Skip to main content
WTCB Home

Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf

20/03/2018

WTCB Home
  1. Publicaties
  2. WTCB-Contact
  3. WTCB-Contact nr. 38 (2-2013)
  4. Uw dagelijkse zorgen zijn ook de onze

Uw dagelijkse zorgen zijn ook de onze 2013/02.01In het vorige nummer van de WTCB-Contact heeft u twee nieuwigheden kunnen ontdekken: onze nieuwe huisstijl en het thema van 2013, houtbouw. Het eerste nummer van een nieuw jaar staat steeds in het teken van een bepaald thema, zo ook in 2012 met luchtdichtheid. Even een terugblik op hoe dat jaar verlopen is naar aanleiding van de publicatie van het jaarverslag. Laten we hopen dat we onderstaande resultaten dit jaar kunnen evenaren of, waarom niet, verbeteren.

De keuze voor luchtdichtheid was een logische stap met de druk die rust op de bouwsector om steeds ecologischer te bouwen. Bouwknopen zijn in deze optiek vaak een hekel punt. De luchtdichtheid van een gebouw is een mooi voorbeeld van deze problematiek. Dat een goed basisdocument rond luchtdichtheid ontbrak, blijkt duidelijk uit de oplagecijfers van de thematische Contact: meer dan 100.000 gedrukte exemplaren en ongeveer 10.000 downloads.

Het WTCB informeert zijn leden echter niet enkel via publicaties, maar wil de bouwprofessionelen ook een meer persoonlijke aanpak aanbieden. In 2012 gaven de WTCB-medewerkers maar liefst 711 opleidingen over heel België. Dit mooie cijfer illustreert nogmaals het belang van de samenwerking tussen het Centrum en de praktijk.

Naar aanleiding van de steeds strenger wordende energetische eisen moeten ook de energieprestaties van het bestaande gebouwenpark omhoog. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de na-isolatie van spouwmuren aan belang wint. Om de integratie van deze techniek in de sector zo vlot mogelijk te laten verlopen, werkte het WTCB mee aan de organisatie van een reeks cursussen met maar liefst 400 deelnemers en zorgde het bovendien voor een overeenstemming tussen de verschillende documenten (STS, TV, …). Het resultaat van dit alles zijn 80 gecertificeerde bedrijven en 13 geaggregeerde systemen.

Vóór we de bouwprofessioneel correct kunnen informeren, heerst er een grote bedrijvigheid in de WTCB-laboratoria. De zorgen van de aannemers komen hier samen en vormen de basis voor nieuwe onderzoeken. Zo kreeg de betonsector in 2012 waar het naar vroeg: de voortzetting van het onderzoek over de delaminatie van bedrijfsvloeren. Uit dit onderzoek is gebleken dat het luchtgehalte een belangrijke rol speelt. In de herziening van de TV 204 over cementgebonden bedrijfsvloeren zal hierover meer te vinden zijn.

U leest het, 2012 was voor ons een goed gevuld jaar met mooie resultaten. Het WTCB zal in 2013 dan ook op dit elan verdergaan om de sector de begeleiding te bieden die het nodig heeft voor de huidige en toekomstige uitdagingen.