Skip to main content
WTCB Home

Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf

19/04/2018

WTCB Home
  1. Onderzoeksprojecten

Onderzoeks-
projecten

NeoCrete Nieuwe speciale betonsoorten

Van
tot

De technologische adviesdienst (TAD) NeoCrete staat ter beschikking van de bouwsector, geeft gericht advies en stimuleert technologische innovatie op het vlak van speciale betonsoorten (zelfverdichtend beton, beton met hoog en ultrahoog prestatievermogen, licht en zwaar beton, vezelversterkt beton, zichtbaar beton of sierbeton, gerecycleerd beton, enz.

).

Doelstellingen

Op de zeer competitieve markt moeten de betonwerken steeds aan strengere en gediversifieerdere eisen voldoen: milieu-impact, duurzaamheid, mechanische prestaties, gewicht, esthetiek, kostprijs, enz. Daarom worden nieuwe materialen geleidelijk geïntroduceerd om het betonvermogen aanzienlijk te verhogen (nieuwe hulpstoffen, hydraulische bindmiddelen, versterkende materialen, enz.), waardoor vaak de fabricage- en toepassingsprocédés moeten aangepast worden. Om bedrijven, en voornamelijk kmo’s, te helpen deze uitdaging aan te gaan, heeft het WTCB een gepersonaliseerde dienstverlening opgestart in samenwerking met het CRIC-OCCN. Dit centrum streeft ernaar de ontwikkeling van speciale betonsoorten voor duurzaam gebruik te promoten en het gebruik van industriële afvalstoffen en bijproducten in de aanmaak van milieuvriendelijkere cement-, mortel- en betonsoorten te bevorderen.

Resultaten en publicaties

Tijdens de voorbije biënnale adviseerde deze TAD succesvol meerdere kmo’s in hun innovatieprojecten, waarvan enkele financieel ondersteund konden worden door de invoering van de technologische kmo-portefeuille (www.kmo-portefeuille.be). De meest behandelde domeinen betroffen de valorisatie van secundaire grondstoffen in het beton (in de vorm van vulstoffen, zand of korrels), vezelhoudend of licht beton en hoogwaardig beton (hulp bij de formulering en nieuwe hulpstoffen). Op collectief vlak werd de kennis overgedragen door middel van seminaries en publicaties over de specifieke betontoepassingen.

Met de steun van
Service public de Wallonie

Service public de Wallonie

In samenwerking met
CRIC - OCCN

CRIC - OCCN