Skip to main content
WTCB Home

Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf

24/02/2018

WTCB Home
  1. Publicaties
  2. Resultaten zoekopdracht

Publicaties
Monografieën

Gids voor de restauratie van metselwerk. Inleiding (geleverd met delen 1, 2, 3, 4A, 4B en 5; de aangegeven prijs geldt voor de zeven afleveringen samen)

Download

18 p.


Auteurs:

  • De Bruyn (R.)
  • Pien (A.)

Jaar: 2002
Ref: CSTC1062305


Prijzen voor papieren versie

Gids voor de restauratie van metselwerk. Inleiding (geleverd met delen 1, 2, 3, 4A, 4B en 5; de aangegeven prijs geldt voor de zeven afleveringen samen)

Gids die de restauratie van metselwerkconstructies (monumenten, historische gebouwen, oude gebouwen en gebouwen in het algemeen) stapsgewijs behandelt. De gids begint bij de studie van de standzekerheid van de bouwwerken, die zowel moet voorzien worden bij de opstelling van het restauratiedossier als tijdens de eigenlijke restauratiewerken. In een tweede boekdeel behandelt de gids het zoutprobleem (uitbloeiingen) en het probleem van opstijgend grondvocht. Deze twee fenomenen behoren tot de meest voorkomende oorzaken van problemen in oude gebouwen, zodat het raadzaam is ze te behandelen van bij het begin van de restauratiewerken. Vervolgens bespreekt de gids de gevelreiniging, met de eventuele toepassing van aangepaste curatieve en preventieve behandelingen, de restauratie van de gevelmaterialen en zelfs de gedeeltelijke of volledige vervanging van beschadigde elementen, waarbij men er steeds naar streeft de oorspronkelijke materialen zoveel mogelijk te bewaren. In een laatste boekdeel wordt dieper ingegaan op de afwerking en de bescherming van gevels.