Bouwdetail - buitenmuur-binnenvloer

Aansluiting van een houten tussenvloer op een houtskeletgevel - Luchtdicht wachtmembraan - Plaatsing van het platformtype

Referentie: 5006
Publicatiedatum: 01-12-2015

TV 255 Detail 7
5006_DET1_1.svg
Plaatsing van het platformtype van een luchtdicht wachtmembraan aan de aansluiting van een houten tussenvloer op een houtskeletgevel (verticale doorsnede)
Aard van het luchtscherm (de luchtschermen) en type aansluitingen :
Houten beplating en/of luchtdichtingsmembraan : Droog-droogaansluiting
 
Betrokken vakman :
Houtbouwer
 
Aandachtspunten :
  • De plaatsing van een wachtmembraan is essentieel indien men voor deze bouwknoop goede luchtdichtheidsprestaties wil bereiken. De uitvoering van dit detail vereist ook de nodige anticipering, omdat het een rechtstreekse invloed heeft op de montage van de ruwbouw.
  • Om het risico op condensatie te vermijden en de overeenstemming van de bouwknoop met de EPB-eisen te waarborgen, moet de warmteweerstand ter hoogte van de vloerplaatneus groter zijn dan de helft van de warmteweerstand van de muur.
  • Uit akoestische overwegingen strekt het tot aanbeveling om de afwerkingsplaten los te koppelen.
 
Opmerking :
Dit detail kan enkel toegepast worden voor ruimtescheidende vloerconstructies binnen dezelfde woning.

Gerelateerde publicaties

Technische voorlichtingen

255: Luchtdichtheid van gebouwen. Cover
Luchtdichtheid van gebouwen.
Deze Technische Voorlichting beschrijft de principes die men dient te volgen om te komen tot gebouwen met een goede luchtdichtheid. De volgende aspecten worden hierbij in detail besproken: - De nuttige basisgegevens voor de bepaling van de luchtdichtheid - De uitdrukking van de luchtdichtheid en de eisen op gebouwniveau - Het ontwerp van een luchtdicht gebouw en de coƶrdinatie van de uitvoering - De producten en materialen ter verzekering van de luchtdichtheid - De behandeling van de bouwdetails - De beoordeling van de luchtdichtheidsprestaties van een gebouw - Het onderhoud van het gebouw en de potentiƫle impact van de gebruikers.
Auteurs:
  • Mees (C.)
  • Loncour (X.)
Prijzen voor papieren versie:
  • Aannemers en het onderwijs: €19,72
  • Andere bouwprofessionelen en de administraties: €26,29
  • Andere organisaties, particulieren en het buitenland: €32,86
Download in PDF-formaat