Skip to main content
WTCB Home

Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf

22/03/2018

WTCB Home
  1. Onderzoeksprojecten

Onderzoeks-
projecten

OPTICOST Technisch-economische optimalisatie van de bouwkosten

Van
tot

De prijzen voor bouwgrond en de bouwkosten zijn de laatste jaren gestaag toegenomen. Het inkomen van de gezinnen daarentegen lijkt te stagneren en volgt de inflatie en bouwprijzen niet. De bedragen die beschikbaar zijn om een woning te financieren zijn niet meer voldoende.

We moeten er ook rekening mee houden dat tegen 2040 voor 350.000 bijkomende gezinnen huisvesting moet worden voorzien in Wallonië. De behoefte aan nieuwe woningen is duidelijk, maar de toegang tot nieuwbouw wordt een grote uitdaging voor de Waalse gezinnen.

In het licht van de demografische beperkingen, van het inkomen van de gezinnen, van de voorwaarden voor het toekennen van een hypothecaire lening en van de moeilijkheden van de sector, is het noodzakelijk om de kosten van een bouw te kunnen beheersen zodat aan de kandidaat bouwers een kwaliteitswoning met een lage kostprijs kan aangeboden worden.

Doelstellingen

Het doel van het project OPTICOST is een methode en instrumenten voor te stellen die toelaten de bouwkosten van nieuwe woningen te beperken door de verschillende bouwsystemen, de verschillende factoren die verbonden zijn aan de bouwkosten, evenals de beste, gebruikte methodes om «low cost» woningen te verwezenlijken, te bestuderen. Dit zonder aan kwaliteit in te boeten.

Resultaten en publicaties

Het einddoel is het opstellen van een analyserooster dat de ondernemingen toelaat voor nieuwe, gegroepeerde, collectieve en individuele woningen de reductie van de kosten toepasbaar op hun bouwproject te identificeren.

Contacteer ons

Florent Suain
Maria Huerdo Fernandez
Dominique Pirlot

02 655 77 11 Stuur ons een e-mail Proefstation
Met de steun van
Service public de Wallonie

Z DG06

Service public de Wallonie, Z DG06

In samenwerking met
CCW Ecole de Gestion - ULG UCL UCL Architecture & Climat

CCW, Ecole de Gestion - ULG, UCL, UCL Architecture & Climat