Archief

Seminarie PECHA KUCHA - Labels en certificering voor duurzaam bouwen - 26 januari 2016

Seminarie PECHA KUCHA - Labels en certificering voor duurzaam bouwen - 26 januari 2016
Nu opdrachtgevers steeds meer oog krijgen voor en veeleisend worden op het gebied van duurzaam bouwen, nemen keurmerken en certifi ceringen in de bouwsector logischerwijze een belangrijke plaats in. Bedoeling van dit seminarie is u, via Pecha Kucha-presentaties, de verschillende keurmerken en certificeringen voor te stellen die bestaan voor duurzaam bouwen in het Brussels gewest.
Flyer
Download in PDF formaat
Programma
Inleiding
Labels en certificering in de bouw, hoe zijn weg erin vinden?
Er zijn vele labels in de bouwsector. Enerzijds labels voor de technische kwaliteit (bv. Benor, ATG) en anderzijds voor de milieukwaliteit (bv. ecolabel, ISO 14001 en zo meer). Hoe zijn weg erin te vinden? Dit is een algemene presentatie over het labelen van producten, bedrijven en gebouwen (werking, voor- en nadelen).
Sprekers : Laetitia DELEM - WTCB - adviseur voor de Technologische Dienstverlening Duurzaam Bouwen


Keurmerken voor gebouwen


Certificering van bedrijven
Passiefnorm Rescert
Marny DI PIETRANTONIO - PMP

Hugues LATTEUR - Quest

ISO 14001 Construction Quality Tegelzetters
Te bevestigen

Michel DE BES - FECAMO

Breeam Construction Quality
Perihan TULUMOGLU - B4F Te bevestigen
Wanneer
Donderdag 24 november 2016 van 18u. tot 20u. gevolgd door een sandwichbuffet.
Waar?
Confederatie Bouw - Lombardstraat 42, 1000 BRUSSEL
Meer weten?
Céline De Schryver - Cel Energie-Leefmilieu - 02/545.58.32 - leefmilieu@ncb.be
Taal
Simultaanvertaling wordt aangeboden.
Doelpubliek
bouwbedrijven
Kosten
deelname is gratis

Deze dienstverlening wordt u aangeboden in het kader van de Alliantie werkgelegenheid-Leefmilieu van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Ontdek in 6 interactieve sessies hoe je kan innoveren!

Ontdek in 6 interactieve sessies hoe je kan innoveren!
De Confederatie Bouw Brussel Vlaams-Brabant organiseert via de Bouw Academie en met de ondersteuning van de Technologische Dienstverlening Duurzaam Bouwen van het WTCB dit najaar 6 interactieve sessies die je op weg helpen met de VOORT innovatiemethode.
Deze sessie zullen je helpen om een concurrentieel voordeel te halen t.o.v. je sectorgenoten via een toegankelijke innovatiemethode, die je op weg zal zetten om nieuwe paden te bewandelen.
Meer informatie omtrent deze interactieve sessies (programma, praktische aspecten en inschrijvingen) vind je op deze website.

BEL-SME 2016: Nieuwe oproep voor R&D projecten tussen Belgische KMOs

BEL-SME 2016: Nieuwe oproep voor R&D projecten tussen Belgische KMOs

BEL-SME 2016: Nieuwe oproep voor R&D projecten tussen Belgische KMOs U bent een KMO gevestigd in het Brussels Gewest en u wenst een R&D-project te ontwikkelen in samenwerking met een andere KMO in Vlaanderen of Wallonië? Dan is er deze nieuw BEL-SME-oproep exact wat u nodig heeft!

De projectoproep BEL-SME is een eenvoudig instrument, dat een effectieve en evenwichtige R&D-samenwerking beoogd tussen Belgische KMOs uit verschillende gewesten. Door dergelijke samenwerking aan te gaan kunt u als Brusselse KMO bovendien genieten van een verhoging van 15 % ten opzichte van de klassieke subsidies. Voor Brussel is de focus gelegd op experimentele ontwikkelingsprojecten (formule Shape Experimental Development).

De deadline voor de projectindiening voor een BEL-SME-project is woensdag 1 juni 2016 om 12u en dient te gebeuren via mail naar belsme@innoviris.brussels. Meer info over deze projectoproep vindt u op de website van Innoviris.

Voor onderzoeksprojecten gelinkt aan de bouwsector kan WTCB eventueel met u samenwerken en optreden in onderaanneming. WTCB kan u echter vooral helpen bij het opzetten en definiëren van uw aanvraagdossier. De Technologische Dienstverlening Duurzaam Bouwen in het Brussels Gewest staat hiervoor kosteloos tot uw dienst. Neem dus gerust vandaag nog contact met uw adviseurs!

Studiedag: Dimensionering van ventilatiesystemen - 19 mei 2016 - Brussel

Studiedag: Dimensionering van ventilatiesystemen
Een doeltreffend ventilatiesysteem is tegenwoordig onmisbaar om een voldoende luchtverversing te verzekeren en de verschillende polluenten (waterdamp, CO2, chemische polluenten …) uit onze woningen af te voeren. De doeltreffendheid van het systeem staat of valt echter met de correcte dimensionering ervan. Deze studiedag heeft tot doel het gedetailleerde ontwerp van een systeem te analyseren en dit, door gebruik te maken van de rekentool die speciaal hiertoe ontwikkeld werd.

De opleiding bestaat uit een theoretisch gedeelte en een praktische oefening met behulp van de rekentool (uitleg over het gebruik van de tool, individuele of groepsoefening en verbetering).

Flyer
Download in PDF formaat
Inschrijving
Kostprijs: 30 € (excl. btw)
Het aantal plaatsen is beperkt. Uw inschrijving wordt vóór het begin van de sessie bevestigd. Iedere annulering van deelname moet schriftelijk gemeld worden aan de dienst Vorming van het WTCB en dit, vóór aanvang van de cursus. In dat geval wordt 50 % van de inschrijvingskosten terugbetaald. Bij afwezigheid komen de inschrijvingskosten aan de organisator toe. Indien de organisator zelf de zitting schrapt, worden de inschrijvingskosten volledig terugbetaald.

De inschrijvingen zijn gesloten
Studiedag: Dimensionering van ventilatiesystemen
Doelgroep
Ventilatie-installateurs, EPB-verantwoordelijken, ontwerpers en architecten, algemene aannemers enzovoorts, die willen komen tot een beter ontwerp en een betere controle van de ventilatie-installaties.

Om de praktische oefening met de rekentool goed te kunnen volgen, worden de deelnemers verzocht om hun draagbare PC mee te nemen, waarop ze vooraf de rekentool geïnstalleerd hebben (beschikbaar op www.optivent.be).

Programma 9u00 - 16u00
Gedetailleerd ontwerp van een ventilatie-installatie.
 • Basisprincipes en systemen.
 • Vereiste minimumdebieten, ontwerpdebieten.
 • Regeling, filtratie, isolatie.
 • Plaatsing van de luchttoevoeropeningen, de ventilatiegroep en de ventielen in de ruimten.
 • Druk-debietverhouding van het netwerk, karakteristieke kromme van de ventilatoren.
 • Tracé van het netwerk, natuurlijke uitbalancering.
 • Drukverliezen en dimensionering.
Praktische oefening met behulp van de rekentool.
 • Berekening van de debieten.
 • Tracé van het mechanische netwerk.
 • Dimensionering van het mechanische netwerk.
 • Afstelling van de debieten.
Besluit en netwerking
Plaats
Brussels Meeting Centre (WTCB)
Poincarélaan 79
1060 BRUSSEL

Dit evenement is tweetalig. Er is simultaanvertaling Nederlands - Frans evenals een broodjeslunch voorzien.
Volg ook ... Energiecyclus 2016
23 juni: de dimensionering van sanitaire installaties


Georganiseerd door het WTCB op initiatief van de Technologische Dienstverlening Duurzaam bouwen en duurzame ontwikkeling in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en met de financiële steun van Innoviris.
Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf INNOVIRIS

