Skip to main content
WTCB Home

Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf

26/04/2018

WTCB Home
  1. Onderzoeksprojecten

Onderzoeks-
projecten

HAMSTER Heat, Air, Moisture real scale Test facility for building elements

Van
tot

Dit project bestaat erin om een proefpost te ontwikkelen en te valideren dat toelaat het hygrothermisch gedrag en de energetische prestaties te bestuderen van bouwelementen van realistische afmetingen.

Doelstellingen

Deze proefpost combineert verschillende functionaliteiten welke het uniek maakt in meerdere opzichten:
- De proefpost bestaat uit twee geklimatiseerde kamers waar het mogelijk is om het binnen- en buitenklimaat te reproduceren en te combineren. De ervaring toont dat het tot stand gebrachte buitenklimaat in dit geval completer is dan datgene waargenomen in andere, vergelijkbare testposten.
- De bestudeerde bouwelementen geplaatst tussen de twee testlokalen, geven bijzondere/realistische afmetingen weer. (3*3m)
- Alle bouwelementen kunnen in de werkelijke positie worden bestudeerd (verticaal voor een muur, horizontaal voor een vloer of een plat dak, hellend voor een hellend dak).
- De polyvalentie van de testinstallatie maakt het mogelijk om doelbewuste prestatiestudies uit te voeren (bv. energetische, luchtverplaatsing of vocht) of om de gecombineerde/globale prestaties te evalueren.

Resultaten en publicaties

Deze testinstallatie, uniek omwille van zijn functionaliteiten en onderzoeks- en ontwikkelingsmogelijkheden, zal worden geïnstalleerd in het gebouw van het «Brusselse Competentiecentrum Duurzaam Bouwen» te Brussel. De installatie wordt ter beschikking gesteld van onderzoekers in het Brussels Gewest waarbij structurele samenwerking voorzien wordt ter gelegenheid van het project. Hierdoor krijgen de betrokken partners de kans om intern hun competenties te ontwikkelen.

De polyvalentie van de testinstallatie is geschikt voor onderzoek en industriële ontwikkeling op nieuwe producten, bouwelementen of systemen toepasbaar in het kader van energetische hernieuwing in bestaande gebouwen. Dit biedt belangrijke opportuniteiten voor de industrie.

WTCB Onderzoeksproject: - HAMSTER
Met de steun van
FEDER InnovIRIS

FEDER, InnovIRIS

In samenwerking met
ECAM Greenbizz UCL ULB VUB

ECAM, Greenbizz, UCL, ULB, VUB