Ga naar de hoofdinhoud Ga naar de onderkant van de pagina
WTCB Home

Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf

16/07/2018

WTCB Home

Onderzoeks-
projecten

A-LIGHT Integrating lightweight concepts in acoustical standardization

Van
tot

De lichte bouwsystemen worden voornamelijk gebruikt als technische compartimentering of vloeren/plafonds als onderdeel van renovaties en in de niet-residentiële sector.

De complexiteit van deze systemen maakt het moeilijk om de akoestische prestaties tussen lokalen te voorspellen. Dit onderzoek tracht een rekenmodel voor dit bouwtype op te stellen om uitvoeringsdetails te kunnen voorstellen die voldoen aan de geldende akoestische eisen.

Doelstellingen

Het doel van het onderzoek bestaat erin rekenmodellen op te stellen waarmee de akoestische prestaties van verschillende lichte concepten kunnen worden ingeschat. Om dit te bereiken dienen de lichte dynamische eigenschappen, die een invloed hebben op de akoestische prestaties, te worden geïdentificeerd, gemeten in het laboratorium en worden onderworpen aan een parametrische analyse. Uit deze analyse dienen empirische of analytische rekentools te worden onderscheiden en ingevoegd in een akoestiek voorspellende software gewijd aan lichte bouwelementen.

Onderzoeksproject: A-LIGHT - Integrating lightweight concepts in acoustical standardization (WTCB)
A-LIGHT.

Resultaten en publicaties

Op dit moment bestudeert het laboratorium MODA op een proefstation (gereduceerd tot schaal 1/2) de verzwakking van structurele overdrachten ter hoogte van de verbindingen.
• Dit proefstation bespaart tijd en zorgt voor onmiskenbare besparingen voor parametrische experimentele studies;
• Het analyseert de verschillende dynamische materiaaleigenschappen die een invloed uitoefenen op de akoestische prestaties van de elementen (dynamische buigingsmodule, dynamische demping,...);
• Het verbetert de proefprocedure voor de meting van de dynamische stijfheid van de onderlagen voor de zwevende dekvloer.

Contacteer ons

Charlotte Crispin
Bart Ingelaere

02 502 66 90 Stuur ons een e-mail Maatschappelijke zetel
Met de steun van
FOD Economie Z NBN

FOD Economie, Z NBN

In samenwerking met

CEDIA

KU Leuven

CEDIA, KU Leuven

  1. Onderzoeksprojecten
  2. A-LIGHT