Ga naar de hoofdinhoud Ga naar de onderkant van de pagina
WTCB Home

Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf

23/07/2018

WTCB Home

Onderzoeks-
projecten

CIMEDE 2 Industriële bouw van duurzame, economische evolutieve woningen

Van
tot

CIMEDE 2 heeft tot doel geïndustrialiseerde, moduleerbare en evolutieve ééngezinswoningen en collectieve gebouwen (appartementen, scholen, sociale woningen, enz.

) met een houtskeletbouwsysteem te bouwen, die zich in de tijd kunnen aanpassen aan de veranderingen en evoluties in het gebruik.

Doelstellingen

De hoofddoelstelling van dit CIMEDE 2-project is om het onderzoek en de ontwikkeling ter verbetering van het CIMEDE-bouwsysteem verder te zetten.

De eerste doelstelling bestaat er dan ook in om het evolutief karakter van het systeem uit te breiden en te verbeteren: de mogelijkheid bieden om de totale afmetingen van een woning aan te passen in functie van familiale behoeften. Zo zal het in een residentieel gebouw mogelijk zijn om bepaalde appartementen te vergroten en andere te verkleinen met behoud van hetzelfde totaalvolume. Het is belangrijk om ook moduleerbare en evolutieve technieken in de voorzetwand of in de vloer te integreren.

Een tweede doelstelling bestaat erin om het CIMEDE-systeem aan te passen aan de specifieke behoeften van de accommodatiecentra voor personen met een beperking, rusthuizen, schoolgebouwen en kinderdagverblijven. Er zal zo veel mogelijk in de fabriek worden afgewerkt om de werkduur op de bouwplaats tot een minimum te beperken.

Resultaten en publicaties

De eerste projectfase omvat het opstellen van een bestek voor elke geviseerde bouwmarkt (woningen, scholen, enz.). Dit bestek bevat alle te respecteren normen en regels en kan als referentiedocument worden gebruikt tijdens het projectvervolg.

Vervolgens kan men in de ontwerpfase de bestaande CIMEDE-producten aanpassen en aanvullen om het werk in de fabriek verder te maximaliseren en zich aan de specifieke behoeften en beoogde architectuur aan te passen.

Tijdens de eerste 3 jaar van het project ontwikkelden de projectpartners een houten balkconstructiesysteem, aangevuld met frame-caissons. Dit systeem is modulair, evolutief en volledig afbreekbaar. De fase van prototypes en laboratoriumproeven, die gepland is voor 2018, zal het mogelijk maken alle prestaties (akoestisch, mechanisch, brand) van het ontwikkelde systeem te valideren

http://www.atelier-de-lavenir.be/01116/fr/Cimede

www.cimede.be

Contacteer ons

Benoit Parmentier
Audrey Skowron

02 655 77 11 Stuur ons een e-mail Proefstation
Met de steun van
Service public de Wallonie Z GreenWin

Service public de Wallonie, Z GreenWin

In samenwerking met
CENAERO CIMEDE UCL ULG

CENAERO, CIMEDE, UCL, ULG

  1. Onderzoeksprojecten
  2. CIMEDE 2