Ga naar de hoofdinhoud Ga naar de onderkant van de pagina
WTCB Home

Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf

20/07/2018

WTCB Home

Onderzoeks-
projecten

IDEA INNOVATIEVE DETAILS in de binnen-AFWERKING

Van
tot

Na de gesloten ruwbouw, volgt de afwerkingsfase die vaak nagenoeg de helft van de bouwkost vertegenwoordigt.

De meeste lastenboeken in grotere projecten stellen steeds meer uiteenlopende eisen, zonder te preciseren hoe eraan te voldoen. Veelal hebben deze betrekking op een complexe combinatie van bouwelementen, en de wijze waarop die aan elkaar bevestigd zijn. Aan deze resultaatverbintenis voldoen, is dus een uitermate moeilijke en technisch gevaarlijke opdracht voor de KMO-afwerkingsbedrijven.

Doelstellingen

(1) de kleinere bouwelement producenten (voornamelijk aannemers-producenten) helpen hun producten te verbeteren door recent bewezen innovaties toe te passen, zodat de afwerkingssector verbeterde bouwelementen krijgt met aandacht voor de aansluitings- of inbouwaspecten met andere bouwelementen;

(2) “robuuste details” ontwikkelen  voor de afwerkingssector. Deze bestaan uit holistisch opgevatte details en oplossingen die tegelijkertijd voldoen aan diverse technische eisen, dit op een robuuste wijze (met voldoende veiligheidsmarge, niet te gevoelig voor kleine foutjes) en met “checklists” voor ontwerp en plaatsing.

(3) deze kennis en bewezen innovaties massaal verspreiden binnen de sector (publicaties, lezingen, workshops, website, individuele trajecten).

Resultaten en publicaties

De vele bewezen innovaties die het project aan de sector kan doorgeven op het vlak van detailleringen en bouwelementen moet leiden tot aanzienlijk mindere bouw-, economische en imagoschade, met een grotere klanttevredenheid tot gevolg. De mindere risico’s kunnen ook toelaten om het overdimensioneren en de veiligheidsmarges, die bedrijven financieel inbouwen tegen schadegevallen, te verminderen.

Contacteer ons

Met de steun van
A_VLAIO

A_VLAIO

In samenwerking met
Bouwunie NAV VCB

Bouwunie, NAV, VCB

  1. Onderzoeksprojecten
  2. IDEA