OPTICOST

Technisch-economische optimalisatie van de bouwkosten
Project
Met de steun van:

Service public de Wallonie Z DG06


In samenwerking met:

CCW Ecole de Gestion - ULG UCL UCL Architecture & Climat


Startdatum: 01.10.2014
Einddatum: 30.09.2016

Verantwoordelijken :
Florent Suain , Maria Huerdo Fernandez , Dominique Pirlot

Contact:
WTCB
Avenue P. Holoffe 21
B-1342 LIMELETTE
tel. +32 (0)2 6557711
research@bbri.be

Omschrijving

De prijzen voor bouwgrond en de bouwkosten zijn de laatste jaren gestaag toegenomen. Het inkomen van de gezinnen daarentegen lijkt te stagneren en volgt de inflatie en bouwprijzen niet. De bedragen die beschikbaar zijn om een woning te financieren zijn niet meer voldoende.

We moeten er ook rekening mee houden dat tegen 2040 voor 350.000 bijkomende gezinnen huisvesting moet worden voorzien in Wallonië. De behoefte aan nieuwe woningen is duidelijk, maar de toegang tot nieuwbouw wordt een grote uitdaging voor de Waalse gezinnen.

In het licht van de demografische beperkingen, van het inkomen van de gezinnen, van de voorwaarden voor het toekennen van een hypothecaire lening en van de moeilijkheden van de sector, is het noodzakelijk om de kosten van een bouw te kunnen beheersen zodat aan de kandidaat bouwers een kwaliteitswoning met een lage kostprijs kan aangeboden worden.

Doelstellingen

Het doel van het project OPTICOST is een methode en instrumenten voor te stellen die toelaten de bouwkosten van nieuwe woningen te beperken door de verschillende bouwsystemen, de verschillende factoren die verbonden zijn aan de bouwkosten, evenals de beste, gebruikte methodes om «low cost» woningen te verwezenlijken, te bestuderen. Dit zonder aan kwaliteit in te boeten.

Resultaten en Publicaties

Het einddoel is het opstellen van een analyserooster dat de ondernemingen toelaat voor nieuwe, gegroepeerde, collectieve en individuele woningen de reductie van de kosten toepasbaar op hun bouwproject te identificeren.

Terug