ROADMAP RECYBET

Roadmap voor een korte waardeketen voor beton-recycling
Project
Met de steun van:

Agentschap Ondernemen


In samenwerking met:

KU Leuven VCB


Startdatum: 01.10.2014
Einddatum: 31.03.2016

Verantwoordelijke :
Jeroen Vrijders

Contact:
WTCB
Lozenberg 7
B-1932 St-Stevens-Woluwe
tel. +32 (0)2 7164211
research@bbri.be

Omschrijving

Het project onderzoekt of er potentieel zit in een nieuwe kortgesloten waardeketen voor de recyclage van betonpuin in hoogwaardige betontoepassingen. Er wordt onderzocht of het business model gericht op het sluiten van de materiaalkringloop in de betonbouw haalbaar is, en welke stappen gezet moeten worden om tot een gefocuste kringloopsluiting te komen: het slopen van specifieke (onderdelen van) gebouwen, deze op een specifieke en traceerbare manier verwerken tot hoogwaardige granulaten, en deze inzetten in structurele betonelementen en nieuwe gebouwen.

Doelstellingen

De bedrijven actief in het project (een sloper, recycleur, cement- en betonproducent, fabrikant van prefabbeton en een bouwaannemer) onderzoeken met de steun van de onderzoeksinstellingen welke stappen technisch, economisch en praktisch haalbaar zijn en hoe deze kunnen worden vertaald in een business model:
- Het zeer doorgedreven selectief slopen, met het oog op een uitmuntende betonpuin-kwaliteit
- Het apart houden van specifieke stromen betonpuin, met het oog op de productie van hoogwaardige betongranulaten
- Het inzetten van deze hoogwaardige betongranulaten, waarvan de kwaliteit verzekerd wordt door een goede tracering, in structurele elementen voor de prefab-industrie.

Het project onderzoekt verschillende scenario’s van slopen, breken en toepassing in betonproducten, om interessante en praktische verdien-modellen uit te werken, of de stappen die nodig zijn om tot dat resultaat te komen, op te lijsten en zo tot een roadmap te komen.

Resultaten en Publicaties

Op dit moment wordt in kaart gebracht of het zinvol is om bv. de verschillende betontypes uit woningen, industriegebouwen, wegenbouw, … apart te slopen en te verwerken tot granulaten, met het oog op verbetering van de kwaliteit en het vertrouwen in het betongranulaat. Parallel wordt onderzocht welke prefab-producten het interessantst zijn (technisch, economisch, praktisch) voor gebruik van gerecycleerde granulaten en tot welke vervangingspercentages kan worden gegaan.

Terug