Laatste update: 24/01/2018

Nieuws

Via de rubriek nieuws willen wij u op de hoogte houden van interessante en belangrijke weetjes over Intellectuele Eigendom in de actualiteit met een focus op de bouw.

 

 

Drones in de bouw : een nieuwe technologische boom? (Deel 1) 24/01/2018

Deze groeiende technologie is al revolutionair in talrijke sectoren en de bouwsector maakthier deel van uit. De technologie werd ook aanzienlijk geminiaturiseerd engedemocratiseerd. (lees meer)

Belg Lionel Ries één van de winnaars van de "European Inventor Award 2017".  23-06-2017

Reeds 12 jaar kent het Europees octrooibureau (EOB) prijzen toe aan Europese uitvinders. De winnaars van de “European Inventor Award 2017” werden op 15 juni 2017 in Venetië bekendgemaakt. Eén van hen was een Belg!

In de categorie ‘Onderzoek’ ging de prijs naar het team dat de technologie van radiosignalen voor het Europese satellietnavigatiesysteem Galileo geperfectioneerd heeft. De Belg Lionel Ries maakt deel uit van dit team. Hun uitvindingen op het gebied van satellietnavigatie maken een grotere nauwkeurigheid mogelijk bij het uitsturen van satellietsignalen. Bovendien wordt het risico op interferentie verminderd tussen de 50 satellieten die rond de aarde draaien en energie bespaard. Het project zal in 2020 operationeel zijn.

De blockchain en intellectueel eigendom. 16-06-2017

De blockchain (blokketen) is een gedistribueerde, transparante, beveiligde databse die zonder centraal controle-orgaan werkt.

En wat met intellectuele eigendom? voor meer info klik hier.

Een gids voor het zoeken naar octrooien… Nico Deconinck. 12-06-2017

Wat is een octrooi? Hoe kan je een octrooi krijgen? Waar kan je octrooien vinden? Wat kan ik met octrooien van anderen doen? …

Antwoorden op deze vragen kan op diverse plaatsen en gefragmenteerd op internet gevonden worden.  Dhr Nico Deconinck, octrooionderzoeker bij de Dienst Intellectuele Eigendom, heeft al deze informatie samengebracht in één overzichtelijk Nederlandstalig document. U kan het document hier downloaden. (groot bestand - kan even duren voor het downloaden) Veel leesgenot.

I-Depot kan nu ook openbaar gemaakt worden. 07-03-2017

Vanaf nu kan je een i - DEPOT ook openbaar  maken. Dit kan interessant zijn om partners  te vinden, maar houdt ook een aantal gevaren in.
Lees hier meer.

Wetswijziging betreffende de vertaling bij validatie van Europese octrooien in België 16-11-2016

Vanaf 1 januari 2017 dient er geen vertaling meer naar een nationale taal te worden ingediend in België bij DIE voor de Europese octrooien die verleend zijn in het Engels. (klik hier voor het volledige artikel)

BIS Bouwbeurs: 8 - 16 oktober 2016 Flanders Expo

Op de BIS Bouwbeurs kan je terecht voor professioneel advies over bouwen en verbouwen (lees meer). Het WTCB zal hierbij ook aanwezig zijn. Inschrijven op de website van BIS voor een individuele afspraak met het WTCB is verplicht (lees meer). Kies voor 'technisch advies i.v.m. (ver)bouwen'. Ook de Octrooicel (ocbc_small_notext.gif) zal op vrijdag 14 oktober ter beschikking staan voor het beantwoorden van vragen over intellectuele eigendomsrechten zoals octrooien. Gelieve een afspraak te maken via ocbc@bbri.be. Meld in 'onderwerp' dat het een afspraak met OCBC betreft voor BIS Bouwbeurs. Je vindt ons terug aan de stand van het WTCB.

