Ga naar de hoofdinhoud Ga naar de onderkant van de pagina
WTCB Home

Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf

21/07/2018

WTCB Home

Bouwdetail binnenvloer-doorvoering

Afdichting van doorvoeringen van onbrandbare leidingen in brandwerende massieve vloeren met een brandwerende coating

Referentie: 3073

Publicatiedatum:

3073_DET1_1.svg
Afb. 104 Afdichting van een doorvoering van een onbrandbare leiding in een brandwerende massieve vloer met een brandwerende coating.
 
1. Massieve vloer
2. Onbrandbare leiding
3. Uitsparing en speling rond de leiding
4. Afdichting rond de leiding
5. Brandwerende coating
1. Massieve vloer
Het gaat hier om een massieve vloer die ofwel in overeenstemming is met de gestandaardiseerde massieve vloer, ofwel met een gelijkaardige massieve vloer. Andere massieve vloeren zijn toegelaten, op voorwaarde dat het gebruik ervan toegestaan is door het proefverslag van de brandwerende voorziening die in de vloer aangebracht wordt of door een gelijkaardig attest.
 
2. Onbrandbare leidingen
De karakteristieken van de onbrandbare leidingen moeten in overeenstemming zijn met het proefverslag. Zo moet in het proefverslag aangegeven worden uit welk materiaal de leidingen opgebouwd zijn (staal, koper ...) en wat hun minimale en maximale diameter is (gewoonlijk tot 60 mm). Verder moet het proefverslag de nodige indicaties bevatten met betrekking tot de minimale en maximale wanddikte (gewoonlijk 0,5 tot 5 mm).
 
3. Uitsparing en speling
Het verschil tussen de diameter van de uitsparing en de diameter van de leiding mag niet groter zijn dan de waarde die vermeld staat in het proefverslag.
 
4. Afdichting
De afdichting van de ruimte tussen de leiding en de uitsparing in de massieve vloer wordt gerealiseerd zoals aangegeven in het proefverslag (dichtpleisteren, opstoppen met rotswol ...).
De te voorziene afdichting is afhankelijk van de speling tussen de leiding en de uitsparing. Tenzij het proefverslag andere bepalingen bevat (bv. speling < x mm), moet deze ruimte in principe altijd afgedicht worden.
 
5. Brandwerende coating
De onbrandbare leiding wordt over een bepaalde lengte ingesmeerd met de brandwerende coating. Deze lengte is vooral afhankelijk van het type coating en loopt meestal over 200 tot 500 mm aan weerszijden van de vloer (zie de voorschriften van de fabrikant). Ook de brandwerende coating wordt over een voldoende afstand aangebracht (bv. 100 mm - zie de voorschriften van de fabrikant) op de massieve vloer en op de naden tussen de onbrandbare leiding en de vloer.
Soms moet er eveneens een isolatieschaal rond de onbrandbare leiding aangebracht worden. Meer informatie hierover is terug te vinden in fiche 19.3 (p. 148).
 
6. Ophangconstructie van de leidingen (niet zichtbaar op afbeelding 104, p. 154)
De leidingen dienen ondersteund en bevestigd te worden volgens de regels van goed vakmanschap.

Gerelateerde publicaties

  1. Diensten
  2. Normalisatie
  3. NA Bouwdetails
  4. Databank bouwdetails