Seminarie : ETICS met harde bekledingen - 7 juni 2016 - Brussel

Seminarie : ETICS met harde bekledingen
Buitenisolatie met harde bekledingen verlijmd op isolatiepanelen kent een sterke groei, zowel voor nieuwbouw als voor renovatie;
Dit seminarie heeft als doelstelling de aandachtspunten in verband met deze techniek uiteen te zetten en de praktijkervaring voor te stellen.
Flyer
Download in PDF formaat
Programma
Prestaties en ontwerp van de systemen
Een ETICS moet als systeem beantwoorden aan een geheel van eisen, die toelaten de fonctionaliteit en duurzaamheid in de praktijk te waarborgen. Bovendien zijn er reeds in de ontwerpfase keuzecriteria in acht te nemen
Spreker: Yves Grégoire - WTCB- FR

Keuze van de materialen en hun plaatsing
De systemen zijn opgebouwd uit materialen van verschillende aard. Een geschikte keuze en een zorgvuldige uitvoering dragen bij tot een goede duurzaamheid van het systeem.
Spreker: Sara Korte - WTCB - NL

Systemen en praktijkervaring
 • Vandersanden : fabrikant
  Spreker : Maarten WAUTERS - NL
 • Mapei : fabrikant
  Spreker : Marc RAVINET - FR
 • STO : fabrikant
  Spreker : Gerry VAN RIET - NL
Wanneer?
Dinsdag 7 juni 2016 van 18u. tot 20u. gevolgd door een sandwichbuffet.
Waar?
Confederatie Bouw - Lombardstraat 34- 42, 1000 BRUSSEL (gratis parking)
Meer weten?
Ludwik Kastory - Cel Energie-Leefmilieu - 02/545.57.83 lky@ncb.be
Taal
Simultaanvertaling wordt aangeboden.
Doelpubliek
Bouwbedrijven
Kosten
Deelname is gratis

Seminarie georganiseerd door de Confederatie Bouw Brussel-Hoofdstad en het WTCB onder leiding van de beroepsfederaties NaVAP en FECAMO.
Met de steun van :
Confederatie Bouw
WTCB

brussels Retrofit


Studienamiddag : Dimensionering van sanitaire installaties - 23 juni 2016 - Brussel

Studienamiddag : Dimensionering van sanitaire installaties
De productie van sanitair warm water vertegenwoordigt een aanzienlijk deel van het verbruik van de hulpbronnen in een gebouw. Tijdens deze studienamiddag maken we van de gelegenheid gebruik om de resultaten van recente metingen van het waterverbruik te presenteren, alsook de dimensioneringsmethode volgens de Duitse norm DIN 1988-300:2012.

Flyer
Download in PDF formaat
Inschrijving
Kostprijs: 30 € (excl. btw)
Het aantal plaatsen is beperkt. Uw inschrijving wordt vóór het begin van de sessie bevestigd. Iedere annulering van deelname moet schriftelijk gemeld worden aan de dienst Vorming van het WTCB en dit, vóór aanvang van de cursus. In dat geval wordt 50 % van de inschrijvingskosten terugbetaald. Bij afwezigheid komen de inschrijvingskosten aan de organisator toe. Indien de organisator zelf de zitting schrapt, worden de inschrijvingskosten volledig terugbetaald.

Deze studienamiddag is volzet.
Doelgroep
Installateurs centrale verwarming en sanitair, algemene aannemers, ontwerpers, studiebureaus en architecten, EPB-verantwoordelijken, gebouwbeheerders …
Programma
Brussels Meeting Centre (WTCB)
12u30 Broodjeslunch
13u00 Resultaten van recente metingen van het waterverbruik
13u20 Dimensioneringsmethode (koud water, warm water, circulatiecircuits)
15u10 Technologische evoluties op het gebied van sanitair
16u00 Besluit en netwerking

Studienamiddag : Dimensionering van sanitaire installaties Studienamiddag : Dimensionering van sanitaire installaties
Plaats
Brussels Meeting Centre (WTCB)
Poincarélaan 79
1060 BRUSSEL

Dit evenement is tweetalig. Er is simultaanvertaling Nederlands - Frans evenals een broodjeslunch voorzien.

Georganiseerd door het WTCB op initiatief van de Technologische Dienstverlening Duurzaam bouwen en duurzame ontwikkeling in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en met de financiële steun van Innoviris.
Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf INNOVIRIS

Innovatie-ontmoeting “Verlichting en visueel comfort”

innovationmeetings - meet the construction experts - lighting an visual comfort
Maak kennis met de bedrijven en brusselse onderzoeksgroepen die werken op verlichting en visueel comfort, discussieer mee over de laatste trends uit de verlichtingssector, en ontmoet partners voor jouw innovatieproject. Inclusief labo-bezoek (ETRO/ETEC) met demonstratie van twee pilootprojecten ‘relighting met LED-verlichting gevoed met gelijkstroom’.

ConClip - Duurzaam Bouwen in enkele handige videofragmenten ...

ConClip is een Europees project waarin meertalige videoclips ontwikkeld worden. Hiermee kunnen arbeiders en werfleiders hun technische en praktische vaardigheden die nodig zijn voor het bouwen van passiefhuizen verder ontwikkelen.

Als partner van BRC-Bouw, steunt ecobuild.brussels dit project. Met een enquête willen we een beter inzicht krijgen in de meest voorkomende bouwfouten en de kwalificaties en opleidingsnoden van de bouwsector.

Het zou ons daarom plezieren indien je een 10-tal minuten zou willen vrijmaken om deze vragen te beantwoorden.

Je kan HIER DEELNEMEN aan de enquête.
Het voltallige ConClip-team dankt je voor je medewerking!

Doctiris: Nieuwe oproep voor bedrijfsdoctoraten

Doctiris: Nieuwe oproep voor bedrijfsdoctoraten Na het succes van 2015 lanceert Innoviris opnieuw een Doctiris-oproep in 2016.
Om de samenwerking tussen de Brusselse industrie en onderzoekswereld te versterken financiert Innoviris via deze Doctiris-formule doctoraatsprojecten in toegepast onderzoek. Dit onderzoek zal uitgevoerd worden in samenwerking met een industriële partner. Dit betekent dat de onderzoeker minstens de helft van de duur van het project doorbrengt binnen de partneronderneming en de resterende tijd binnen een onderzoeksinstelling. Doctiris financiert hierbij het volledige salaris van de onderzoeker.

De deadline voor de projectindiening is maandag 2 mei 2016 om 12u en dient te gebeuren via het formulier in de toolbox van de website van Innoviris. Meer info over deze projectoproep vindt u op de website van Innoviris.

Voor onderzoeksprojecten gelinkt aan de bouwsector kan ook het WTCB optreden als onderzoeksinstelling en zo samen met u en uw bedrijf instaan voor dit onderzoek. WTCB zal u in dat geval ook helpen bij het opzetten en definiëren van uw aanvraagdossier. De Technologische Dienstverlening Duurzaam Bouwen in het Brussels Gewest staat hiervoor kosteloos tot uw dienst. Neem dus gerust vandaag nog contact met uw adviseurs!

Studienamiddag: Hygrothermisch ontwerp van wanden en daken - 27 april 2016 - Brussel

Studienamiddag: Hygrothermisch ontwerp van wanden en daken
De wandopbouwen worden steeds complexer en de verscheidenheid aan materialen die tegenwoordig op de markt verkrijgbaar zijn, brengt niet alleen nieuwe mogelijkheden maar ook nieuwe vragen met zich mee. Deze opleiding zal de regels voor een goed ontwerp van de verschillende wandtypes en de keuze van adequate materialen behandelen, alsook de beschikbare hulpmiddelen bespreken.

Aan de hand van praktische voorbeelden zullen we in de loop van de studienamiddag tevens een aantal aandachtspunten in de kijker zetten.

Flyer
Download in PDF formaat
Inschrijving
Kostprijs: 30 € (excl. btw)
Het aantal plaatsen is beperkt. Uw inschrijving wordt vóór het begin van de sessie bevestigd.
Iedere annulering van deelname moet schriftelijk gemeld worden aan de dienst Vorming van het WTCB (zie onderstaand adres), vóór aanvang van de cursus. In dat geval wordt 50 % van de inschrijvingskosten terugbetaald. Bij afwezigheid komen de inschrijvingskosten aan de organisator toe. Indien de organisator zelf de zitting schrapt, worden de inschrijvingskosten volledig terugbetaald.

De betaling gebeurt na facturatie.

