Skip to main content
WTCB Home

Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf

23/02/2018

WTCB Home
  1. Publicaties
  2. WTCB-Contact
  3. WTCB-Contact nr. 5 (1-2005)
  4. Schrijnwerk en glaswerk
Zelfreinigende beglazing
Afb. 1 Zelfreinigende beglazing
Dubbele geventileerde gevel
Afb.2 Dubbele geventileerde gevel.

Schrijnwerk en glaswerk 2005/01.01

Schrijnwerk en glaswerk zijn essentiële gevelonderdelen die niet mogen verwaarloosd worden bij het ontwerp van het gebouw. Vensters en deuren moeten voldoen aan steeds strengere eisen die soms moeilijk te combineren zijn : mechanische sterkte, inbraakwerendheid, veiligheid, thermische en akoestische isolatie, visueel comfort, uitzicht, toegankelijkheid voor mindervaliden, … Het is dan ook niet verwonderlijk dat in deze sector regelmatig geïnnoveerd wordt.

Glaswerk

Deuren en vensters

Door het gebruik van nieuwe materialen en de combinatie van verschillende materialen is het mogelijk om de (mechanische, thermische, akoestische, ...) prestaties van het schrijnwerk te verbeteren.

Zo wordt gelamelleerd hout steeds vaker vervangen door fineerhout en gelijmd-gelamelleerd hout (combinatie van verschillende houtsoorten). Verder worden nieuwe milieuvriendelijke behandelingen ontwikkeld voor inheems hout, ter verbetering van de duurzaamheid van geverfd buitenschrijnwerk.

De thermische prestaties van aluminiumprofielen zijn verbeterd door procédés met een koudebrugonderbreking, terwijl de mechanische sterkte van PVC toeneemt door het te combineren met stalen verstevigingen. Op de markt verschijnt eveneens schrijnwerk uit composietmaterialen (bv. glasvezelgewapend hars).

Nuttige informatie
WTCB-publicaties : Technologische Adviseerdienst :
Nieuwe uitvoeringstechnieken in de schrijnwerkerij. Nuttige links :
www.wtcb.be/activefacades
http://windat.ucd.ie/index.html

Lopend onderzoek :
gebruik van gelaagd glas in structurele toepassingen Durabois; prenormatief onderzoek naar inbraakwerendheid.

Er zijn ook innovaties op het vlak van de aansluiting van het schrijnwerk, ter vermindering van de uitvoeringstermijnen en ter verbetering van de akoestische prestaties, de dichtheid, ... Dankzij 'gebruiksklare' elementen, vaak een combinatie van een venster (deur) en een rolluik, kunnen de montagetijd sterk beperkt worden en de prestaties verbeterd (dichtheid, beheer van de ventilatie, het licht, de zonnewinsten, …).

Sinds kort stelt de schrijnwerksector inbraakvertragende deuren en vensters voor. De mechanische eigenschappen van de profielen, de vulelementen, de omlijsting, het hang- en sluitwerk, … zijn dus erg verbeterd.

De computerprogramma's ter bepaling van de energieprestaties van het volledige venster en de onderdelen ervan zijn tevens grondig geëvolueerd (bv. WIS-programma).

Gevels

De volledig of gedeeltelijk beglaasde gordijngevels hebben een sterke ontwikkeling gekend (structureel gelijmd - SGG - of verankerd glaswerk - SVG). Een van de laatste innovaties bij SGG-gevels is een kit waarmee verlijming op de bouwplaats mogelijk is. Voor SVG-gevels waarborgen nieuwe niet-doorborende bevestigingssystemen, die niet langer rechtstreeks zichtbaar zijn, de volledige doorzichtigheid en helderheid van het glas. Tenslotte wijzen we op de doorbraak van dubbele geventileerde gevels (DGG, afbeelding 2) die uitgebreid aan bod kwamen in een vorige uitgave.

De Eengemaakte Technische Specificaties

De nieuwe STS 38 'Glaswerk' en 52 'Buitenschrijnwerk' zijn toepassingsdocumenten voor de Europese normen. Ze moeten de opsteller van een bestek helpen bij de keuze van zijn product en de dimensionering van de elementen.
 
akoestische isolatie, aluminium, beglazing, belgie, bescherming (behandeling), bestek, buitenschrijnwerk, composietmateriaal, constructieelement, deur, deuromlijsting, doorzichtigheid, dubbele gevel, dunne laag, energiebalans, energiedrager, gelaagd glas, gelijmd strookhout, gelijmde buitenbeglazing, glas, glasbreuk, gordijngevel, inbraakbestandheid, innovatie, isolerend glas, k waarde, lichtkontrole, lichttransmissie, lijm, mechanische sterkte, montage, natuurlijke verlichting, optische eigenschap, polyvinylchloride, programmatuur, reiniging, rekenmethode, schokweerstand, schrijnwerk, smartconnect_pub_akoestische isolatie, smartconnect_pub_thermische isolatie, spitstechnologie, sterkteklasse, stijfheid, structureel verankerd glas, technische reglementering, thermische eigenschap, thermische isolatie, thermische onderbreking, u-waarde, veiligheidsglas, venster, vensterkozijn, vensterraam, voorschrift, zelfreiniging, zonwering