INNOV-ETICS

Buitengevelisolatiesystemen: technisch onderzoek naar en verspreiding van opkomende innovatieve oplossingen met hoge prestaties voor de renovatie van woningen
Project
Met de steun van:

Brussels Retrofit XL InnovIRIS


Website:
Startdatum: 01.01.2013
Einddatum: 31.12.2015

Verantwoordelijken :
Yves Grégoire , Stijn Mertens

Contact:
WTCB
Lombardstraat 42
B-1000 Brussel
tel. +32 (0)2 502 66 90
research@bbri.be

Omschrijving

Dit project is gericht op de renovatie van bestaande gevels in Brussel door middel van buitengevelisolatiesystemen (ETICS). Opkomende innovatieve oplossingen met hoge prestaties worden onderzocht.

Doelstellingen

- Inventariseren en benchmarken van opkomende technische oplossingen van ETICS (materialen, systemen, toebehoren, details).
- Evalueren van de duurzaamheid van nieuwe oplossingen door experimenteel onderzoek.
- Ervaring opdoen dankzij praktijkstudies.
- Verspreiden van de resultaten naar de sector.
- Bijdragen leveren aan het opstellen van codes van goede praktijk.

Resultaten en Publicaties

Het onderzoek en de synthese van ‘smart properties’ (superhydrofobiciteit, zelfreiniging, ..) van pleisters werden uitgevoerd en illustreerden een duidelijk innovatiepotentieel. Ze hebben geleid tot publicaties 'Verven voor ETICS' (WTCB Contact nr. 38 (2-2013)) en 'Innovatieve coatings voor ETICS' (www.technologywatch.be). Ook de literatuur met betrekking tot ETICS op houtskeletbouw werd geanalyseerd alvorens grondig hun hygrothermisch gedrag te bestuderen. Dit project heeft geleid tot de publicatie van 'ETICS op houtskeletbouw' (WTCB Contact nr. 44 (4-2014)). Daarnaast zijn veel technische details opgesteld die rekening houden met EPB-conforme (energieprestatie en binnenklimaat) bouwknopen. Deze details zullen binnen afzienbare tijd worden gepubliceerd in de TV ETICS. Op experimenteel vlak werden specifieke componenten (isolatiematerialen, PUR-lijmschuim, enz.) en combinaties geëvalueerd op dimensionale stabiliteit, mechanische prestaties en duurzaamheid.
De evoluties van ETICS werden voorgesteld ter gelegenheid van een studiedag georganiseerd op 9 december 2014 (zie website van het project voor meer info).

Terug