Studienamiddag: Hygrothermisch ontwerp van wanden en daken
Doelgroep
Aannemers, dakdekkers, aannemers dichtingswerken, architecten, ontwerpers en administraties.

Programma
12u30 Broodjeslunch
13u00
 • Basisprincipes: vochtbronnen, waterdampdoorlatendheid, materiaaleigenschappen.
 • Simulaties ter ondersteuning van de ontwerper.
 • Hygrothermisch ontwerp van buitenmuren.
 • Opbouw van hellende daken: combinatie van onderdelen.
 • Hygrothermisch ontwerp van platte daken.
 • Experimenteel onderzoek en proefuitrusting: het Hamster-project.
 • Besluit en networking.
Studienamiddag: Hygrothermisch ontwerp van wanden en dakenPlaats
Brussels Meeting Centre (WTCB)
Poincarélaan 79
1060 BRUSSEL

Dit evenement is tweetalig. Er is simultaanvertaling NL-FR evenals een broodjeslunch voorzien.
Volg ook ... Energiecyclus 2016
19 mei: de dimensionering van ventilatiesystemen
23 juni: de dimensionering van sanitaire installaties


Georganiseerd door het WTCB op initiatief van de Technologische Dienstverlening Duurzaam bouwen en duurzame ontwikkeling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en met de financiële steun van Innoviris. Het Hamster-project wordt gesubsidieerd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) van de Europese Unie en het Brussels Instituut ter bevordering van het Wetenschappelijk Onderzoek en Innovatie (Innoviris).
La Région et l'Europe investissent dans votre avenir ! - Het Gewest en Europa investeren in uw toekomst!
Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf
Hamster - Heat, Air, Moisture real scale Test facility for building elements
Région de Bruxelles-Capitale - Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Union Européenne - Fonds Européen de Développement Régional | Europese Unie - Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling
INNOVIRIS

Studienamiddag: Ontwikkelingen op het vlak van bouw- en sloopafval in Brussel - 20 april 2016 - Brussel

Studienamiddag: Ontwikkelingen op het vlak van bouw- en sloopafval in Brussel

Studienamiddag: Ontwikkelingen op het vlak van bouw- en sloopafval in Brussel

Het doel van deze studienamiddag is om de aandacht te vestigen op de ontwikkelingen, de nieuwigheden, de goede voorbeelden en de perspectieven op het vlak van de preventie en het beheer van bouw- en sloopafval in Brussel. Na een inleiding worden er twee sessies van praktische uiteenzettingen voorzien. De eerste reeks is gewijd aan het innovatieve afvalbeheer op de werf zelf, terwijl de tweede reeks zich toespitst op meer algemene aspecten zoals het ontwerp, het hergebruik en het gebruik van gerecycleerde materialen.

Tijdens deze informatiesessie worden er eveneens twee initiatieven gelanceerd:
 • de ‘pilootwerven’ beheer van bouwafval in Brussel
 • de ‘mini-trajecten’ voor het gebruik van gerecycleerde granulaten in beton.
Flyer
Download in PDF formaat
Plaats
Brussels Meeting Centre (WTCB)
Poincarélaan 79
1060 BRUSSEL
Doelgroep

Bouwprofessionals: aannemers, architecten, studiebureaus, overheden, universiteiten …

Inschrijving

Deelname is gratis. Het aantal deelnemers is beperkt. De inschrijving moet online gebeuren voor 15 april 2016. Uw inschrijving zal enkele dagen voor de start van de studienamiddag bevestigd worden.
Iedere annulering van deelname moet per mail gemeld worden aan: brigitte.deffense-hoffem@bbri.be

Informatie
De uiteenzettingen zullen gegeven worden in het Frans of het Nederlands, in functie van de spreker.
Er wordt geen simultaanvertaling voorzien.
De presentaties zullen per mail verstuurd worden.
Voor alle bijkomende informatie, kan u een mail sturen naar: brigitte.deffense-hoffem@bbri.be
Programme
13h15 Onthaal
Inleiding
13h30 Een sector in beweging: inleiding door de voorzitter van de CBB-H.
Marc Ruebens, voorzitter CBB-H
13h35 Het afvalstoffenplan en het Regionaal plan circulaire economie, startpunt voor de toekomst!
Céline Schaar, Brussel Leefmilieu
Deel 1 Innovatieve praktijken op de werf
13h55 Selectief slopen en de afvalstoffeninventaris: een concreet voorbeeld.
Johan D'Hooghe, CASO
14h20 Innovatief afvalbeheer in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Emilie Herwats, Ecorce
14h45 Afvalbeheer op een ‘duurzame’ werf (BREEAM ®).
Geert Kinget, Van Laere
15h10 Tools voor innovatieve praktijken op pilootwerven.
Ambroise Romnée, WTCB
15h35 Pauze – Vragen – Discussie
Deel 2 Voor en na de werf: van ontwerp tot valorisatie
15h55 Bouw- en sloopafval: toekomstige bouwmaterialen.
Emilie Gobbo, Architecture et Climat
16h20 Nieuwe praktijken en instrumenten voor het hergebruik van bouwelementen.
Lionel Billiet - Michaël Ghyoot, ROTOR
16h45 Een overzicht van recyclagekanalen voor een optimaal afvalbeheer.
Céline De Schryver, CBB-H
17h10 Traject voor een meer hoogwaardig gebruik van materialen en gerecycleerde granulaten.
Jeroen Vrijders, WTCB
17h35 Conclusies – Vragen – Discussie
Johan Van Dessel, WTCB


Deze namiddag wordt georganiseerd in het kader van de Technologische Dienstverlening ‘Duurzaam bouwen en duurzame ontwikkeling’. Met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de financiering van het Brussels Instituut voor wetenschappelijk onderzoek en innovatie (InnovIRIS).


Studienamiddag Dimensionering van vloerverwarmingssystemen - 23 februari 2016 - Brussel

Studienamiddag Dimensionering van vloerverwarmingssystemen - 23 februari 2016 - Brussel Er bestaat tegenwoordig een genormaliseerde methode die de fabrikanten van vloerverwarmingssystemen in staat stelt om praktische gegevens te verschaffen omtrent de warmteafgifte van hun systemen. Deze gegevens worden weergegeven in de vorm van karakteristieke curven en grenscurven.

Deze informatiesessie heeft tot doel om uit te leggen hoe een vloerverwarmingssysteem met warm water gedimensioneerd moet worden op basis van de genormaliseerde curven die in de catalogus van de fabrikanten vermeld worden.

Flyer
Download in PDF formaat
Inschrijving
Kostprijs: 30 € (excl. btw)
Het aantal plaatsen is beperkt. Uw inschrijving wordt vóór het begin van de sessie bevestigd.
Iedere annulering van deelname moet schriftelijk gemeld worden aan de dienst Vorming van het WTCB (zie onderstaand adres), vóór aanvang van de cursus. In dat geval wordt 50 % van de inschrijvingskosten terugbetaald. Bij afwezigheid komen de inschrijvingskosten aan de organisator toe. Indien de organisator zelf de zitting schrapt, worden de inschrijvingskosten volledig terugbetaald.
De betaling gebeurt na facturatie.

Doelgroep
Centraleverwarminginstallateurs, studiebureaus, ontwerpers, fabrikanten.
Programma
12u30 Broodjeslunch
13u00 Dimensionering van vloerverwarmingssystemen volgens de normenreeks NBN EN 1264 (Ch. Delmotte - WTCB).
14u30 Koffiepauze
14u50 Twee toepassingsvoorbeelden
16u00 Besluit en netwerking.
Studienamiddag Dimensionering van vloerverwarmingssystemen - 23 februari 2016 - BrusselPlaats
Brussels Meeting Centre, WTCB
Poincarélaan 79
B-1060 BRUSSEL

Dit evenement is tweetalig. Er is simultaanvertaling NL-FR evenals een broodjeslunch voorzien.
Volg ook ... Energiecyclus 2016
27 april: het hygrothermische ontwerp van wanden
19 mei: de dimensionering van ventilatiesystemen
23 juni: de dimensionering van sanitaire installaties

Georganiseerd door het WTCB op initiatief van de Technologische Dienstverlening Duurzaam bouwen en duurzame ontwikkeling in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, gesubsidieerd door Innoviris.
Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf Confederatie Bouw Brussels Gewest INNOVIRIS

Informatiesessie - Geluidsisolatie : basisprincipes en praktijktoepassingen - 3 maart 2016 - Brussel

Informatiesessie - Geluidsisolatie : basisprincipes en praktijktoepassingen - 3 maart 2016 - Brussel
De technologische dienstverlening ‘Duurzaam bouwen en duurzame ontwikkeling’ organiseert een informatiesessie omtrent de basisprincipes van de geluidsisolatie van gebouwen en de praktische toepassing van deze basisprincipes door het gebruik van didactische hulpmiddelen.

