Ga naar de hoofdinhoud Ga naar de onderkant van de pagina
WTCB Home

Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf

14/08/2018

WTCB Home

Onderzoeks-
projecten

HETREFORT Ontwikkelen van geprefabriceerde elementen van kleine en middelgrote afmetingen voor houtbouw, samengesteld uit gelamineerde CLT panelen (Cross Laminated Timber) in beuk met een isolerende buitenlaag en een binnenlaag in klei

Van
tot

Dit project richt zich op de ontwikkeling van modulebouw met kleine en middelgrote afmetingen.

Deze modules zijn samengesteld uit een kern in CLT (beuk), een binnenlaag in klei en een isolerende buitenlaag. Met deze modules kunnen wanden worden gebouwd om te voldoen aan de hoge eisen op het vlak van thermische, mechanische en vochtregulerende eigenschappen, water- en luchtdichtheid, akoestiek, brandweerstand,... De productie- en uitvoeringsmethoden worden geoptimaliseerd.

Resultaten en publicaties

Dit project is gebaseerd op de volgende specifieke doelstellingen:
- Ontwikkelen van het CLT-systeem (multiplexplaten in CLT Cross-Laminated Timber) bestaand uit beuk. In de meeste Europese landen buiten de Benelux worden de elementen in CLT momenteel gefabriceerd in naaldhout. De bedoeling van dit project is om de productie van beuk te valoriseren (deze houtsoort wordt momenteel weinig gevaloriseerd). De productie van CLT met beuk vereist de ontwikkeling van een verlijm- en sorteertechniek van houtlamellen waaruit de CLT-elementen bestaan.
- Ontwikkelen van gemengde modules: De modules ontwikkeld voor dit onderzoek zorgen voor een thermische isolatie van de buitenkant van het dragende gedeelte in CLT en voor een thermohydrische inertie aan de binnenkant. Deze inertie bestaat uit een laag van 5 tot 10 cm in klei of gelijkaardig. De modules zorgen voor een belangrijke samenhang om te kunnen voldoen aan de functionele en manipulatie-eisen.
- Ontwikkelen van wanden met hoge prestaties: Dit ontwikkeld bouwsysteem zal toelaten om de structurele en functionele thermische, hygrothermische, akoestische en mechanische prestaties (schokbestendigheid, excentrische belastingen, ...), dichtheidsprestaties (lucht, stoom, water) en brandweerstandsprestaties te behalen.
- De modules zorgen voor een afgewerkte ondergrond: (ondergrond voor binnenbepleistering, verbinding met externe gevelbekleding,...)
- De manipulatie en het transport worden geoptimaliseerd.

Methodologie
Het project zal worden uitgevoerd door middel van 16 taken verdeeld over 4 fasen:
Fase 1: de ontwikkeling van het CLT en de modules is doelgericht (T 1 tot en met 3).
• Taak 1, Scidus zal de verwerking en het drogen van de beuk optimaliseren.
• Taak 2 zal de technologische oplossingen identificeren en de ontwikkeling van de fabricageprocedés van het CLT ontwikkelen.
• Taak 3 is gericht op de kenmerken van de materialen en de prestaties van de verlijming tussen de beuklamellen. De verbindingen tussen het CLT en de klei en tussen het CLT en de isolatie zullen worden geoptimaliseerd, evenals de duurzaamheid ervan.

Fase 2: de verbindingen tussen de modulaire elementen zullen worden ontwikkeld met het oog op hoge prestaties (T 4 tot en met 9).
• Taak 4, de verbindingstechnieken tussen de modulaire elementen zullen worden geoptimaliseerd op basis van T 5 tot en met 9.
• Taak 5: de essentiële prestaties op het vlak van lucht- en waterdampondoorlatendheid.
• De mechanische prestaties zullen worden bestudeerd in taak 6.
• Taak 7: de hygrothermische prestaties zullen worden bestudeerd.
• De akoestische prestaties in taak 8.
• Het brandgedrag (zowel op het vlak van brandreactie als brandweerstand) zal worden geoptimaliseerd tijdens taak 9.

Fase 3, de bouwdetails zullen worden bestudeerd (T 10 tot en met 12).
• Tijdens taak 10 zullen de bouwdetails worden ontwikkeld op het gebied van productie en uitvoering.
• Taak 11: studie van de essentiële prestaties van de bouwdetails.
• De invloed van verzwakkingen en doorvoeringen van bouwelementen (leidingen, kabels,...) op akoestische en brandweerstandsprestaties zal worden bestudeerd in taak 12.

Fase 4: logistieke en uitvoeringsproblematiek op de bouwplaats (T 13 tot en met 16)
• De transport- en manipulatietechnieken zullen worden bestudeerd in taak 13.
• De hechting van de afwerkingen zal worden gecontroleerd in taak 14.
• De uitvoeringsregels van de geprefabriceerde elementen zullen worden opgesteld (taak 15)
• Taak 16 zal ingaan op de gevolgen voor het milieu (levenscyclusanalyse (LCA)) en de kosten (LCC) van de bouwelementen.

Contacteer ons

Met de steun van
Service public de Wallonie

Service public de Wallonie

In samenwerking met
SCIDUS

SCIDUS

  1. Onderzoeksprojecten
  2. HETREFORT