Ga naar de hoofdinhoud Ga naar de onderkant van de pagina
WTCB Home

Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf

16/08/2018

WTCB Home

Algemeen

De Eurocodes vormen een geheel van Europese normen voor het ontwerp en de dimensionering van gebouwen en kunstwerken, inclusief hun funderingen en bestandheid tegen aardbevingen. Doel van het programma van de Eurocodes is de opstelling van een geheel van gemeenschappelijke, technische regels voor het ontwerp van gebouwen en kunstwerken die bestemd zijn om de regels die van kracht zijn in de verschillende lidstaten van de Europese Unie te vervangen.

10 EurocodesEr zijn in totaal 10 Eurocodes (die elk uit aparte delen bestaan) : Daarnaast bestaan er Eurocodes voor de verschillende bouwmaterialen : Ten slotte zijn er nog twee aparte Eurocodes : De brandweerstand is eveneens een specifieke materie die voor de verschillende bouwmaterialen wordt behandeld in iedere Eurocode (Deel 1.2 van iedere Eurocode behalve Eurocode 7 en Eurocode 8) - meer informatie kan men vinden op de website van NA Brandpreventie.

Iedere Eurocode is op haar beurt samengesteld uit meerdere delen. Zo bijvoorbeeld is Eurocode 2 (beton) onderverdeeld in afzonderlijke delen voor gebouwen, prefabricage, licht beton, spanbeton, bruggen, enz. In totaal zijn er 58 afleveringen voor het geheel van de Eurocodes (EN-toestand).

De Eurocodes zijn natuurlijk niet de enige Europese normen in de bouw. Op de Europese agenda staan verscheidene honderden productnormen en normen betreffende de proefmethoden ingeschreven.
  1. Diensten
  2. Normalisatie
  3. NA Constructieve Eurocodes
  4. Algemeen - Normen-Antenne Constructieve Eurocodes