Ga naar de hoofdinhoud Ga naar de onderkant van de pagina
WTCB Home

Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf

23/07/2018

WTCB Home

Onderzoeks-
projecten

MUTATIE+ Mutatiewoningen harmonieus geüpgraded met modulaire technieken in functie van levensloop, leefcomfort en energiebesparing

Van
tot

Door aanpassingen zowel op energetisch vlak als op vlak van leefbaarheid van de woning samen uit te voeren tijdens het mutatiemoment tussen twee huurders, kunnen belangrijke besparingen gerealiseerd worden in tijd en geld.

De proeftuin Mutatie+ zal een stappenplan uitwerken, waarin ook latere aanpassingen inzake energie en levenslang wonen voorbereid worden. Het technisch concept is opgebouwd uit geïndustrialiseerde 3D-modules, die innovatieve koppelingen tussen technologie, bouwdelen en installaties bevatten. De modules zijn uitwisselbaar en zorgen voor in de tijd aanpasbare woningen in functie van de wensen van de bewoner.

Doelstellingen

Mutatie+ heeft als doel te onderzoeken hoe een individuele woning, gebouwd vóór 1995, kan gerenoveerd worden tot een BEN-woning, waarbij tegelijkertijd belangrijke andere ingrepen worden uitgevoerd, zoals bv. een badkamer- of keukenrenovatie. Daarnaast wordt bij Mutatie+ ook ingezet op levenslang wonen (aanpassen woning voor minder-validen, kangoeroe-woningen,…) en de verbetering van het binnenklimaat.

Resultaten en publicaties

De woningen die Mutatie+ zal renoveren zijn gelegen in Genk, meer bepaald in de wijken Vlakveld en Zwartberg. Ze zijn gebouwd rond 1950 en worden ter beschikking gesteld door een sociale huisvestingsmaatschappij. Momenteel worden de eerste concepten uitgewerkt en zijn de voorbereidingen aan de eerste renovatie begonnen.

Op het einde van het project wordt Mutatie+ eveneens uitgerold naar de Vlaamse particuliere renovatiemarkt én wordt toepassing binnen de nieuwbouw onderzocht.

Het project Mutatie+ is complementair aan, en werkt nauw samen met de andere Limburgse projecten EcoRen en Werfgoed.

Pilootwoning 1
Pilootwoning 2

mutatieplus.eu

Contacteer ons

Met de steun van
A_VLAIO

A_VLAIO

In samenwerking met
Confederatie Bouw Limburg ENTER Hogeschool PXL KU Leuven Univ. Hasselt

Confederatie Bouw Limburg, ENTER, Hogeschool PXL, KU Leuven, Univ. Hasselt

  1. Onderzoeksprojecten
  2. MUTATIE+