Na een eerste uiteenzetting waarin de elementaire theoretische begrippen worden uiteengezet (indices en normatieve vereisten, massawet, belang van lekdichtheid, massa-veer-massa-principe, ...), volgen er twee opeenvolgende workshops waarin de technische details behandeld worden. In deze workshops worden de eerder vermelde principes geïllustreerd aan de hand van akoestische schaalmodellen op ware grootte en een pedagogische geluidsbox.

Flyer
Download in PDF formaat
Programma
De uiteenzetting wordt gegeven door het laboratorium Akoestiek van het WTCB
Debby Wuyts, laboratoriumhoofd
Maud Géhu, onderzoeker
12u30 Onthaal met sandwiches
13u00 Uiteenzetting van de basisprincipes Massawet, belang van akoestische ontkoppeling, massa-veer-massa principe, belang van akoestische lekdichtheid …
15u00 Koffiepauze
15u30 Eerste workshop
Illustratie van de basisprincipes van geluidsisolatie aan de hand van een pedagogische geluidsbox.
Tweede workshop
Hoe de geluidsisolatie van een gebouw verbeteren om een aanvaardbaar akoestisch comfort te bereiken? Illustratie van verschillende systemen met behulp van schaalmodellen op ware grootte
17u30 Vraag en antwoord

Informatiesessie - Geluidsisolatie : basisprincipes en praktijktoepassingen - 3 maart 2016 - Brussel Informatiesessie - Geluidsisolatie : basisprincipes en praktijktoepassingen - 3 maart 2016 - Brussel
Inschrijving
De deelname is gratis. Het aantal deelnemers is beperkt.
Online inschrijven vóór 25 februari 2016.
Uw inschrijving wordt vóór het begin van de sessie bevestigd.

Annulering
Iedere annulering van deelname moet schriftelijk gemeld worden voor aanvang van de sessie.
Informatie
De presentaties worden gegeven in het Nederlands (Franstalige sessie voorzien op 1 maart 2016). De hand-outs van de presentaties worden ter beschikking gesteld van de deelnemers.
Doelgroep
Bouwprofessionelen zonder specifieke voorkennis..
Plaats
Brussels Meeting Centre, WTCB
Poincarélaan 79
B-1060 BRUSSEL

Met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de financiering van het Brussels Instituut voor Onderzoek en Ontwikkeling (InnovIRIS)
Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf Confederatie Bouw Brussels Gewest INNOVIRIS BRC Bouw

Studienamiddag - Verlichting - dag- en kunstlicht voor duurzame gebouwen - 26 januari 2016 - Brussel

Studienamiddag - Verlichting - Dag- en kunstlicht voor duurzame gebouwen

Verlichting

In energie-efficiënte gebouwen vertegenwoordigt kunstlicht het leeuwendeel van het totale energieverbruik. Bijgevolg moet er bijzondere aandacht besteed worden aan het ontwerp van zowel de installatie voor kunstverlichting als de gebouwschil.

Eerst en vooral is het noodzakelijk om het beschikbare daglicht optimaal te benutten. Bovendien zijn kunstlichtinstallaties niet langer denkbaar zonder de nieuwe technologieën (bv. led …). Tot slot maakt een goed regelsysteem het mogelijk om zowel energiebesparingen te verwezenlijken als te allen tijde het comfort van de gebruikers te verzekeren.

Flyer
Download in PDF formaat
Plaats
Brussels Meeting Centre (WTCB)
Poincarélaan 79
B-1060 BRUSSEL

Dit evenement is tweetalig. Er is simultaanvertaling NL-FR evenals een broodjeslunch voorzien.
Doelgroep
Aannemers, ontwerpers (architecten, studiebureaus), verlichtingsspecialisten, gebouwbeheerders, bouwheren …
Programma
12u30 Broodjeslunch
13u00 Van meer daglicht naar beter daglicht.
Bertrand Deroisy (WTCB – labo Licht) - FR
13u45 De verlichtingssector in technologische transitie.
Catherine Lootens (KUL – Technologiecampus Gent) - NL
14u30 Pauze
15u00 Hoe de beste led oplossingen kiezen?
Véronique Vanwelde (WTCB – labo Licht) - FR
15u45 Intelligente regelsystemen voor hoge energiebesparingen en een optimaal comfort.
Ruben Delvaeye (WTCB – labo Licht) - NL
16u30 Slotwoord.

Studienamiddag - Verlichting - Dag- en kunstlicht voor duurzame gebouwen Studienamiddag - Verlichting - Dag- en kunstlicht voor duurzame gebouwen
 
Kostprijs en inschrijving
30 € (excl. btw)

Het aantal plaatsen is beperkt. Uw inschrijving wordt vóór het begin van de sessie bevestigd. Iedere annulering van deelname moet schriftelijk gemeld worden aan de dienst Vorming van het WTCB (zie onderstaand adres), vóór aanvang van de cursus. In dat geval wordt 50 % van de inschrijvingskosten terugbetaald. Bij afwezigheid komen de inschrijvingskosten aan de organisator toe. Indien de organisator zelf de zitting schrapt, worden de inschrijvingskosten volledig terugbetaald.

De betaling gebeurt na facturatie.

Volg ook ... Energiecyclus 2016
23 februari: de dimensionering van vloerverwarmingssystemen
27 april: het hygrothermische ontwerp van wanden
19 mei: de dimensionering van ventilatiesystemen
23 juni: de dimensionering van sanitaire installaties

Georganiseerd door het WTCB op initiatief van de Technologische Dienstverlening Duurzaam bouwen en duurzame ontwikkeling in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, gesubsidieerd door Innoviris.
Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf INNOVIRIS

Innovatie-Ontmoeting Energie- en Milieumonitoring - 17 december 2015 - Brussel

innovationmeetings - meet the construction experts - energy and environmental monitoringMaak kennis met de bedrijven en brusselse onderzoeksgroepen die werken op Energie- en Milieumonitoring, discussieer mee over de laatste trends uit de sector, en ontmoet partners voor jouw innovatieproject.

Studiedag : Milieubewust bouwen: aan de slag met LCA! - 13 oktober 2015 - Brussel

Praktische levenscyclusanalyse (LCA) tools voor bouwprofessionelen

Studiedag : Milieubewust bouwen: aan de slag met LCA! - 13 juni 2015 - Brussel

De Technologische Dienstverlening ‘Duurzaam bouwen en duurzame ontwikkeling’ organiseert een studiedag rond het gebruik van levenscyclusanalyse (LCA) ter ondersteuning van milieubewust bouwen.
Na een aantal inleidende presentaties (over de basisprincipes van LCA, de verschillende toepassingen in de bouw, het interpreteren van LCA-data …) worden enkele concrete casestudies en verschillende LCA-tools gepresenteerd die specifiek ontwikkeld werden voor de bouwsector. Tijdens de oefensessie aan het einde van de dag kunnen de deelnemers – onder begeleiding – zelf aan de slag met de voorgestelde tools.
Flyer
Download in PDF formaat
Programma
Brussels Meeting Centre (WTCB)
9:45 Onthaal
10:15 Inleiding (FR)
 • Levenscyclusanalyse (LCA) in het kort.
 • Wat is het nut voor de bouwprofessioneel?
 • Normatief kader en ontwikkelingen op Europees en Belgisch vlak.
11:15 Bijzonderheden van LCA in de bouwsector (FR).
 • Aandachtspunten voor de interpretatie en uitvoering van LCA-studies.
12:15 Broodjeslunch
13:00 Casestudies van A tot Z (NL).
 • LCA-studies op het niveau van de bouwelementen.
 • LCA-studies op gebouwniveau (nieuwbouw en renovaties).
14:00 LCA-tools en -databronnen voor de bouwsector (NL).
 • Demonstratie van de verschillende tools die specifiek zijn voor de bouwsector (bv. INIES, Nibe, catalogue construction, acv.be …) met hun voornaamste functionaliteiten, sterke en zwakke punten.
15:30 Koffiepauze
15:45 Oefensessie (NL/FR).
 • LCA-oefeningen aan de hand van verschillende tools.
 • Interpretatie van de resultaten.
17:15 Conclusies

Plaats
9u45 - 17u30
Brussels Meeting Centre (WTCB)

Poincarélaan 79
1060 BRUSSEL
Doelgroep
Architecten, aannemers, studiebureaus, alle (bouw) professionelen met aandacht voor milieubewust bouwen.
Inschrijving
Inschrijvingskosten: € 60 (exclusief btw). Betaling na facturatie.
Het aantal plaatsen is beperkt. Uw inschrijving wordt vóór het begin van de sessie bevestigd.
Iedere annulering van deelname moet schriftelijk gemeld worden voor aanvang van de sessie.

