Ga naar de hoofdinhoud Ga naar de onderkant van de pagina
WTCB Home

Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf

23/07/2018

WTCB Home

Onderzoeks-
projecten

CLEARPOWER Verf met energieopslag - Lithium-ion batterijen met nanostructuur op transparante en semitransparante substraten

Van
tot

De productie van energie en de mogelijke opslag ervan zijn problemen die zich in een nabije toekomst zullen stellen.

Dit project buigt zich over de ontwikkeling van transparante of semitransparante verven met het vermogen tot elektrische energieopslag die aangebracht kunnen worden op bouwmaterialen zoals glas, teneinde ‘intelligente vensters’ te ontwikkelen. Op termijn is het de bedoeling om deze technologie in gebouwen en specifieke woningen te kunnen integreren om aan bepaalde toekomstige maatschappelijke behoeften te beantwoorden gericht op energie-onafhankelijkheid met een beperkte impact op het milieu.

De technologie vormt een aanvulling op intermitterende oplossingen voor energieproductie zoals fotovoltaïsche panelen of windturbines waarmee men de energieproductie niet kan controleren. Ze vormt ook een aanvulling op andere oplossingen voor energieopslag die momenteel in ontwikkeling zijn, zoals pompopslag.

Doelstellingen

Deze technologie werd op beperkte schaal ontwikkeld tijdens vroegere studies binnen de UCL (Université Catholique de Louvain). Het project is in het bijzonder gericht op de ontwikkeling van grote prototype elementen (vensters op schaal 1) om de technische uitvoerbaarheid van deze oplossing aan te tonen.

Het WTCB zal binnen het consortium in het bijzonder betrokken zijn bij de karakterisering van het gedrag van de aangebrachte verven op de prototypes die ontwikkeld zullen worden (schrijnwerk met ramen en beglazing). Het zal met name gaan om de evaluatie van bepaalde technische prestaties van deze verven en hun evolutie in functie van verschillende klimaatbelastingen.

Contacteer ons

Met de steun van
EU Service public de Wallonie

EU, Service public de Wallonie

In samenwerking met
Materia Nova UCL

Materia Nova, UCL

  1. Onderzoeksprojecten
  2. CLEARPOWER