Ga naar de hoofdinhoud Ga naar de onderkant van de pagina
WTCB Home

Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf

16/07/2018

WTCB Home

Onderzoeks-
projecten

Silenthalpic Geluidloze en intelligente gedecentraliseerde ventilatie met gevoelige en potentiële warmteterugwinning

Van
tot

De ventilatie van woningen is vandaag van groot belang, ook in geval van renovatie waar de uitdaging nog groter is gezien de beperkingen om een ventilatiesysteem in een bestaand gebouw te integreren.

Het is in dit verband dat het bedrijf Greencom Development een innovatieve aanpak op de markt heeft gebracht: de gedecentraliseerde mechanische ventilatie met dubbele stroom. Dit systeem is gebaseerd op verschillende gedecentraliseerde kleine eenheden met dubbele stroom uitgerust met warmteterugwinning, die worden geïnstalleerd in de meeste woonruimten.
De voordelen van dit systeem zijn legio, maar vandaag staat men nog steeds voor enkele uitdagingen, zoals het optimaliseren van de akoestische prestaties en de weerstand tegen lage temperaturen (antivriesstrategie).

Doelstellingen

Het doel van het project bestaat erin de prestaties van dit gedecentraliseerd systeem met warmteterugwinning te verbeteren:
- optimaliseren van de akoestische prestaties bij hogere debieten;
- afvoeren van condensaat en weerstand tegen lage temperaturen,
- algemeen beheer van de ventilatie van het gebouw als een systeem dat functioneert vanuit verschillende gedecentraliseerde eenheden.

Resultaten en publicaties

Het werkprogramma omvat:
1. De studie van aero-akoestische fenomenen verbonden met mechanische ventilatie.
2. De studie van de mogelijkheden van warmte- en vochtigheidsoverdracht binnen de zogenaamde entalphiemembranen, waardoor 50% van het water kan worden teruggewonnen. Hierdoor kan men condensaatproblemen voorkomen, problemen door ijsvorming vertragen en het overtollige vocht afvoeren dat het gebouw schade kan berokkenen.
3. De studie van de aspecten verbonden met de ventilatiesystemen: ventilatie op aanvraag, filtratie, levenscyclusanalyse.

Met de steun van
DG06

DG06

In samenwerking met
AnyShape CENAERO FFT Greencom Development NANO4 Thingsplay ULG

AnyShape, CENAERO, FFT, Greencom Development, NANO4, Thingsplay, ULG

  1. Onderzoeksprojecten
  2. Silenthalpic