Ga naar de hoofdinhoud Ga naar de onderkant van de pagina
WTCB Home

Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf

19/07/2018

WTCB Home

Laboratorium Licht

Het laboratorium Licht spitst zijn werkzaamheden toe op de studie van dag- en kunstlicht in en rondom gebouwen. Hierbij wordt er zowel gekeken naar het visuele comfort als naar de energie-efficiëntie van de toegepaste systemen.

De activiteiten van het laboratorium draaien hoofdzakelijk rond de drie volgende thema’s:

  • daglicht en de prestaties van de gebouwschil
  • kunstlicht voor verschillende toepassingen
  • systemen voor het beheer van de verlichting en de energie-efficiëntie ervan.

Het laboratorium heeft een ruime ervaring opgebouwd op het gebied van de studie van daglicht in gebouwen. Om zijn verschillende onderzoeksprojecten tot een goed einde te kunnen brengen, beschikt het over – in België unieke – kunsthemels, die toelaten om de daglichttoetreding in gebouwen te voorspellen aan de hand van schaalmodellen. In het kader van deze projecten worden er ook dikwijls computersimulaties uitgevoerd.

Het is bijgevolg logisch dat er binnen het laboratorium veel interesse uitgaat naar de prestaties van de doorzichtige en doorschijnende elementen van de gebouwschil. Er wordt eveneens onderzoek gevoerd naar de prestaties van producten of systemen voor het beheer van de daglichttoetreding (rolluiken, zonneweringen met lamellen, gordijnen ...) en naar lichtkoepels, lichtschachten of innovatieve gevelconcepten. Verder dient men voldoende aandacht te besteden aan de intelligente sturing van de zonneweringen en de integratie van het beheer van kunstlichtinstallaties om een bevredigend resultaat te kunnen bereiken.

Laboratorium Licht WTCB - Schaalmodel onder een kunsthemel.
Observatie van de daglichttoetreding in een schaalmodel onder een kunsthemel.

De doorbraak van ledverlichtingssystemen heeft het laboratorium ertoe aangezet om zijn onderzoek naar de parameters die essentieel zijn voor het visuele comfort  verder uit te diepen. De meetinstrumenten van het laboratorium worden gebruikt voor het karakteriseren van de verlichtingssterkte, de luminanties in het gezichtsveld en het lichtspectrum. Er worden ook analyses uitgevoerd die verband houden met de technische karakteristieken van ledproducten, het behoud van hun prestaties in de tijd en de impact op de visuele ergonomie binnen het gebouw.

Laboratorium Licht WTCB - Proeven op een ledarmaturen.
Proeven op een aantal ledarmaturen die vaak geïnstalleerd worden in kantoorgebouwen.

Het laboratorium stelt zijn infrastructuur en kennis niet alleen ten dienste van gespecialiseerde bouwondernemingen en bedrijven, architecten en studiebureaus, maar ook van architectuurscholen en -instituten die hun studenten bewust willen maken van de wisselwerking tussen licht en gebouw.

  1. Diensten
  2. Laboratoria
  3. Laboratorium Licht