Informatie
Tel. +32 (0)2 529 81 06

Contactpersoon: brigitte.deffense-hoffem@bbri.be

De uiteenzettingen worden in het Nederlands of in het Frans gegeven.
Er wordt geen simultaanvertaling voorzien.

Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf Confederatie Bouw Brussels Gewest INNOVIRIS

Informatiesessie - Geluidsisolatie : basisprincipes en praktijktoepassingen - 17 december 2015 - Brussel

Informatiesessie - Geluidsisolatie : basisprincipes en praktijktoepassingen - 23 juni 2015 - Brussel
De technologische dienstverlening ‘Duurzaam bouwen en duurzame ontwikkeling’ organiseert een informatiesessie omtrent de basisprincipes van de geluidsisolatie van gebouwen en de praktische toepassing van deze basisprincipes door het gebruik van didactische hulpmiddelen.

Na een eerste uiteenzetting waarin de elementaire theoretische begrippen worden uiteengezet (indices en normatieve vereisten, massawet, belang van lekdichtheid, massa-veer-massa-principe, ...), volgen er twee opeenvolgende workshops waarin de technische details behandeld worden. In deze workshops worden de eerder vermelde principes geïllustreerd aan de hand van akoestische schaalmodellen op ware grootte en een pedagogische geluidsbox.

Flyer
Download in PDF formaat
Programma
De uiteenzetting wordt gegeven door het laboratorium Akoestiek van het WTCB
Debby Wuyts, laboratoriumhoofd
Maud Géhu, onderzoeker
16u30 Onthaal
16u45 Uiteenzetting van de basisprincipes
Massawet, belang van akoestische ontkoppeling, massa- veer-massa-principe, belang van akoestische lekdichtheid ...
17u45 Koffiepauze
18u00 Eerste workshop
Illustratie van de basisprincipes van geluidsisolatie aan de hand van een pedagogische geluidsbox.
Tweede workshop
Hoe de geluidsisolatie van een gebouw verbeteren om een aanvaardbaar akoestisch comfort te bereiken? Illustratie van verschillende systemen met behulp van schaalmodellen op ware grootte
19u30 Sandwiches en drink

Informatiesessie - Geluidsisolatie : basisprincipes en praktijktoepassingen - 23 juni 2015 - Brussel Informatiesessie - Geluidsisolatie : basisprincipes en praktijktoepassingen - 23 juni 2015 - Brussel
Inschrijving
De deelname is gratis. Het aantal deelnemers is beperkt.
Online inschrijven vóór 16 juni 2015. Uw inschrijving wordt vóór 11 december.
Uw inschrijving wordt vóór het begin van de sessie bevestigd.
Annulering
Iedere annulering van deelname moet schriftelijk gemeld worden, vóór aanvang van de sessie.
Informatie
De presentaties worden gegeven in het Nederlands (Franstalige sessie voorzien op 15 december). De hand-outs van de presentaties worden ter beschikking gesteld van de deelnemers.
Doelgroep
Bouwprofessionelen zonder specifieke voorkennis..
Plaats
Brussels Beroepsreferentiecentrum voor de Bouwsector (BRC)
François Malherbelaan 42
B-1070 BRUSSEL

www.cdr-brc.be

Met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de financiering van het Brussels Instituut voor Onderzoek en Ontwikkeling (InnovIRIS)
Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf Confederatie Bouw Brussels Gewest INNOVIRIS BRC Bouw

Informatiesessie - Geluidsisolatie : basisprincipes en praktijktoepassingen - 23 juni 2015 - Brussel

Informatiesessie - Geluidsisolatie : basisprincipes en praktijktoepassingen - 23 juni 2015 - Brussel
De technologische dienstverlening ‘Duurzaam bouwen en duurzame ontwikkeling’ organiseert een informatiesessie omtrent de basisprincipes van de geluidsisolatie van gebouwen en de praktische toepassing van deze basisprincipes door het gebruik van didactische hulpmiddelen.

Na een eerste uiteenzetting waarin de elementaire theoretische begrippen worden uiteengezet (indices en normatieve vereisten, massawet, belang van lekdichtheid, massa-veer-massa-principe, ...), volgen er twee opeenvolgende workshops waarin de technische details behandeld worden. In deze workshops worden de eerder vermelde principes geïllustreerd aan de hand van akoestische schaalmodellen op ware grootte en een pedagogische koffer.

Flyer
Download in PDF formaat
Programma
De uiteenzetting wordt gegeven door het laboratorium Akoestiek van het WTCB
Debby Wuyts, laboratoriumhoofd
Maud Géhu, onderzoeker
16u30 Onthaal
16u45 Uiteenzetting van de basisprincipes
Massawet, belang van akoestische ontkoppeling, massa- veer-massa-principe, belang van akoestische lekdichtheid ...
17u15 Eerste workshop
Illustratie van de basisprincipes van geluidsisolatie aan de hand van een pedagogische koffer.
17u45 Koffiepauze
18u00 Tweede workshop
Hoe de geluidsisolatie van een gebouw verbeteren om een aanvaardbaar akoestisch comfort te bereiken? Illustratie van verschillende systemen met behulp van schaalmodellen op ware grootte
19u00 Sandwiches en drink

Informatiesessie - Geluidsisolatie : basisprincipes en praktijktoepassingen - 23 juni 2015 - Brussel Informatiesessie - Geluidsisolatie : basisprincipes en praktijktoepassingen - 23 juni 2015 - Brussel
Inschrijving
De deelname is gratis. Het aantal deelnemers is beperkt.
Online inschrijven vóór 16 juni 2015. Uw inschrijving wordt vóór het begin van de sessie bevestigd.

Annulering
Iedere annulering van deelname moet schriftelijk gemeld worden, vóór aanvang van de sessie.
Informatie
De presentaties worden gegeven in het Nederlands (Franstalige sessie voorzien op 16 juni 2015). De hand-outs van de presentaties worden ter beschikking gesteld van de deelnemers.
Doelgroep
Bouwaannemers.
Voorkennis
Geen specifieke voorkennis vereist.
Plaats
Brussels Beroepsreferentiecentrum
voor de Bouwsector (BRC)

François Malherbelaan 42
B-1070 BRUSSEL

www.cdr-brc.be

Met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de financiering van het Brussels Instituut voor Onderzoek en Ontwikkeling (InnovIRIS)
Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf Confederatie Bouw Brussels Gewest INNOVIRIS BRC Bouw

Workshop - CimornĂ©: een decoratieve cementbepleistering herontdekt - 8 mei 2015 - Brussel + Ronquières

Cimorné – een samentrekking van ‘ciment orné’ (versierd cement) – is een gevelbepleistering die bestaat uit gebroken en gekleurde glasfragmenten die geprojecteerd worden in een nog natte cementmortel. Deze gevelbekleding was zeer populair in België in de jaren 1920 en 1930. Deze techniek dreigt echter te verdwijnen; de heer L. Pays is één van de laatste vakmannen die een dergelijke gevelbepleistering op een werf aangebracht heeft.

