contacteren. Eventueel krijgt u vooraf op uw smartphone of gsm een beeldopname van de bezoeker.

Met deze slimme sloten kunt u bovendien virtuele sleutels toekennen aan andere telefoons, waardoor andere personen op vooraf bepaalde tijdstippen toegang krijgen tot het gebouw. Handig voor de poetsvrouw of voor mensen die op een afgesproken moment langskomen: de loodgieter die een kraan of lek komt repareren, buren die uw huisdier komen voederen, een logé die een paar dagen uw appartement betrekt. U ziet wanneer deze mensen aankomen en weer vertrekken. Uiteraard krijgen ze op andere, niet vastgelegde momenten, geen toegang.

Intussen zijn er diverse smart locks op de markt met heel uiteenlopende mogelijkheden en design. Meestal werken deze sloten op batterijen en maken zij gebruik van BlueTooth LE (Bluetooth low energy) en Ultra Low Power WIFI, zodat die batterijen tot een jaar mee kunnen. De meeste smart locks zijn dankzij de ingebouwde WIFI en de rechtstreekse communicatie tussen telefoon en slot volledig onafhankelijk van de internetverbinding in het gebouw. Tot de mogelijke extra attributen behoort een ledpaneel, waarop u boodschappen voor de bezoeker kunt weergeven.

Biometrische sloten

Biometrische sloten worden meestal geopend met behulp van een vingerafdruk. Je hoeft enkel heel eenvoudig je vinger tegen de ingebouwde scanner van het slot te houden en de deur opent dan vanzelf. Er kunnen meerdere afdrukken opgeslagen worden, zodat iedereen van het gezin toegang tot de woning krijgt. Extra bezoekers kunnen tijdelijke toegang krijgen. Je hebt steeds een overzicht van wie toegang heeft en wie wanneer de deur gepasseerd is.

De meeste sloten kunnen ook met een code geopend worden, daar bij 2% van de mensen de vingerafdruk te slecht is om goed te kunnen werken. Bovendien kan je dan kiezen of je werkt met de code of met de vingerafdruk. Een sleutel blijft in beide gevallen overbodig.

Naast vingerafdrukken wordt er ook onderzoek gedaan naar het gebruik van gezichtsherkenning voor het openen van deuren. Zo kan men bij één type slot de smartphone gebruiken voor biometrische controle van de identiteit om het slot te openen. De ingebouwde gezichtsherkenning zorgt ervoor dat enkel bevoegde personen toegang krijgen.

Elektronisch slot produceert eigen elektriciteit

Elektronische sloten verbruiken elektriciteit en hebben dus batterijen of elektrische bekabeling nodig. Relatief nieuw is een elektronisch slot dat zijn eigen elektriciteit genereert uit de energie die wordt opgewekt als iemand de klink neerduwt om de deur te openen. Een geïntegreerde energieomvormer zet die kinetische energie automatisch om in elektriciteit. Het resultaat is een energieneutraal slot. Dit type van sloten kunt u koppelen aan een automatisch RFID systeem (identificatie met radiogolven) of aan een systeem dat verbonden is met een smartphone, zoals hierboven beschreven.

Dezelfde technologie werd al met succes toegepast op andere toestellen die elektriciteit verbruiken, zoals lichtschakelaars, sensoren en controlesystemen voor gebouwen. In dat geval genereren de toestellen de benodigde energie uit kleine veranderingen in beweging, druk, licht, temperatuur of trillingen.

C-Watch Inspiring construction technology

C-Watch is een technology watch die opgestart werd op initiatief van de Technologische dienstverlening Duurzaam bouwen en duurzame ontwikkeling met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en InnovIRIS, het Brussels Instituut voor onderzoek en innovatie.

De "C-Watch" is geen oplijsting van producten of methodes die hun nut of kwaliteit bewezen hebben, en een publicatie kan geenszins gezien worden als een kwaliteitsoordeel van WTCB of zijn partnerorganisaties over het desbetreffende product of methode, noch voor producten of methodes in ontwikkelingsfase noch voor deze die reeds op de markt aangeboden worden.

WTCB biedt de "C-Watch", samen met zijn partnerorganisaties, aan als een innovatieondersteunende dienst, waarbij innovatieve ideeën en producten gepubliceerd worden als inspiratiebron in een eerste stap in het innovatieproces van bouwbedrijven.