Ga naar de hoofdinhoud Ga naar de onderkant van de pagina
WTCB Home

Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf

19/07/2018

WTCB Home

Onderzoeks-
projecten

NA EUROCODES Normen-Antenne Eurocodes

Van
tot

De Normen-Antenne Eurocodes begeleidt kmo's om de structurele Eurocodes (normen voor de dimensionering van structuren - EN 1990 à 1999) en hun Belgische nationale bijlagen (ANB) te gaan gebruiken.

Doelstellingen

Deze opdracht wordt in de praktijk gebracht door een gepersonaliseerde begeleiding, door artikels uit te geven en door uiteenzettingen te geven over het pragmatisch gebruik van deze berekeningsnormen voor structuren. Bovenal is er echter een website waarop al deze elementen worden gecentraliseerd en waarop het laatste nieuws verschijnt over de evolutie van de verschillende Belgische nationale bijlagen die verschijnen om de Eurocodes te kunnen gebruiken.

Resultaten en publicaties

In 2017 hebben de medewerkers van de NA Eurocodes onder meer gewerkt aan de publicatie van Technische Voorlichtingen over betonwapening (TV 260), zonnepanelen op hellende daken (TV 263) en referentiedetails voor spouwmuren (TV 264). De NA Eurocodes heeft ook meegewerkt aan het opstellen van vier extra TV's die momenteel worden uitgewerkt (uitvoering van betonwerken, uitvoering van metselwerken, houtskeletbouw).

In 2017 telden we gemiddeld ongeveer 197 sessies per dag op de website van de NA Eurocodes. Bij de vaakst gedownloade bestanden horen de samenvattende Eurocode fiches 0 (Combinatie van belastingen), Eurocode 1-1-1 (Exploitatiebelasting), Eurocode 1-1-3 (Sneeuwbelasting) en Eurocode 1-1-4 (Windbelasting) maar ook online artikelen die handelen over de dimensionering van houtconstructies, de exploitatiebelasting volgens Eurocode 1, de waterdichtheid van ondergrondse constructies in gewapend beton, de brandveiligheid van houten constructies, enz.
 
Bovenop deze fiches en artikelen stelt de NA Eurocodes berekeningsmodules ter beschikking die elk jaar steeds meer succes kennen. Voor 2017 stellen we ongeveer gemiddeld 500 maandelijkse toepassingen voor de interactieve modules WInt (berekening van de windbelasting) en CInt (bepaling van de ruwheidscategorieën van het terrein) vast.

Daarnaast heeft de NA Eurocodes in 2017 deelgenomen aan en presentaties gegeven tijdens een kleine tiental vormingen en studie-avonden. 

Tot slot hebben de medewerkers van de NA ongeveer 76 technische dossiers schriftelijk behandeld in de loop van het jaar.  Hieraan moeten de technische antwoorden toegevoegd worden die regelmatig per telefoon worden gegeven.

www.normen.be

Contacteer ons

Benoit Parmentier
Olivier Remy
Yves Grégoire

02 502 66 90 Stuur ons een e-mail Maatschappelijke zetel
WTCB Onderzoeksproject: - NA EUROCODES
Met de steun van
FOD Economie Z NBN

FOD Economie, Z NBN

  1. Onderzoeksprojecten
  2. NA EUROCODES