Skip to main content
WTCB Home

Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf

22/03/2018

WTCB Home
  1. Onderzoeksprojecten

Onderzoeks-
projecten

SPATIODATA Ontwikkeling van een platform met multimedia- en ruimtelijke gegevens voor het beheer van gebouwen

Van
tot

Iedereen kent Facebook, het webplatform van het sociale netwerk waarop de internetgebruikers hun leven vertellen.

Dit project is het Building Story Book waarmee alle actoren die betrokken zijn bij een gebouw in interactie kunnen treden: hier vertelt het gebouw zijn verhaal.

Doelstellingen

Een softwareprogramma ontwikkelen en ten dienste stellen van het collaboratief beheer van gebouwen.

Resultaten en publicaties

Het SpatioData-project omvat de ontwikkeling van een platform dat online toegankelijk is via een werkstation of een mobiel apparaat (smartphone of tablet) en voorzien is van een innovatieve interface gebaseerd op de beroepspraktijken. Hierdoor krijgt de gebruiker toegang tot een gedeeld model van het gebouw en kan hij gegevens over het gebouw opvragen of invoeren.

Op die manier kan elke bevoegde gebruiker, zonder dat hij een ingewikkeld programma onder de knie moet krijgen, niet alleen toegang krijgen tot de praktische of technische informatie die hij nodig heeft, maar ook bijdragen tot de kennis over een onroerend goed. Deze informatie kan in verschillende formaten worden geleverd: foto's, plannen, schetsen, teksten, enz.

Deze aanpak biedt verschillende voordelen:
- een geïdentificeerde gebruiker in het gebouw krijgt toegang tot de informatie die hij waar en wanneer nodig heeft;
- de aanpak biedt een groot gebruiksgemak: wanneer de gebruiker zich aanmeldt, geeft hij zijn locatie op en krijgt hij toegang tot de gewenste gegevens zonder dat hij de complexe structuren van het gegevensbeheer van de software hoeft te kennen;
- het is mogelijk om verbindingen te maken tussen de informatie van verschillende vakgebieden, wat belangrijk is in het kader van de kwaliteit en veiligheid. Zo kan het systeem een elektricien die een gleuf moet slijpen, waarschuwen voor de aanwezigheid van een gasleiding in de buurt.

De gegevensstructuur die zo gecreëerd wordt, ondersteunt het invoeren van onvolledige, vage, dubbelzinnige of zelfs tegenstrijdige informatie of informatie die verschilt op het vlak van volledigheid en nauwkeurigheid.
Het project zou moeten worden gevalideerd door de oprichting van een bedrijf dat vervolgens het beheer van het platform op zich neemt.

www.spatiodata.com

Contacteer ons

WTCB Onderzoeksproject: - SPATIODATA
Met de steun van
Service public de Wallonie

Z DG06

Service public de Wallonie, Z DG06

In samenwerking met
UCL ULG

UCL, ULG