Om te vermijden dat ook de kennis van deze techniek verloren gaat en om de erfgoedwereld te sensibiliseren omtrent de waarde van cimorné, hebben de Vrije Universiteit Brussel, het KIK, Onroerend Erfgoed en het WTCB de handen in elkaar geslagen en een workshop omtrent deze decoratieve afwerkingstechniek opgezet. Tijdens deze workshop worden niet alleen het historische kader en de oorspronkelijke techniek toegelicht, maar tevens beoogt deze studiedag het debat te openen met betrekking tot verantwoorde restauratieopties. Aansluitend geeft de heer Pays zelf een demonstratie van de toepassing van de cimornétechniek. Tot slot vindt er een rondleiding plaats op de site van de voormalige werkplaatsen en wordt de documentatiefilm omtrent deze techniek gelanceerd.

Workshop - Cimorné: een decoratieve cementbepleistering herontdekt - 8 mei 2015
Flyer
Download in PDF formaat
Programma
Brussels Meeting Centre (WTCB)
8:30 Ontvangst met koffie.
9:00 Welkomswoord
9:15 Algemene introductie over het interbellum,
Norbert Poulain (stichter en voorzitter van de vzw Interbellum).
9:30 De Cimorné-techniek toegelicht,
Liesbeth Dekeyser (Vrije Universiteit Brussel – æ-lab).
9:50 Cimorné door architect L.H. De Koninck,
Hyan Hanoi (Vrije Universiteit Brussel – æ-lab).
10:05 Koffiepauze met koekjes/koffiekoeken.
10:20 Erfgoed en cimorné: de visie van de overheid.
Nathalie Vernimme (Onroerend Erfgoed – Vlaanderen)
Jean-Marc Basyn (Directie Monumenten en Landschappen – Brussel).
10:40 Cimorné: typerende schadebeelden,
Sandrine Herinckx (WTCB - Labo Renovatie).
11:00 Toelichting De Technologische Dienstverleningen in Brussel en Wallonië als ondersteuning voor innovatieve ontwikkelingen,
Michael de Bouw (WTCB – Labo Renovatie).
11:10 Debat en conclusies.
La Chapelle de Verre
11:45 Gezamelijk vertrek naar ‘La Chapelle de Verre’ in Ronquières.
13:00 Lunch.
14:00 Introductie.
14:10 Demonstratie en toepassing van de cimorné-techniek door de heer Pays en sitebezoek.
15:30 Slotwoord met drankje.
16:00 Gezamelijk vertrek naar Brussel (met vertoning van de documentatiefilm ‘Cimorné’).

Workshop - Cimorné: een decoratieve cementbepleistering herontdekt - 8 mei 2015 Workshop - Cimorné: een decoratieve cementbepleistering herontdekt - 8 mei 2015
Plaats
8u30 - 11u10
Brussels Meeting Centre (WTCB)

Poincarélaan 79
1060 BRUSSEL

13u00 - 16u00
La Chapelle de Verre
Rue Arthur Brancart 100
7090 RONQUIÈRES
www.chapelledeverre.be
Doelgroep
Aannemers, architecten, fabrikanten, onderzoekers, bouwheren, erfgoedinstanties ...
Inschrijving
€ 50 (exclusief btw, inclusief busrit) verplicht inschrijven voor 1 mei 2015. Het aantal plaatsen is beperkt tot 40 deelnemers. Betaling na facturatie. Indien er een bestelbonnumer vermeld moet worden op de factuur, dient dit nummer doorgegeven te worden (via het inschrijvingsformulier of via mail) vóór de aanvang van de workshop.
Annulering
Iedere annulering van deelname moet schriftelijk gemeld worden, vóór aanvang van de workshop. In dat geval wordt 50% van het inschrijvingsgeld terugbetaald. Bij afwezigheid zonder voorafgaande verwittiging wordt het inschrijvingsgeld niet terugbetaald. Indien de organisator zelf de workshop schrapt, wordt het inschrijvingsgeld volledig terugbetaald.
Informatie
Tel. +32 (0)2 529 81 06

Contactpersoon: brigitte.deffense-hoffem@bbri.be

In de voormiddag wordt er simultaanvertaling voorzien

Met de steun van de Technologische Dienstverlening ‘Duurzaam bouwen en duurzame ontwikkeling’ in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (InnovIRIS) en de technologische dienstverlening Com-Mat, gesubsidieerd door Wallonië.
Vrije Universiteit Brussel Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf IRPA KIK Onroerend Erfgoed
INNOVIRIS DGO 6 Brussel Stedelijke Ontwikkeling

Projectoproep Subsidie R&D voor KMOs

Subsidie voor R&D projecten tussen Belgische KMOs
U bent een KMO gevestigd in het Brussels Gewest en u wenst een R&D-project te ontwikkelen in samenwerking met een andere KMO in Vlaanderen of Wallonië? Dan is er deze oproep BEL-SME uitermate geschikt voor u!

De projectoproep BEL-SME is een eenvoudig instrument, dat een effectieve en evenwichtige R&D-samenwerking beoogd tussen Belgische KMOs uit verschillende gewesten. Door dergelijke samenwerking aan te gaan kunt u als Brusselse KMO bovendien genieten van een verhoging van 15 % ten opzichte van de klassieke subsidies. Voor Brussel is de focus gelegd op experimentele ontwikkelingsprojecten (formule Shape Experimental Development).

De deadline voor de projectindiening voor een BEL-SME-project is vrijdag 29 mei 2015 om 12u en dient te gebeuren via mail naar project@bel-sme.be. Meer info over deze projectoproep vindt u op de website van Innoviris.

Voor onderzoeksprojecten gelinkt aan de bouwsector kan WTCB eventueel met u samenwerken en optreden in onderaanneming. WTCB kan u echter vooral helpen bij het opzetten en definiëren van uw aanvraagdossier. De Technologische Dienstverlening Duurzaam Bouwen in het Brussels Gewest staat hiervoor kostenloos tot uw dienst. Neem dus gerust vandaag nog contact met uw adviseurs!

Seminarie Pecha Kucha - EPB 2015 Staat u klaar? - 4 december 2014 - Brussel

EPB 2015 klopt nu aan onze deur.
Op 1 januari 2015 zullen alle aangevraagde vergunningen voor nieuwe woningen, scholen en kantoren (en met nieuwbouw gelijkgestelde eenheden) de eisen van EPB 2015 moeten naleven.

Dit seminarie zal de verschillende thema’s behandelen en zal u helpen om deze reglementering in haar geheel te begrijpen. Het seminarie wordt gegeven volgens de Pecha Kucha-techniek: 20 beelden, 20 seconden per beeld.

Seminarie Pecha Kucha - EPB 2015 Staat u klaar? - 4 december 2014 - Brussel Seminarie Pecha Kucha - EPB 2015 Staat u klaar? - 4 december 2014 - Brussel
Flyer
Download in PDF formaat
Programma
  Inleiding
 • Laurent SCHILTZ (FR) – CBBH
  Wat zijn de verschillen tussen het passiefconcept en EPB 2015?
 • David PLUNUS (FR) - Bureau Ecorce
  Toepassingsgebied: wie valt eronder, wanneer en voor welke werven?
 • Charline LANGEROCK (FR) - Facilitator Duurzame gebouwen
  Isolatie, hernieuwbare materialen en EPB 2015: verzoenbaar?
 • Spreker: nog te bevestigen
  De CBBH ten dienste van de aannemers
 • R. BALAY, G. GIROTTO, C. DE SCHRYVER - CBBH
  Is 0,6 vol./u haalbaar in de werfpraktijk? Standpunt van een aannemer
 • Thierry DEMOUSTIER (FR) - Gillion Construct
  Technische uitrusting en EPB-eisen
 • Philippe DEPLASSE (FR) - Deplasse & associés
  NEV, NEK, PEV ... vertaald in mensentaal. Uitleg bij de 3 algemene eisen
 • Gaetan QUINET (FR) - Leefmilieu Brussel
  Bouwknopen verzorgd ontwerpen, zorgt voor een optimale werf.
 • Spreker: nog te bevestigen
  Bouwknopen, praktisch advies om er optimaal mee om te gaan op de werf
 • Arnaud DAWANS (FR) - De Ondernemingen Jacques Delens
  Ledverlichting: een revolutie voor EPB?
 • Arnaud DENEYER (FR) - WTCB
  Luchtdichtheid, praktisch advies om aan de eisen te voldoen
 • André BAIVIER (FR) - Isoproc
Wanneer?
donderdag 4 december 2014 van 18 u. tot 20 u.30 gevolgd door een sandwichbuffet.
Waar
Confederatie Bouw - Lombardstraat 42, 1000 Brussel
Meer weten?
Céline De Schryver Cel Energie-Leefmilieu - 02/545.58.32
celine.deschryver@confederatiebouw.be
Taal
Simultaanvertaling wordt aangeboden.
Doelpubliek
bouwbedrijven

Deze dienstverlening wordt u aangeboden dankzij de financiële steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest met de steun van De Technologische Dienstverlening Duurzaam Bouwen en Duurzame Ontwikkeling en Innoviris van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Leefmilieu Brussel Brussels Hoodstedelijk Gewest INNOVIRIS
Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf Confederatie Bouw Brussels-Hoofdstad Bouw, energie & milieu

De oproep voor OOI-projecten van 2014 is het hele jaar geopend!

