Ga naar de hoofdinhoud Ga naar de onderkant van de pagina
WTCB Home

Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf

16/07/2018

WTCB Home

Onderzoeks-
projecten

CAPIASOL Ontwikkeling van een akoestische onderlaag op basis van gerecycleerde rubbergranulaten

Van
tot

In dit onderzoek evalueert men de relevantie van een revalorisatie van rubbergranulaten in de bouwsector, en meer bepaald in de sector van vervaardiging van onderlagen bestemd voor akoestische isolatie.

Sinds enkele jaren worden rubbergranulaten namelijk in de bouwsector aangewend voor de uitvoering van kunststofvloeren, akoestische membranen of mortel en deklagen, in combinatie met andere bindmiddelen (bitumen, lijm, hars, hydraulisch bindmiddel).

Doelstellingen

De technische doelstelling is de ontwikkeling van een kit of een geheel van materialen bestemd voor de vervaardiging van ter plaatse gestorte akoestische onderlagen. Deze kit zal bestaan uit gerecycleerde rubbergranulaten als vulstof en een lijm als bindmiddel. De lijm zal bij voorkeur van biologische afkomst zijn.

Resultaten en publicaties

Halverwege het onderzoek werd er een lijm van biologische afkomst gevonden die in staat is om rubbergranulaten aan elkaar te binden. In de eerste twaalf maanden van het onderzoek kon men de benodigde hoeveelheid lijm, de optimale korrelverdeling en de dikte van de onderlaag bepalen waarmee contactlawaai aanzienlijk kan verminderd worden.

De tweede helft van het onderzoek zal gewijd worden aan het op punt stellen van een procedure voor de uitvoering van de onderlaag en aan het verpakkingssysteem van de grondstoffen.

Contacteer ons

Met de steun van
DG06

DG06

In samenwerking met
Simonis

Simonis

  1. Onderzoeksprojecten
  2. CAPIASOL