Skip to main content
WTCB Home

Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf

22/03/2018

WTCB Home
  1. Onderzoeksprojecten

Onderzoeks-
projecten

EVACODE Evaluatiemethode voor waterbehandelingsinstallaties ter voorkoming van kalkvorming

Van
tot

Dit project heeft tot doel een standaardmethode te ontwikkelen waarmee de prestaties van behandelingsprocedures van huishoudelijk water kunnen worden geëvalueerd.

Dergelijke waterbehandelingsprocedures hebben als doel om kalkvorming in de sanitaire warmwaterinstallaties te vermijden. Er bestaan vandaag talrijke antikalkinstallaties, waaronder toestellen die een magnetisch veld creëren waarvoor geen evaluatiemethode bestaat.

Doelstellingen

Dit project werd in het bijzonder uitgewerkt om te kunnen experimenteren met de methode voorgesteld door de Duitse norm DVGW W 512 die gebruikt wordt om antikalktoestellen of -apparatuur te evalueren. Het project is tevens gericht op een verbetering van de nauwkeurigheid, de stevigheid, de relevantie en een uitbreiding van het toepassingsdomein van deze toestellen.

Resultaten en publicaties

De werken die tijdens deze studie werden gerealiseerd omvatten de studie van de verschillende op de markt beschikbare antikalkprocedures. De statistische studie van het vastgesteld reëel verbruik van de sanitaire installaties in verschillende soorten gebouwen (ééngezinswoning, appartementen, ziekenhuizen, enz.), het ontwerp en de realisatie van een dubbele proefbank laten toe de prestaties van de geselecteerde apparaten te bestuderen. Deze dubbele proefbank is voorzien van een boiler, een debietmeter, magneetventielen, watermeters en meetapparatuur voor het stroomverbruik, de pH en de geleidbaarheid van het water. De hoeveelheid kalk gevormd tijdens de cycli wordt gekwantificeerd en de mineralogische vorm wordt bestudeerd (calciet, aragoniet).

Contacteer ons

Met de steun van
FOD Economie Z NBN

FOD Economie, Z NBN