Ga naar de hoofdinhoud Ga naar de onderkant van de pagina
WTCB Home

Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf

19/07/2018

WTCB Home

Proeven

Proeven in het laboratorium

Warmteweerstandsmeting van isolatiematerialen

Het labo Hygrothermie is erkend voor zijn expertise met betrekking tot de meting van de thermische weerstand en de thermische conductiviteit van isolatiematerialen. Het beschikt over toestellen met warmtestroommeters (Heat Flow Meter) en over een afgeschermde verwarmingsplaat (Guarded Hot Plate), alsook over de nodige middelen om proefstukken voor te bereiden en de conditionering van materialen uit te voeren voor de meting (versnelde veroudering, vochtigheid ...).

Toestellen voor de thermische-conductiviteitsmeting van isolatiematerialen.
Toestellen voor de thermische-conductiviteitsmeting van isolatiematerialen.

Het laboratorium is op dit gebied op de volgende manieren erkend:

Meting van de hygroscopische-sorptie-eigenschappen van materialen

Het laboratorium beschikt over de nodige uitrusting om de hygroscopische-sorptie-eigenschappen van materialen te meten volgens de norm NBN EN ISO 12571. De gegevens uit deze meting kunnen ingevoerd worden in hygrothermische-simulatiesoftware om de vochtigheid in wanden met meer precisie te kunnen voorspellen.

Samen met de andere WTCB-laboratoria kan het labo Hygrothermie ook de meeste eigenschappen evalueren, die nodig zijn om het hygrothermische gedrag van een materiaal (capillaire waterabsorptie, dampdoorlatendheid, porositeit en poriënverdeling ...) te karakteriseren. Deze gegevens kunnen bovendien ingevoerd worden in de meest gangbare hygrothermische-simulatiesoftware (WUFI en Delphin).

Proeven onder reële omstandigheden

Het laboratorium Hygrothermie beschikt over de uitrusting (infrastructuur, geheel van sensoren en meetverwerkingssystemen) om het hygrothermische gedrag te bestuderen van wanden die blootgesteld zijn aan reële klimaatomstandigheden.

Aanpalende cellen zijn twee cellen met een volledig identieke geometrie en wandopbouw, die in contact staan met dezelfde binnenomgeving. Met deze cellen kunnen twee verschillende componenten met elkaar vergeleken worden: gevel- en interieurelementen. Met een klimaatsysteem kan bovendien een binnenklimaat opgelegd worden, dat bijvoorbeeld overeenstemt met een bepaalde binnenklimaatklasse.

De hygrothermische omstandigheden ter hoogte van houten balken die ingewerkt zijn in verschillende langs binnen geïsoleerde muren werden bijvoorbeeld nagegaan in deze aanpalende cellen (onderzoeksproject RENOFASE).

Evaluatie van het hygrothermische gedrag van langs binnen geïsoleerde muren met ingewerkte houten balken.
Evaluatie van het hygrothermische gedrag van langs binnen geïsoleerde muren met ingewerkte houten balken.

Proeven in situ

Meting van het buitenklimaat

Naast het volledige weerstation in Limelette, beschikt het labo ook over de vereiste ervaring en uitrusting om het buitenklimaat te meten, dat wil zeggen:

Deze gegevens kunnen met name ingevoerd worden in hygrothermische-simulatiesoftware.

Voorbeeld van een installatie om het buitenklimaat (temperatuur, relatieve luchtvochtigheid, bezonning en slagregen) te meten.
Voorbeeld van een installatie om het buitenklimaat (temperatuur, relatieve luchtvochtigheid, bezonning en slagregen) te meten.

Monitoring van het hygrothermische gedrag van wanden

Het laboratorium zorgt ook voor de opvolging van het hygrothermische gedrag van wanden in situ. Dankzij de opvolging van de relatieve vochtigheid en de vochtigheid van materialen kan de werking van innovatieve of gewaagde isolatiesystemen geëvalueerd worden.

Numerieke simulaties

Het laboratorium voert regelmatig numerieke berekeningen uit van de gecombineerde warmte- en vochtoverdracht in bouwelementen, met behulp van numerieke-simulatiesoftware, zoals WUFI en DELPHIN. Deze numerieke berekeningen vormen een uitstekende aanvulling op de proeven die in het labo en in situ uitgevoerd werden. Met deze numerieke simulaties is het met name mogelijk om:

  1. Diensten
  2. Laboratoria
  3. Laboratorium Hygrothermie
  4. Proeven - Laboratorium Hygrothermie