TEGELWERK

Naar een snellere concretisering van innovaties bij vloerbetegelingen
Project
Met de steun van:

A_VLAIO


In samenwerking met:

FECAMO


Startdatum: 01.01.2014
Einddatum: 31.12.2015

Verantwoordelijke :
Tinne Vangheel

Contact:
WTCB
Lozenberg 7
B-1932 St-Stevens-Woluwe
tel. +32 (0)2 7164211
research@bbri.be

Omschrijving

De snel evoluerende markt van materialen, plaatsingsproducten en ondergronden, de regelgeving op het vlak van thermische en akoestische prestaties, de aandacht voor gezondheid en toegankelijkheid en de korter gewenste constructietijden hebben een grote impact op de bouwsector en meer in het bijzonder op de sector van de tegelzetters.
Via studiedagen, werfbezoeken, informatiesessies en workshops helpen aannemers van tegelwerken om innovatieve materialen, technieken en technologieën sneller toe te passen in hun eigen werken.
Veel van deze nieuwe hulpmiddelen vergemakkelijken immers het werk van de tegelzetter, maar ze zijn nog te weinig gekend.

Resultaten en Publicaties

Door de enorme interesse uit de sector werden in 2014 maar liefst 6 workshops georganiseerd rond het thema ‘Plaatsing van dunne XXL-tegels’. Met een totaal van meer dan 420 aanwezigen is duidelijk dat de tegelzetter deze innovatie wil leren kennen. Tijdens deze workshops wordt getoond hoe dit nieuwe type materiaal correct verzaagd kan worden en hoe het moet geplaatst worden op vloer of wand. Bovendien kan de vakman tijdens de workshop zelf de tegelsnijder en de lijmkam ter hand nemen.
Naast plaatsing van dunne XXL-tegels kwamen ook het correct uitvoeren van PU-voegen, de verschillen in gebruiksgemak bij formaat 75 cm op 75 cm, het gebruik van ontkoppelingsmatten en het aanbrengen van soepele voegen aan bod.
Er werden 3 werven opgevolgd waaronder de renovatie van de sanitaire ruimte van een brasserie, de renovatie van een douchekamer naar een inloopdouche en de vernieuwing van de vloerbetegeling in een residentie met tegels van 1,5m op 1,5m. Bij deze laatste plaatsing werden beelden geschoten die zullen gebruikt worden in een demonstratiefilmpje over plaatsing en opvoegen van XXL-tegels.
Het thema waar het vaakst rond werd gewerkt tijdens de vele workshops in 2014, vormde ook tijdens de eerste 8 maanden van 2015 de rode draad doorheen de demonstratie-momenten.
De dunne XL en XXL tegels werden echter ook gedemonstreerd in combinatie met de innovatieve levelling systemen en met waterdichting in natte ruimtes. Daarnaast kwam ook de plaatsing van natuursteen op tegeldragers aan bod.
We legden contacten met de Europese Federatie van de tegelzetters en stelden vast dat de innovatie in de verschillende Europese landen min of meer gelijk loopt. Bovendien hikt elk land afzonderlijk op tegen de barrières die innovatieve producten en technieken met zich meeslepen.
Tijdens de laatste 4 maanden van het project zal de focus liggen op het afwerken van de geplande workshop, het slotevent en het vertalen van de kennis naar concrete didactische hulpmiddelen die bruikbaar blijven na het aflopen van het project.

Terug