Metselwerk en gevelbekleding 2005/01.05
De metselwerksector en de sector van de dunne gevelbekleding hebben de laatste jaren een belangrijke evolutie gekend : dankzij nieuwe materialen en uitvoeringstechnieken is het tegenwoordig mogelijk steeds beter presterende bouwwerken uit te voeren. Dit geldt niet enkel voor de fysische en mechanische eigenschappen, maar ook voor het uitzicht en de duurzaamheid. Bepaalde technieken leiden bovendien tot een verbetering van de werkomstandigheden op de bouwplaats.
Metselwerk
Op het vlak van metselwerk betreft deze dynamiek op Belgisch en Europees niveau vooral de ontwikkeling van nieuwe uitvoeringstechnieken enerzijds en de ontwikkeling van materialen anderzijds.- Uitvoeringstechnieken : de verlijming met 'dunne' voegen ontwikkelde zich zowel voor dragend metselwerk als voor gevelmetselwerk. De traditionele troffel wordt steeds vaker vervangen door een pistool of pomp en de rolbakken worden soms uitgerust met een triller (zie foto hieronder). Om de manipulatie van de elementen te vergemakkelijken, verschenen eveneens speciale werktuigen en robots voor de verlading van grote metselwerkelementen. Als gevolg van hun grotere sterkte kunnen zelfs volledige muurvakken geprefabriceerd worden.
-
Materialen : met mortels voor dunne lagen is het tegenwoordig mogelijk een hogere mechanische sterkte en een volledig verschillend uitzicht te verkrijgen. Ze beperken eveneens het risico op uitbloeiingen. Het formaat van bepaalde metselwerkelementen moest wel aangepast worden om de uitvoering van de dunne voegen mogelijk te maken. In sommige gevallen werden deze elementen voorzien van groeven om de aanpassing van de mortelhoeveelheden te vergemakkelijken (zie foto hiernaast).
- Gelijmd baksteenmetselwerk. WTCB-Dossiers, nr. 4/2004, Katern nr. 3.
- De databank 'Natuursteen' zal weldra beschikbaar zijn op onze website.
Natuursteen
Ook natuursteen, een ander vaak toegepast traditioneel materiaal, kende een aantal evoluties. De verschijning van de Europese proefnormen en geharmoniseerde productnormen heeft geleid tot aanzienlijke wijzigingen. Deze betreffen onder andere de opbouw van de technische fiches en de correcte benaming van de natuursteensoorten. In dit kader werken het WTCB en zijn Technisch Comité Steen en Marmer tegenwoordig aan de ontwikkeling van precieze informatie over het gebruik van natuursteen in gebouwen, evenals aan de opstelling van een vijftigtal nieuwe technische fiches. Dit geheel, aangepast aan de recentste normen, zal weldra verspreid worden via deze website.
Een ander voorbeeld van innovatie is deze van op glas verkleefde marmerplaten, waarbij men een traditionele architectuur met natuursteen kan combineren met eigentijdse creaties die gebruik maken van structureel gelijmd (SGG) of verankerd (SVG) glaswerk.
Deze en andere innoverende technieken zullen beoordeeld en beschreven worden in de nieuwe uitgave van TV 146 met betrekking tot dunne gevelbekledingen van natuursteen, waarvan de herziening van start zal gaan in 2005.