Ga naar de hoofdinhoud Ga naar de onderkant van de pagina
WTCB Home

Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf

16/07/2018

WTCB Home

Onderzoeks-
projecten

GROEN LICHT Innovatieve en duurzame lichtbronnen

Van
tot

Door ontwikkeling en op de markt brengen van nieuwe lichtbronnen, kent de sector van de verlichting een ware (r)evolutie.
Deze evolutie maakt ook deel uit van meer globale maatschapelijke uitdagingen die aanspoort op meer duurzame oplossingen.

Al deze veranderingen zijn een gelegenheid voor de ontwikkeling van betere lichtarmaturen, het ontwerpen van efficiënte installaties, het ontwerp en de inrichting van gebouwen, intelligente regelsystemen voor verlichting en aangepaste daglichttoetreding.

Doelstellingen

Het traject Groen Licht Vlaanderen 2020 beoogd om verschillende aspecten van een verlichtingsinstallatie in een brede zin aan te snijden.

Kennisverruiming en implementatie van innovatieve technologieën worden daarbij onderzocht op volgende werkgebieden :
- De lichtbron
- De verlichtingsarmatuur
- Het verlichtingsontwerp
- Het ontwerp van de binneninrichting van gebouwen
- Intelligente regelsystemen.

Resultaten en publicaties

Dit project wordt door twee laboratoria van het WTCB opgevolgd.

Het laboratorium Licht werkt vooral op de thematiek van regelsystemen en hun impact op de verlichtingsinstallatie (energieverbruik en visueel comfort)

De bijzondere problematiek van compatibiliteit van verschillende combinaties van lampen met dimmers werd reeds bestudeerd. Een opstelling en testprotocol werden ontwikkeld voor fabricanten, installateurs en eindgebruikers.

Een monografie als referentiedocument, werd opgesteld in samenwerking met Tecnolec. Dit document is vrij beschikbaar op de website : WTCB-Monografie Nr. 18 «Compatibiliteit bij het dimmen van retrofitlampen. Classificatie van lampen en dimsystemen, problematiek en oplossingen».

Het laboratorium Duurzame ontwikkeling werkt in het bijzondere op toegankelijkheid van gebouwen en waarneming van contrasten met betrekking tot het mogelijk gebruik van woningen tijdens de verschillende leeftijdfases.

De leesbaarheid van signalisatie, markeringen van hindernissen of niveauverschillen, zijn niet enkel bepaald door het verlichtingsniveau. Contrasten spelen ook een belangrijke rol. Daarom werd een hulpmiddel ontwikkeld om de norm ISO 21542 “Toegankelijkheid en bruikbaarheid van de gebouwde omgeving“ in de praktijk te kunnen aanwenden.

Testopstellingen voor lichtsignalisatie werden ook uitgevoerd in samenwerking met Uhasselt om de mogelijkheden voor verbetering van deze signalisatie te bepalen in het opzicht van oriëntatie en begeleiding van bezoekers – Finaal rapport “De weg naar een betere way-finding : Verlichting als signalisatie”.

www.lichttechnologie.be

Contacteer ons

Peter D’Herdt
Stefan Danschutter

02 716 42 11 Stuur ons een e-mail Kantoren
WTCB Onderzoeksproject: - GROEN LICHT
Met de steun van
A_VLAIO

A_VLAIO

In samenwerking met
KU Leuven Laboratorium voor Lichttechnologie Tecnolec Univ. Hasselt

KU Leuven, Laboratorium voor Lichttechnologie, Tecnolec, Univ. Hasselt

  1. Onderzoeksprojecten
  2. GROEN LICHT