Hulp bij het opzoeken

1. Hoe een publicatie zoeken?

1.1. Zoeken doorheen alle velden

Het invoerveld 'Zoeken doorheen alle velden' is een soort van 'Mini-Google': het systeem zoekt de gezochte term(en) in alle zoekvelden, waaronder ook deze die niet zichtbaar zijn voor de gebruiker (titel, auteurs, samenvatting, bouwberoepen, thema's en sleutelwoorden). Deze zoekvelden zijn allemaal opgenomen in de fiche van de WTCB-publicaties. Voorbeelden:
 • Zoekopdracht met één term:
  → Het systeem zoekt alle zoekvelden die de term 'isolatie' bevatten.

 • Zoekopdracht met meerdere termen:
  → Het systeem zoekt alle zoekvelden die ofwel de term 'isolatie' of de term 'thermische' of de beide termen 'thermische isolatie' bevatten.
De resultaten worden standaard geordend volgens het aantal keren dat een zoekterm voorkomt in de fiche van een publicatie. De zoekresultaten die de termen 'isolatie' en 'thermische' bevatten zullen bovenaan de lijst staan. Hierna volgen de resultaten die de term 'isolatie' of de term 'thermische' bevatten.

De zoekactie kan gestart worden door op het icoon of op 'Enter' te klikken. Het icoon laat toe om het volledige zoekformulier te wissen.

1.2. Mogelijke zoekcriteria

Het systeem bevat vier zoekcriteria:
 • Bouwberoepen
 • Thema's
 • Sleutelwoorden
 • Publicatiereeksen
Elk van deze invoervelden heeft een aparte index met verschillende mogelijkheden om uw zoekactie in dit veld te verfijnen. Als u op het icoon (index) klikt, wordt de index aan de linkerkant van uw scherm weergegeven. Als u een onderwerp uit deze lijst aanklikt, komt deze automatisch in het zoekformulier terecht. Deze indexen kunnen uw zoekopdracht aanzienlijk vergemakkelijken. We raden u daarom aan deze zoveel mogelijk te gebruiken.

Voor elk van de vier zoekcriteria is het mogelijk om meerdere waarden in te voeren in hetzelfde invoerveld. Voorbeeld:


De logische operator 'OF' staat standaard ingesteld in het systeem: dit betekent dat het systeem resultaten zal zoeken die of het sleutelwoord 'thermische isolatie' of het sleutelwoord 'akoestische isolering' in hun fiche hebben staan. Als u resultaten wilt krijgen die zowel de sleutelwoorden 'thermische isolatie' EN 'akoestische isolering' bevatten, dient u een 'EN' tussen de woorden te plaatsen:


Het is bovendien mogelijk om meerdere zoekcriteria te combineren. Voorbeeld:


Opmerking: meervoud/enkelvoud of schrijffouten hebben geen invloed op de zoekresultaten.

2. De resultaten

Met dit icoontje kan men terugkeren naar het zoekformulier. De icoontjes laten toe om te bladeren doorheen de verschillende resultatenpagina's. Links op uw scherm ziet u de lijst met de publicatiereeksen die voorkomen in de resultaten. Door op een van de reeksen te klikken, beperkt u de resultaten tot de door u gekozen publicatiereeks:

De zoekresultaten kunnen geordend worden volgens:
 • relevantie: op basis van het aantal keren dat een zoekterm gevonden wordt (zie bovenstaand voorbeeld), dit criteria wordt standaard gekozen
 • titel ↑: alfabetische volgorde (A → Z)
 • titel ↓: omgekeerd alfabetische volgorde (Z → A)
 • datum ↑: chronologisch
 • datum ↓: omgekeerd chronologisch
 • WTCB-publicaties ↑: na een keuze te hebben gemaakt tussen een publicatiereeks aan de linkerkant, is het mogelijk om de resultaten chronologisch te sorteren
 • WTCB-publicaties ↓: na een keuze te hebben gemaakt tussen een publicatiereeks aan de linkerkant, is het mogelijk om de resultaten omgekeerd chronologisch te sorteren

3. Het raadplegen en downloaden van WTCB-publicaties

Door op het icoon te klikken, krijgt u toegang tot de WEB-versie of de korte versie van de publicatie, die voor iedereen toegankelijk is. Deze versie wordt binnen uw browser in een nieuw tabblad geopend.

Door op het icoontje te klikken, verschijnt de PDF-versie van een beschermde publicatie of de – eveneens beschermde – lange versie (WTCB-Dossier), deze worden ook in een nieuw tabblad in uw browser geopend.

Om beschermde artikels te kunnen raadplegen heeft u een abonnement nodig. Dit abonnement is gratis voor de bedrijven die lid zijn van het WTCB.

Bijkomende tips voor een grondigere zoekactie

 • Door termen tussen aanhalingstekens te plaatsen, zoekt het systeem naar resultaten waarbij de ingevoerde termen opgenomen zijn in eenzelfde fiche. Tijdens de zoekactie zoekt het systeem niet alleen naar de ingevoerde termencombinatie, maar zal het ook resultaten geven waarbij er kleine woorden tussen de termen staan. Bijvoorbeeld :


  U krijgt ook de resultaten waarbij in de fiche de term 'prestaties van gebouwen' terug te vinden is.

 • Door een (-) tussen de termen te plaatsen, zoekt het systeem de exacte combinatie. Voorbeeld: U krijgt een lijst met enkel resultaten die de ingevoerde combinatie bevatten:


 • De asterik (*) vervangt meerdere karakters. Voorbeelden :
  → Het systeem zal eveneens publicaties geven die de term 'betonconstructie' in hun fiche hebben staan.


  → Het systeem zal eveneens publicaties geven die de term 'asbestcement' in hun fiche hebben staan.

 • Het vraagteken (?) vervangt één karakter.