Skip to main content
WTCB Home

Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf

24/02/2018

WTCB Home
  1. Onderzoeksprojecten

Onderzoeks-
projecten

CAPIASOL Ontwikkeling van een akoestische onderlaag op basis van gerecycleerde rubbergranulaten

Van 01.03.2016
tot 28.02.2018

In dit onderzoek evalueert men de relevantie van een revalorisatie van rubbergranulaten in de bouwsector, en meer bepaald in de sector van vervaardiging van onderlagen bestemd voor akoestische isolatie.

Sinds enkele jaren worden rubbergranulaten namelijk in de bouwsector aangewend voor de uitvoering van kunststofvloeren, akoestische membranen of mortel en deklagen, in combinatie met andere bindmiddelen (bitumen, lijm, hars, hydraulisch bindmiddel).

Doelstellingen

De technische doelstelling is de ontwikkeling van een kit of een geheel van materialen bestemd voor de vervaardiging van ter plaatse gestorte akoestische onderlagen. Deze kit zal bestaan uit gerecycleerde rubbergranulaten als vulstof en een lijm als bindmiddel. De lijm zal bij voorkeur van biologische afkomst zijn.

Resultaten en publicaties

Voorafgaande proeven hebben aangetoond hoe belangrijk de keuze van het bindmiddel en van de verhouding bindmiddel/granulaten is om het contactgeluid voldoende te dempen. Nu dient men vier parameters te onderzoeken en te optimaliseren om de prestaties van de onderlaag te garanderen:
-korrelverdeling van de granulaten
-aard van het bindmiddel (soort lijm)
-verhouding van de bestanddelen
- dikte van de onderlaag.

Contacteer ons

Met de steun van
DG06
In samenwerking met
Simonis