FUTURE CONCRETE

Stortklaar beton voor de toekomst
Project
Met de steun van:

Agentschap Ondernemen Vlaanderen in actie


In samenwerking met:

FABA FPRG FedBeton NAV


Startdatum: 01.02.2013
Einddatum: 31.01.2016

Verantwoordelijke :
Petra Van Itterbeeck

Contact:
WTCB
Lozenberg 7
B-1932 St-Stevens-Woluwe
tel. +32 (0)2 7164211
research@bbri.be

Omschrijving

Het project Stortklaar Beton voor de Toekomst wenst de doorstroming van innovatieve betonsoorten zoals zelfverdichtend beton (ZVB), vezelversterkt beton (VVB) en ‘groen’ beton (GB) naar de werf te realiseren.

Doelstellingen

Er wordt door de projectpartners een individuele begeleiding op maat van de vragen en noden van de verschillende bouwpartners aangeboden. In totaal zullen 45 werven verspreid over gans Vlaanderen tot begin 2016 van dit type kosteloze begeleiding kunnen genieten : begeleiding van aan de tekentafel tot het afgewerkt bouwproject (ontwerp, bestelling, kwaliteitscontrole, voor- en/of nacalculatie, enz.). De specifieke aandachtspunten m.b.t. ZVB, VVB en/of GB worden overlopen en toegelicht, zodat de bouwpartners met voldoende vertrouwen tot een correct ontwerp en een succesvolle uitvoering kunnen komen.

Resultaten en Publicaties

In de eerste fase van het project werd d.m.v. drie grote events met praktijkgerichte ‘live’ demonstraties de innovatieve betonsoorten wat dichter bij de bouwprofessional gebracht. Drie handige WTCB infofiches werden opgemaakt, die specifiek elk van de drie betonsoorten technisch nader toelichten en bovendien praktisch alle stappen van ontwerp, bestelling, kwaliteitscontrole tot de uitvoering kort en overzichtelijk weergeven. De hoofdmoot van de activiteiten bevindt zich natuurlijk op vlak van de individuele begeleiding van verschillende bouwpartners. Na afloop van jaar 2 genieten nu al 30 werven, verspreid over Vlaanderen, van deze kosteloze begeleiding bij de introductie van innovatieve betonsoorten op hun werf. Op de Betonica website is een portfolio opgestart waarin een selectie van enkele van de reeds begeleide werven aan het groter publiek worden gepresenteerd.
Bijkomende proeven konden uitgevoerd worden op sommige werven van aannemers, lid van de FABA (Federatie van Algemene Bouwaannemers), dankzij de financiële steun van deze federatie.

Terug