Bent u een Brusselse onderneming en wilt u investeren in onderzoek, ontwikkeling of innovatie? Dan kan Innoviris u helpen.
Om het concurrentievermogen van de Brusselse industrie te versterken, lanceert Innoviris een oproep tot OOI-projecten. Via deze oproep kunt u een financieringsaanvraag indienen voor een project in industrieel onderzoek, experimentele ontwikkeling of proces/organisatie-innovatie. De oproep is vanaf nu het hele jaar door geopend (van 4/11/2013 tot 31/12/2014).
Wie komt in aanmerking?
Alle ondernemingen die hun activiteiten uitoefenen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, komen in aanmerking. Uw project mag pas na ontvangst van uw financieringsaanvraag van start gaan.
Hoe moet u een aanvraag indienen?
Financieringsaanvragen voor OOI-projecten moeten worden ingediend bij Innoviris, het Brussels Instituut voor onderzoek en innovatie (Domein Latour de Freins, Engelandstraat 555, 1180 Brussel) via het formulier dat beschikbaar is op de website, in de rubriek « Documenten ».
Meer informatie nodig?
Als u meer informatie wenst, kunt u contact opnemen met:

Ir. Sebastian Serrano
Wetenschappelijk adviseur
Innoviris
Domein Latour de Freins
Engelandstraat 555 – 1180 Brussel
Tel : 02 600 50 37 – Fax : 02 600 50 47
E-mail : sserrano@innoviris.be

BBRI/ENBRI Workshop - Design, execution and maintenance of Green Roofs and Facades - 12th and 13th November 2014

Belliardstraat Brussel More and more “green roofs” and gradually also “green facades” are becoming part of the street scene. They are implemented to make individual buildings “greener” and for “renaturing the cities”. They have a lot of potential for greening the city and they have undoubtedly positive effects on the quality of our environment.

There are already some systems on the market, but not much scientific information is readily available about these systems. Which plants can best be applied, taking into account of the orientation, height, shading,.?  Which irrigation system is necessary? What about the impact on the building envelope? How do we implement the fire safety instructions?

BBRI is preparing a research proposal on green facades and will present some major challenges and present available insights. 
BBRI is also prepared to cooperate with other European partners and sharing information in an open-innovation approach.

The goal of this workshop is therefore to exchange ideas and establish European partnerships and synergies between present and future projects which might be started up in the wake of the workshop. Good practice and future research alliances can hopefully be shared and created at the workshop.
Program
Wednesday 12 November 2014
12:00 - 13:00 Sandwich lunch
13:00 - 13:10 Welcome & Introduction
 • Johan Vyncke  and Yves Martin, BBRI (BE)
13:10 - 13:30 Aims and goals of the Belgian Green Facade project proposal
 • Yves Martin and Ine Knoops, BBRI (BE)
13:30 - 14:00 Capturing particulate matter with plants
 • Prof. Roeland Samson, University Antwerpen (BE)
14:00 - 14:30 Green Roofs and Facades : toward food and biodiversity functions
 • Prof. Grégory Mahy and Prof. Haissam Jijakli, University of Liège - Gembloux Agro Bio-Tech (BE)
14:30 - 14:45 Coffee Break
14:45 - 15:15 Reaction to fire of Green Facades and Roofs
 • Nataša Knez, ZAG (SI)
15:15 - 15:45 Green Building Envelopes  – moisture safety in ventilated light-weight building envelopes
 • Carl-Magnus Capener, SP (SE)
15:45 - 16:15 Life Cycle Analysis of Green Facades and Roofs
 • Sabina Jordan (tbc), ZAG (SI)
16:15 - 17:15 Discussions & Closure
19:00 - ... Dinner upon invitation of BBRI for invited European guests and invited partners
Thursday 13 November 2014
09:00 - 12:00 Pick up in Brussels
Technical visit (Brussels, Gemboux or Destelbergen, details to be confirmed)
12:00 - 13:00 Sandwich lunch
13:00 - 14:00 Discussions
14:00 Closure of workshop
Place
BBRI offices
Boulevard Poincaré 79
B-1060 Brussels

ENBRI Belgian Building Research Institute InnovIRIS Brussels empowering research Confederatie Bouw Brussels-Hoofdstad Confédération Construction Bruxelles-Capitale Construction, énergie & environnement

Studiedag - ETICS en zijn evoluties - 9 december 2014 - Brussel

Buitenbepleisteringssystemen op isolatie, afgekort ETICS, kennen al vele jaren een sterke groei. Dit succes is grotendeels te danken aan de almaar strengere regelgeving inzake de energieprestaties van gebouwen. De esthetiek van het gebouw speelt eveneens een belangrijke rol. Naast de afwerking met een bepleistering, groeit de vraag naar andere bekledingen, zoals steenstrips. Niet alleen de isolatiedikte evolueert, maar ook de isolatiematerialen moeten steeds performanter worden. Andere vernieuwingen richten zich op het verbeteren van de technische prestaties, van de uitvoering of van de milieu-impact.

Deze studiedag richt zich op de evoluties en innovaties binnen het domein van ETICS. Eerst zullen er verschillende uiteenzettingen gegeven worden over de innovaties met betrekking tot de afzonderlijke systeemonderdelen en hun algemene uitvoering. Vervolgens komen de detaillering en de specifieke aandachtspunten bij de uitvoering aan bod, aangevuld met een woordje uitleg over de prestaties van gecertificeerde systemen (ATG). Getuigenissen van aannemers uit de praktijk sluiten de voor- en namiddag af.

Studiedag - ETICS en zijn evoluties - 9 december 2014 Studiedag - ETICS en zijn evoluties - 9 december 2014 Studiedag - ETICS en zijn evoluties - 9 december 2014
Flyer
Download in PDF formaat
Programma
9:00 Onthaal
9:20 Verwelkoming
9:30 NIB en project Gevisol-ETICS (Nl)
 • D. Van Hooydonk (Agentschap Ondernemen)
9:40 Tendensen en evoluties (Nl)
 • R. De Haes (Association ETICS)
9:55 Aandachtspunten bij ondergronden (Nl)
 • A. Smits (WTCB)
10:15 De isolatie en haar plaatsing (Fr)
 • Y. Grégoire (WTCB)
Pauze
11:05 Mechanische bevestiging (Nl)
 • W. Verbeeck (Ejot)
11:20 Dimensionering bij windbelasting (Fr)
 • E. Dupont (WTCB)
11:40 Ervaring uit de praktijk: ETICS aan zee en bij hoge gebouwen (Nl)
 • P. Cherchye (Aspect)
Broodjeslunch
13:00 BXL Retrofit en project Innov-ETICS (Fr)
 • S. Serrano (Innoviris)
13:10 Het pleister en zijn uitvoering (Nl)
 • I. Dirkx (WTCB)
13:45 Steenstrips als bekleding (Nl)
 • C. Van Loock (BBF)
14:00 Prestaties van gecertificeerde systemen - ATG (Nl)
 • E. Godderis (SECO)
Pauze
14:45 Detaillering (Nl)
 • Y. Grégoire (WTCB)
15:25 Ervaring uit de praktijk: de noodzaak van een doordacht ontwerp (Nl)
 • J. Van den Putte (Pubro)
15:45 Slotwoord
Plaats
Brussels Meeting Centre (WTCB)
Poincarélaan 79
1060 Brussel
Inschrijving
Het maximum aantal deelnemers voor de studiedag ‘ETICS en hun evoluties’ op 09/12/2014 is reeds bereikt.
Gezien de zaalcapaciteit en om veiligheidsredenen, moeten wij u tot onze spijt melden dat wij geen inschrijvingen meer kunnen aanvaarden.
Een tweede studiedag over hetzelfde onderwerp zal in 2015 georganiseerd worden.
Dank bij voorbaat voor uw begrip.
Doelgroep
Bouwprofessionelen: aannemers, ontwerpers/architecten, producenten, ...
Organisatie
WTCB in samenwerking met Confederatie Bouw cluster Afwerking en Bouwunie
Informatie
Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf
Sabine Dehaye
Lombardstraat 42
1000 Brussel
Fax: 02/655 77 11
Sabine.dehaye@bbri.be

Simultaanvertaling is voorzien.

