Hulp bij het opzoeken

Deze databank kan op meerdere manieren ondervraagd worden :

 • Opzoeking per firmanaam

  Bij ondervraging via een firmanaam, moet U geen rekening houden met speciale tekens zoals blancos, /, &, -, vreemde lettertekens, enz.
  Zoeken met 'ABCU' kan als resultaten geven : AB CÜM of ABCÜM of ABCUM of AB - CUM of AB & CUM enz.

  Dezelfde opmerking geldt ook voor alle ondervragingen.

  Voor de firma's zijn ook firmaverwijzingen opgenomen; aan de hand hiervan kunnen naamwijzigingen van firma's, groeperingen van firma's (moederbedrijf, dochterbedrijf, ...) enz. bijgehouden worden.
  Bij de ondervraging via firmanaam worden deze verwijzingen ook steeds doorzocht, wat een maximum aan resultaten geeft.

 • Opzoeking per productmerk

  Er wordt onderscheid gemaakt tussen een productmerk en een sub-merk of type.
  B.v. 'snelband' is een sub-merk (type) van 'Knauf'
  Deze notie is verborgen; wanneer U een merk zoekt, worden zowel de merken als de sub-merken doorzocht. Op het resultaatscherm krijgt U een indicatie wanneer het om een sub-merk (type) gaat.

 • Opzoeking via trefwoord(en)

  De trefwoorden zijn in het enkelvoud in de databank gestockeerd en worden aangevuld door een synoniemenlijst. Het is niet zinvol om zeer algemene of complexe termen te gebruiken. Het kan daarentegen wel nuttig zijn een opzoeking te verrichten met twee trefwoorden tegelijkertijd.
  Door na het intoetsen van een (of twee) trefwoord(en) te klikken op “lijst”, kan een welomschreven trefwoord worden gekozen uit de getoonde lijst. Het zoeken doorheen de trefwoorden- en de synoniemenlijst gebeurt hierbij op transparante wijze. Indien er een synoniem aan uw zoekcriterium voldoet, wordt namelijk eerst het 'correcte' trefwoord weergegeven in de resultatenlijst, waarna verwezen wordt naar het bijhorende synoniem.
  Men heeft ook de mogelijkheid om na het intoetsen van de trefwoorden niet te klikken op “lijst”, maar wel onmiddellijk op “zoeken”. Op deze manier bekomt men een ruimere zoekopdracht met een groter aantal resulterende productomschrijvingen, wat in bepaalde gevallen wenselijker is.

 • Opzoeking met een willekeurig woord gebruikt in de productomschrijving
 
De relatie tussen een firma en een product wordt gepreciseerd door :
 • FABR : fabricatie van een product
 • COFA : commerciële dienst van de fabrikant
 • COMM : invoerder, vertegenwoordiger, ...
 • SVDT : dienstverlening
 • ...