Ga naar de hoofdinhoud Ga naar de onderkant van de pagina
WTCB Home

Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf

20/07/2018

WTCB Home

Onderzoeks-
projecten

Intellicht Intelligente Lichtregelsystemen

Van
tot

De meeste nieuwe verlichtingsinstallaties worden tegenwoordig uitgerust met ledverlichting.

De technische en energetische prestaties van deze technologie worden steeds beter. De energiebesparing én het visueel comfort kunnen verder geoptimaliseerd worden via een performante lichtregeling. En hier is nog veel rond te doen. Als er al regelsystemen geïntegreerd worden, zijn deze nog vaak niet goed geïnstalleerd of afgesteld, met nefaste gevolgen voor de potentiële energiebesparing, het visueel comfort en de gebruikerservaring. Intelligente lichtregelsystemen hebben erg veel potentieel. Toch zijn er nog een aantal serieuze uitdagingen. De concrete noden en doelstellingen die binnen het VIS IV-traject ‘Intelligente Lichtregelsystemen’ behandeld worden, zijn:
i. Begeleiding bij systeem-/componentkeuze: er is nood aan een neutraal overzicht met pro’s en contra’s van verschillende systemen en met informatie over ‘wat waar toe te passen?’;
ii. Toelichting van het belang van installatie, afregeling en opvolging (commissioning): voorschrijvers voorzien meestal geen of te weinig tijd voor een goede afstelling én nazorg via opvolging;
iii. Ondersteuning voor integratie in ruimer geheel (gebouwbeheerssysteem, IoT, smart lighting,...): meer en meer regelsystemen worden geïntegreerd in een ruimer geheel. Behalve met verlichting krijgt de installateur dus ook te maken met de wereld van IT en andere installaties. Een houvast is dan ook nodig.
Voor installateurs, architecten en studiebureaus zijn dit stuk voor stuk ware uitdagingen. Een betere kennis van regelsystemen en afregeling ervan zal ervoor zorgen dat a) de installateur zich er nog beter van bewust is dat een regelsysteem vaak niet plug&play is op het einde van de uitvoering, maar dat er tijd moet begroot worden voor afregeling en commissioning b) de installateur minder klachten ontvangt, c) er meer vertrouwen is, zowel bij voorschrijver als klant en d) meer van dergelijke systemen geïnstalleerd worden.

Onderzoeksproject: Intellicht - Intelligente Lichtregelsystemen (WTCB)
Intellicht.
Met de steun van
A_VLAIO

A_VLAIO

In samenwerking met

GLVL

KUL Technologiecampus Gent

Tecnolec

GLVL, KUL Technologiecampus Gent, Tecnolec

  1. Onderzoeksprojecten
  2. Intellicht