C-Watch
Inschrijven op nieuwsbrief Inschrijven op nieuwsbrief

Zoeken op domein

Gebouwschil en afwerking
Intelligente systemen en technieken
Bebouwde stadsomgeving
Bouwproces en ICT

Print

Betonnen vloerbekleding met kurken onderlaag

24/08/2017

Een vloerbekleding bestaande uit een kurken onderlaag en een betonnen bovenlaag wil het uitzicht van beton en de akoestische en thermische eigenschappen van kurk combineren.

Figuur 1: Betonvloer met kurken onderlaag (Bron: Santana, 2017).
Figuur 1: Betonvloer met kurken onderlaag (Bron: Santana, 2017).

Betonvloeren worden meer en meer toegepast omwille van hun strakke uiterlijk. Maar klassieke betonvloeren voelen meestal hard en koud aan en versterken loopgeluiden. Daarom heeft een Belgische producent van kurken vloer- en wandafwerkingen een nieuw type vloerbekleding ontworpen: een betonachtige vloer met een kurken onderlaag.


De vloertegels van dit nieuwe type vloerbedekking bestaan niet uit een toplaag met een digitaal geprint motief van beton of natuursteen op een kurken ondergrond, zoals bij de reeds bestaande producten binnen hetzelfde gamma het geval is, maar wel uit een uitgestreken betonlaagje van 1,4 mm dikte bovenop een 3 mm dikke onderlaag van hoge densiteit vloerkurk. Het beton wordt bovenaan afgewerkt met een dunne toplaag, die dient om de vloer vocht- en vlekbestendig te maken, de slijtvastheid van de vloer te verhogen en het onderhoud en de schoonmaak te vergemakkelijken. Hierdoor zou de vloer geschikt zijn voor bijna alle ruimtes in een gebouw met een intensief huishoudelijk gebruik (slijtageklasse 23; bv. woonkamer, keuken, slaapkamer, badkamer, bureau, veranda, inkom/hal).   


De tegels en bijpassende plinten en afwerkingsprofielen dienen verlijmd te worden op een perfect vlakke ondergrond. Mits een bijkomende egalisatielaag van 3 mm zou deze vloer dankzij zijn geringe dikte ook bovenop een bestaande vloer gelegd kunnen worden. Hierdoor kan men breek- en kapwerken vermijden. Bovendien zou de vloer combineerbaar zijn met vloerverwarming, maar hoe de vloer in dat geval opgebouwd wordt, wordt niet vermeld door de producent.


Het belangrijkste voordeel van deze kurk-betonvloer bestaat volgens de fabrikant uit de combinatie van het typische uitzicht en de resistentie van beton met de thermische en akoestische voordelen van kurk. Zo zou de kurk dienen als isolatie, waardoor de betonnen toplaag de temperatuur van de binnenruimte kan aannemen en dus warmer aanvoelt. Daarnaast zou de vloerbedekking loopgeluiden afzwakken en trillingen dempen, waardoor de vloer betere akoestische eigenschappen voor contactgeluiden zou bezitten. Dit laatste is echter enkel mogelijk indien de vloer correct uitgevoerd wordt aan de randen. Bovendien zou de veerkracht van de kurk de vloer ergonomischer maken en minder belastend voor rug en knieën. Tot slot zou het mogelijk moeten zijn om bij vervuiling of beschadiging enkel de betrokken tegel te vervangen in de plaats van de hele vloer te moeten uitbreken en herstellen.


Een aandachtspunt voor een vloerbedekking bestaande uit een dunne harde toplaag op een zachte ondergrond is de weerstand van de vloer tegen schokken. Beton is zeer fragiel in geval van blootstelling aan trekkrachten, zeker indien aan het beton geen wapening is toegevoegd. Bijgevolg kan er verondersteld worden dat er een risico bestaat op lokale barsten in het dunne, harde laagje beton indien het materiaal niet voldoende homogeen is (afhankelijk van de samenstelling en de productie, waarover echter geen informatie verschaft wordt door de producent) en er krachten op uitgeoefend worden (cf. door de veerkracht van de kurk kan het vloerelement bij belasting vervormen en het beton barsten). Dit zou zich bijvoorbeeld kunnen voordoen bij gewoon belopen van de vloer, ten gevolge van buigen van de vloertegels tijdens de plaatsing van de vloer, in geval van een oneffenheid in de ondervloer of in geval van een inslag van een hard voorwerp op de vloer.Figuur 2: Samenstelling van de betonvloer met kurken onderlaag (Bron: Santana, 2017).
Figuur 2
Betonnen vloerbekleding met kurken onderlaag - Figuur 2
 
Figuur 2: Samenstelling van de betonvloer met kurken onderlaag (Bron: Santana, 2017).
Figuur 2: Samenstelling van de betonvloer met kurken onderlaag (Bron: Santana, 2017).
 


Gelijkaardige artikels
Biblio
Auteur
An Janssen (Labo Duurzame Ontwikkeling)
  T +32 (0)2 655 77 11
Contact
WTCB
Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf
www.wtcb.be
Dit artikel is tot stand gekomen binnen de Technologische Dienstverlening Duurzaam Bouwen en Duurzame Ontwikkeling met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en InnovIRIS, het Brussels Instituut voor Onderzoek en Innovatie.
DISCLAIMER : WTCB biedt de "C-Watch", samen met zijn partnerorganisaties, aan als een innovatieondersteunende dienst, waarbij innovatieve ideeën en producten gepubliceerd worden als inspiratiebron in een eerste stap in het innovatieproces van bouwbedrijven.

De "C-Watch" is geen oplijsting van producten of methodes die hun nut of kwaliteit bewezen hebben, en een publicatie op de "C-Watch" website kan geenszins gezien worden als een kwaliteitsoordeel van WTCB of zijn partnerorganisaties over het desbetreffende product of methode, noch voor producten of methodes in ontwikkelingsfase noch voor deze die reeds op de markt aangeboden worden. Voor meer informatie, klik hier.