Skip to main content
WTCB Home

Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf

20/03/2018

WTCB Home
  1. Onderzoeksprojecten

Onderzoeks-
projecten

LOWEMI Binnenbekleding met een zeer lage emissie van vluchtige stoffen

Van
tot

Het LOWEMI project sluit aan bij de wil van de fabrikanten van verf en zelfklevende films om hun productieprocessen en producten aan te passen met meer aandacht voor milieu en gezondheid.

Concreet wil dit project producten ontwikkelen die weinig tot geen VOS (Vluchtige Organische Stoffen) uitstoten teneinde de binnenluchtkwaliteit van woningen te verbeteren.

Doelstellingen

De belangrijkste doelstelling van het project bestaat uit het ontwikkelen van een nieuw gamma van verfsoorten voor binnenschilderwerken (muren en plafonds) en een gamma van sierfilmen. Deze nieuwe productengamma’s garanderen een significante vermindering of vermijden volledig, dat schadelijke VOS onmiddellijk bij het aanbrengen of op lange termijn in de lucht kunnen vrijkomen. De prestatie van deze verven en films, bij toepassing en gebruik, moet conform zijn aan de traditioneel gebruikte producten.

Resultaten en publicaties

Van verschillende verfsoorten werden de VOS emissie en andere prestaties geëvalueerd. Sommige stoten weinig VOS uit maar hebben mindere technische prestaties, anderen hebben een te grote emissie van VOS. De samenstelling van deze verven werd vervolgens gewijzigd. De impact van verschillende componenten (coalescentie agentia, vulstoffen, vastleggende moleculen, additieven, enz.) werd onderzocht.

Met betrekking tot de zelfklevende films werden verschillende bestanddelen onderzocht, zoals lamineerfilm, inkt (afdruk) en kleefstoffen (met en zonder vastleggende moleculen), om zo de minst emissieve combinatie te bepalen, zowel op 3 dagen als op 28 dagen. Er werd vastgesteld dat sommige lamineerfilms bepaalde VOS emissies kunnen vertragen.

De meetinstrumenten van VOS emissies die tijdens dit onderzoek werden ontwikkeld zijn micro-kamers, emissie proefcellen van het FLEC (Field and Laboratory Emission Cell) type, de “headspace” techniek en de kamer met foto-ionisatie sensor (PID - Photoionization Detector).

Contacteer ons

Met de steun van
Service public de Wallonie ZREENWIN

Service public de Wallonie, ZREENWIN

In samenwerking met
CoRi

CoRi