COMPONAT

Ontwikkeling van composieten op basis van natuurlijke plantaardige oliën
Project
Met de steun van:

Service public de Wallonie Z GreenWin


In samenwerking met:

CERTECH UCL


Startdatum: 01.10.2011
Einddatum: 28.02.2015

Verantwoordelijke :
Pascale Steenhoudt

Contact:
WTCB
Avenue P. Holoffe 21
B-1342 LIMELETTE
tel. +32 (0)2 6557711
research@bbri.be

Omschrijving

Het project heeft natuurlijke harsen op punt gesteld die aangepast zijn aan de wensen van de bedrijven zodat in de mate van het mogelijke, het gedrag van petrochemische polyesters wordt nagebootst.

Doelstellingen

De productie van structurele elementen met grote afmetingen, zoals sanitaire elementen, meubilair of gevelelementen, wordt gedomineerd door de technologie van polyesters van petrochemische oorsprong die gebruik maken van styreen. Echter, de schadelijkheid hiervan heeft tot een reglementering geleid die het gebruik ervan zal beperken. Het project heeft een polymeer materiaal ontwikkeld op basis van plantaardige olie, zonder styreen, en dat beantwoordt aan het lastenboek van de fabrikanten (rheologisch gedrag, reactiesnelheid, mechanische weerstand, tolerantie voor wisselende werkingsomstandigheden, enz.) zonder grote verandering van het industrieel proces.

Resultaten en Publicaties

Na meerdere monomeren van plantaardige oorsprong geselecteerd te hebben, rekening houdend met hun chemische eigenschappen en met hun beschikbaarheid (meerdere leveranciers, Belgische makelij, enz.), werden uitgaande van deze monomeren, polymeren gesynthetiseerd met toevoeging van stabilisatoren, vertragers, inhibitoren of versnellers in verschillende verhoudingen. De meest veelbelovende polymeren, namelijk degene die het best voldoen aan de lastenboeken van de fabrikant, zijn geïmplementeerd in een vloeistof infuus proces in het laboratorium (Certech) en in de fabriek. Ze werden gecombineerd met glasvezels of plantaardige vezels.

Terug