Ga naar de hoofdinhoud Ga naar de onderkant van de pagina
WTCB Home

Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf

21/07/2018

WTCB Home

Bouwdetail binnenvloer-doorvoering

Afdichting van doorvoeringen van beschermde kanalen met een brandwerende bespuiting in brandwerende massieve vloeren

Referentie: 3090

Publicatiedatum:

3090_DET1_1.svg
Afb. 125 Afdichting van een doorvoering van een beschermd kanaal met een brandwerende bespuiting in een brandwerende massieve vloer.
 
1. Massieve vloer
2. Luchtkanaal
3. Uitsparing en speling rond het kanaal
4. Afdichting rond het kanaal
5. Brandwerende bespuiting
1. Massieve vloer
Het gaat hier om een massieve vloer die ofwel in overeenstemming is met de gestandaardiseerde massieve vloer, ofwel met een gelijkaardige massieve vloer. Andere massieve vloeren zijn toegelaten, op voorwaarde dat het gebruik ervan toegestaan is door het proefverslag van de brandwerende voorziening die in de vloer aangebracht wordt of door een gelijkaardig attest.
 
2. Luchtkanaal
Er dient een brandwerend beschermd luchtkanaal voorzien te worden over de gehele lengte van het (sub-)compartiment. De karakteristieken van de luchtkanalen moeten in overeenstemming zijn met het proefverslag. Zo moet in het proefverslag aangegeven zijn uit welk materiaal de luchtkanalen opgebouwd zijn (doorgaans metalen kanalen) en wat hun maximale diameter (ronde kanalen) en afmetingen (rechthoekige kanalen) zijn. De afmetingen van het kanaal bedragen doorgaans maximaal 1.500 x 1.000 mm, tenzij anders vermeld in het proefverslag.
 
3. Uitsparing en speling
Het verschil tussen de diameter van de uitsparing en de diameter van het beschermde kanaal moet vermeld worden in het proefverslag.
 
4. Afdichting
De afdichting van de ruimte tussen het brandwerend beschermde kanaal en de massieve vloer dient gerealiseerd te worden zoals aangegeven in het proefverslag. Het verschil tussen de afmetingen van de uitsparing en de afmetingen van het kanaal mag maximaal de dikte van de aan te brengen brandwerende bespuiting bedragen. De afdichting van de ruimte tussen het kanaal en de uitsparing in de vloer wordt gerealiseerd zoals aangegeven in het proefverslag (afdichten met mortel, dichtpleisteren, opstoppen met rotswol ...).
 
5. Brandwerende bespuiting
De brandwerende bespuiting wordt zowel aangebracht op het kanaal (soms met behulp van een gaas) als tegen de brandwerende massieve vloer (ter hoogte van de doorvoering). De bespuiting wordt aangebracht over de gehele lengte van het (sub-)compartiment.
 
6. Ophangconstructie van de luchtkanalen (niet zichtbaar op afbeelding 125)
De brandwerend beschermde luchtkanalen dienen ondersteund en bevestigd te worden volgens de regels van goed vakmanschap (zie het proefverslag en de richtlijnen van de fabrikant).

Gerelateerde publicaties

  1. Diensten
  2. Normalisatie
  3. NA Bouwdetails
  4. Databank bouwdetails