Skip to main content
WTCB Home

Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf

24/03/2018

WTCB Home
  1. Onderzoeksprojecten

Onderzoeks-
projecten

NA EUROCODES Normen-Antenne Eurocodes

Van
tot

Het doel van deze Normen-Antenne is KMO's te begeleiden om de Eurocodes te gaan hanteren.

Deze opdracht wordt in de praktijk gebracht door een gepersonaliseerde begeleiding, door artikels uit te geven en door uiteenzettingen te geven over het pragmatisch gebruik van deze berekeningsnormen voor structuren. Bovenal is er echter een website waarop al deze elementen worden gecentraliseerd en waarop het laatste nieuws verschijnt over de evolutie van de verschillende Belgische bijlagen die verschijnen om de Eurocodes te kunnen gebruiken.

Resultaten en publicaties

In 2016 hebben de medewerkers van de NA onder andere gewerkt aan de publicatie van een artikel over hulpstukken voor metselwerk, een artikel over de dimensionering van gebouwen bij seismische belastingen in België en een artikel over de windbelasting op platte daken. De NA heeft eveneens meegewerkt aan het opstellen van een Technische Voorlichting over vlechtwerk (update van TV 217).

De site van de Normen-Antenne Eurocodes werd in 2016 helemaal herwerkt en biedt algemene informatie voor de gebruikers van de Eurocodes in het Nederlands en het Frans. De site is toegankelijk via de volgende adressen:
- voor de site in het Nederlands: www.normen.be/eurocodes;
- voor de site in het Frans: www.normes.be/eurocodes.

In 2016 telden we gemiddeld ongeveer 30 sessies per dag. Bij de vaakst gedownloade bestanden horen de samenvattende Eurocode fiches 0 (Combinatie van belastingen), Eurocode 1-1-1 (Exploitatiebelasting), Eurocode 1-1-3 (Sneeuwbelasting) en Eurocode 1-1-4 (Windbelasting) maar ook artikels die handelen over de berekening van windbelastingen, over de berekening van sneeuwbelasting, over de contrôle van de doorbuiging van het beton, over de controle van de uiterste grenstoestanden in gemengde staal-beton structuur.

Bovenop deze fiches en artikels stelt de NA berekeningsmodules ter beschikking di elk jaar steeds meer succes kennen. In 2016 werden meer dan 350 maandelijkse toepassingen van de modules WInt (berekening van de windbelasting) en CInt (bepaling van de ruwheidscategorieën van het terrein).

Daarnaast heeft de NA in 2016 deelgenomen aan en presentaties gegeven tijdens een tiental vormingen en studie-avonden.

Tot slot behandelen de NA-medewerkers jaarlijks ongeveer 75 technische dossiers schriftelijk. Hieraan moeten de technische antwoorden toegevoegd worden die regelmatig per telefoon worden gegeven.

www.normen.be

Contacteer ons

Yves Grégoire
Benoit Parmentier
Olivier Remy

02 502 66 90 Stuur ons een e-mail Maatschappelijke zetel
WTCB Onderzoeksproject: - NA EUROCODES
Met de steun van
FOD Economie Z NBN

FOD Economie, Z NBN