Welke invloed kan de Brexit hebben op intellectuele eigendom? 22-08-2016

Op 23 juni 2016 heeft Groot-Brittannië via een referendum gekozen om de Europese Unie te verlaten, ook gekend als Brexit. Het is echter te vroeg om met zekerheid te spreken over de gevolgen, maar we zetten toch enkele bedenkingen op een rijtje voor het Europese landschap van intellectuele eigendom. Voor het volledige artikel, klik hier.

De tweede uitgave van “Ons Patent Boekje” is verschenen 18-07-2016

‘Ons patent boekje’ is een sensibiliserende publicatie over intellectuele eigendomsrechten voor de creatieve en innovatieve ondernemer. De eerste uitgave dateert van 2007, de recentste actualisering gebeurde in het voorjaar van 2016. Vanuit pragmatisch perspectief verwerft de lezer inzicht en praktische tips om de valorisatie van zijn knowhow, creaties en uitvindingen in eerste instantie te vrijwaren en vervolgens ook met succes te realiseren. De publicatie is beschikbaar zowel in zijn geheel als per hoofdstuk (met bijhorende bijlage) op de website van het Agentschap Innoveren & Ondernemen, meer bepaald onder het thema ‘Groei & Professionalisering’ en specifiek onder het topic ‘Intellectuele eigendom’ (zie: http://www.vlaio.be/artikel/ons-patent-boekje ). Meer informatie is te bekomen bij de medewerkers van de Octrooicel van het WTCB (octrooi@bbri.be).

Kunnen wij in de toekomst thuis zelf brandstof maken? 21-06-2016

Een team bio-ingenieurs van de KU Leuven hebben een succesvol experiment afgerond met een miniatuurzonnepaneel dat met enkel zonlicht en waterdamp uit de lucht waterstofgas en elektriciteit aanmaakt. Lees het volledige artikel hier om meer te weten.

Het nieuwe Uniemerk: veel meer dan een nieuwe naam 17-05-2016

Er zijn een aantal belangrijke veranderingen op til op het vlak van de Gemeenschapsmerken. De naam van de instelling die zich met Europese merken bezighoudt, is gewijzigd van OHIM naar EUIPO. Het Gemeenschapsmerk zelf heeft ook een nieuwe naam gekregen: Uniemerk. Maar de wijzigingen gaan veel verder dan enkel deze naamsveranderingen. Lees het volledige artikel hier om meer te weten.

Nieuwe CPC-klasse voor afvalbeheer: Y02W 21-03-2016

Afvalbeheer is wereldwijd een actuele bekommernis en in de bouwsector is dat niet anders. Dat blijkt ook uit het lange dossqier dat eraan gewijd is in het tijdschrift Bouwbedrijf van de maand oktober 2015 - lees volledig artikel hier (zie ook nieuwsbrief 7).

Wordt het steeds noodzakelijker uw octrooienportefeuille te evalueren? 07-03-2016

Het aantal ingediende octrooien blijft de voorbije jaren toenemen en deze trend wordt bevestigd in de meeste nationale bureaus. Dit blijkt ook uit de statistieken van de WIPO, de Wereldorganisatie voor de intellectuele eigendom (IE). Wat de reden ook is, door deze stijging groeit ook het bewustzijn dat een goed beheer van de octrooienportefeuille onontbeerlijk is (meer info en hoe een evaluatie te doen, klik hier)

Sterke toename van Belgische octrooiaanvragen 03-03-2016

Het aantal octrooiaanvragen uit België bij het Europees Octrooibureau is in 2015 met 5,9 procent gestegen. (meer info - De Standaard)

De vader van de plastic wandplug is overleden 02-02-2016

De Duitse uitvinder van de plastic wandplug is overleden op 96-jarige leeftijd. Artur Fischer heeft meer dan 1.000 octrooien op zijn naam staan, waaronder het zeer bekende octrooi van de plastic wandplug, toegekend in 1958. (meer info)

Archief nieuws

2015

2014

2013

2012

2010

2009

 

 

>> Homepagina Octrooicel