Studiedag georganiseerd op initiatief van het Technisch Comité Plafonneer-, voeg– en gevelwerken van het WTCB, in samenwerking met Confederatie Bouw Afwerking en Bouwunie, met de steun van Innoviris en Agentschap Ondernemen.
Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf Brussels Retrofit INNOVIRIS Agentschap Ondernemen VIA Nieuw Industrieel Beleid Bouwunie
Vlaamse Confederatie Bouw Gevisoletics

Infosessie - Geïndustrialiseerde gevelrenovatiesystemen - 10 december 2014 - Brussel

De Technologische Dienstverlening ‘Duurzaam bouwen en duurzame ontwikkeling’ in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest organiseert in samenwerking met het onderzoeksplatform ‘Brussels Retrofit XL’ een informatienamiddag rond de ervaringen met en het gebruik van geïndustrialiseerde gevelrenovatiesystemen.

In een context waarbij snelheid, kwaliteit, energie-efficiëntie, beperking van overlast ... een steeds belangrijkere rol spelen, winnen de geïndustrialiseerde gevelrenovatiesystemen op internationale schaal steeds meer terrein. Het WTCB organiseert daarom een infosessie in het kader van het Brusselse onderzoeksproject AIM-ES, waarin de resultaten van deze studie worden toegelicht. Er zullen ook een aantal (inter)nationale sprekers aanwezig zijn die hun ervaringen met dergelijke technieken voorstellen aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden van gebouwen die op deze manier gerenoveerd werden.

Studiedag - Geïndustrialiseerde gevelrenovatie - 10 december 2014
Studiedag - Geïndustrialiseerde gevelrenovatie - 10 december 2014 Studiedag - Geïndustrialiseerde gevelrenovatie - 10 december 2014 Studiedag - Geïndustrialiseerde gevelrenovatie - 10 december 2014 Studiedag - Geïndustrialiseerde gevelrenovatie - 10 december 2014 Studiedag - Geïndustrialiseerde gevelrenovatie - 10 december 2014 Studiedag - Geïndustrialiseerde gevelrenovatie - 10 december 2014
Flyer
Download in PDF formaat
Programma
13:00 Ontvangst
13:20 Toelichting over het multidisciplinaire onderzoeksplatform ‘Brussels Retrofit XL’
 • Sebastian Serrano, Scientific Advisor, InnovIRIS
13:30 Toelichting bij de resultaten van het onderzoeksproject AIM-ES
 • Opzet en algemene context (NL)
  Michael de Bouw, Projectleider, WTCB – Labo Renovatie
 • Diagnosetool voorafgaand aan de renovatie (NL)
  Yves Vanhellemont, Adjunct-Labohoofd, WTCB – Labo Renovatie
 • Ontwikkeling van een handleiding voor geïndustrialiseerde gevelrenovatiesystemen (FR)
  Samuel Dubois, Projectleider, WTCB – Labo Renovatie
14:15 Bewoonbaar tijdens renovatie? Casestudy: ervaringen in België
 • Bewoonbaar tijdens renovatie
  Margo Colson, Research & development, Machiels Building Solutions (NL)
15:00 Koffiepauze
15:30 Aanpassing van bestaande woningen naar nulenergiewonin - gen: utopie of realiteit? Casestudy: ervaringen in Oostenrijk
 • Daniel Bouteiller-Marin, Directeur Commercial & Marketing GAP Solutions (FR)
16:00 Retrofit prefabricated! Casestudy/Ervaringen Duitsland
 • Frank Lattke, Dipl.-Ing., Architekt BDA, Lattke Architekten (EN)
16:30 Deep retrofit combined with NZE goals: impossible or a promising business case?
How industrialisation of the construction industry leads to unexpected business opportunities!
Casestudy: ervaringen in Nederland
 • Jan Kamphuis, co-founder BJW Wonen (NL)
17:00 Debat / Vraag-en-Antwoord
17:30 Slotwoord en receptie
Plaats
Brussels Meeting Centre (WTCB)
Poincarélaan 79
1060 Brussel
Doelgroep
Aannemers, architecten, studiebureaus, fabrikanten, professionele bouwheren, sociale huisvestingsmaatschappijen, stedebouwkundige verantwoordelijken, overheden ...
Informatie
Tel. +32 (0)2 529 81 06

Contactpersoon: brigitte.deffense-hoffem@bbri.be
www.wtcb.be/go/td-duurzaambouwen

info@bbri.be

De uiteenzettingen worden gegeven in het Nederlands, Frans en Engels. Er wordt een Nederlandse en een Franse simultaanvertaling voorzien.

Met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de financiële steun van het Brussels Instituut voor Onderzoek en Innovatie (InnovIRIS)
Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf INNOVIRIS Confederatie Bouw Brussels Gewest Brussels Retrofit

Tweedehandsmaterialen: welke zijn uw verwachtingen ?

BRC BouwUw wil bouwmaterialen van goede kwaliteit kopen aan een aantrekkelijke prijs? Vul hieronder in wat u verwacht van tweedehands bouwmaterialen. Zo helpt u ons om in Brussel een structuur voor de herverkoop van materialen op poten te zetten die zo goed mogelijk aansluit bij uw noden. De enquête invullen duurt minder dan 5 minuten!

Dit project wordt geleid door het Brussels Beroepsreferentiecentrum voor de Bouwsector met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Om de enquête in te vullen, klik hier

Innovatie-Enquête Bouw

Welkom op de Brusselse Innovatie-Enquête Bouw.

Deze enquête, georganiseerd door WTCB in samenwerking met Confederatie Bouw Brussel-Hoofdstad, Innoviris en Impulse.Brussels, wil het innovatieproces in de bouw beter in kaart brengen.

Deze enquête kan anoniem ingevuld worden. Op het einde kunt u echter ook uw gegevens achterlaten, zodat u kans maakt op een iPad.

Het invullen van deze enquête duurt tussen 10 en 15 minuten.

Bedankt voor uw interesse en tijd.

Ruben Decuypere (02 655 77 11)
Het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf


START ENQUÊTE

Competentiecentrum Duurzaam Bouwen

Het Competentiecentrum Duurzaam Bouwen van het WTCB ondersteunt Brusselse bouwondernemingen bij hun duurzaam bouwen activiteiten en in hun innovatieproces.

Het Competentiecentrum huisvest de Technologische Dienstverlening "Duurzaam Bouwen in het Brussels Gewest", de Technology Watch en de labo's "Duurzame Renovatie" en "Gezondheid en Binnenmilieu" en geniet de financiële steun van het EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) van de Europese Unie en het Brussels Gewest.

Het Competentiecentrum Duurzaam Bouwen heeft zijn locatie momenteel in de gebouwen van WTCB in de Poincarélaan 79, 1060 Brussel en zal later in het Incubatiecentrum Brussels Greenbizz ondergebracht worden.

De nieuwe website die onlangs gelanceerd werd vindt u hier: Competentiecentrum Duurzaam Bouwen.

Mobiele WTCB-website

Om onze documenten nog beter bereikbaar te maken voor de 'mobiele' aannemers van vandaag, kunt u tegenwoordig onze documenten ook consulteren op uw smartphone via de NIEUWE mobiele website van het WTCB:

mobile.wtcb.be

Deze light-versie zorgt voor een snellere en goedkopere verbinding, en bovendien kunt u zo altijd en overal (op de werf, in vergaderingen,...) over de juiste informatie beschikken.