Ga naar de hoofdinhoud Ga naar de onderkant van de pagina
WTCB Home

Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf

22/05/2018

WTCB Home

Kom kennismaken met het WTCB op Builty

De kerntaken van het WTCB zijn toegepast onderzoek verrichten, meewerken aan ontwikkelingen en de aannemers informeren. U leert van ons, maar wij leren ook van u. Daarom komt het WTCB naar de aannemer op Builty (8 en 9 oktober). Er zijn vier workshops gepland rond verschillende onderwerpen.Twee van de vier workshops zijn gewijd aan nieuwe Technische Voorlichtingen, de bekendste publicatie van het WTCB en ook een publicatie op maat van de aannemer. De TV 250 'Referentiedetails voor ingegraven constructies' is er gekomen door de steeds strenger wordende prestatie-eisen voor gebouwen. De plaatsen waar verschillende bouwberoepen samen komen (akoestiek, toegankelijkheid, luchtdichtheid, thermische isolatie, …) zijn kwetsbare punten geworden in een gebouw. Deze TV past in een reeks over referentiedetails, waarmee het WTCB deze kwetsbare punten in de kijker zet en vooral oplossingen aanreikt om ze in de toekomst te kunnen vermijden. De TV 250 begint aan de basis, namelijk ingegraven constructies. Dit document is opgesteld geweest binnen het Technisch Comité 'Ruwbouw'.

De tweede TV die voorgesteld zal worden tijdens het salon is gewijd aan luchtdichtheid, een factor die de laatste jaren een steeds belangrijkere rol gaan spelen is in de bouwsector. Een goede luchtdichtheid verbetert bovendien niet alleen het comfort van de bewoners, maar draagt ook bij tot de beperking van interne condensatie. Om de aannemer een houvast te kunnen bieden in deze materie is het WTCB gestart met de opstelling van een TV. Dit praktische document zal de volgende onderdelen bevatten: uitvoering, materiaalkeuze en coördinatie van de werken. Aangezien een goede luchtdichtheid enkel mogelijk is als de bouwberoepen perfect op elkaar afgestemd zijn, komen in dit document ook verschillende technische details aan bod die het belang hiervan onderstrepen.

Bouwproducten en -materialen

Als aannemer wilt u op de hoogte zijn van de nieuwigheden rond bouwproducten en –materialen en wilt u bovendien ook voldoende keuze hebben. De TechCom-databank van het WTCB is hiervoor uw perfecte partner.

Ze vormt een handig en gebruiksvriendelijk hulpmiddel bij de gestructureerde opzoeking naar een bouwproduct. Via een geavanceerde zoekstructuur, doorheen fabrikanten, invoerders, merken en productomschrijvingen, krijgt u in enkele muisklikken een overzicht van de producten die voldoen aan uw zoekopdracht. Binnen deze databank kan u ook zoeken op producenten met een Technische Goedkeuring (ATG, ETA) of een BENOR-merk. Deze unieke databank geniet dagelijks de aandacht van de bouwprofessioneel.

Innovatieve betonsoorten

Naast informeren is een van de basismissies van het WTCB ook onderzoek. Het Centrum kan hiervoor beroep doen op verschillende laboratoria in het proefstation in Limelette. Een sector binnen de bouw die heel erg bezig is met onderzoek naar innovatieve technieken is de betonsector. De evoluties van de laatste jaren zijn niet op één hand te tellen. Het WTCB wilt u daarom aan de hand van een workshop kennis laten maken met de innovatieve betonsoorten die al op de markt zijn (zelfverdichtend beton, vezelversterkt beton en groen beton) en de toekomstige. In deze workshop komt u te weten wat de technische en economische mogelijkheden zijn van deze betonsoorten op de bouwplaats.

Voor elk wat wils

De workshops die het WTCB aanbiedt tijdens Builty hebben erg gevarieerde thema's en zijn ook zo opgesteld dat de aannemer op een praktische manier zijn kennis kan bijschaven. Kom zeker langs tijdens een van onze workshops. Onze collega's staan voor u klaar.

  1. WTCB-Actu