GROEN BOUWEN

Groene gevels voor duurzame gebouwen en steden
Project
Met de steun van:

A_VLAIO


In samenwerking met:

Bouwunie NAV VCB AVBS UA Centexbel PCS BFG Vereniging Vlaamse Tuinaannemers


Website:
Startdatum: 01.09.2015
Einddatum: 31.08.2019

Verantwoordelijken :
Ine Knoops , Yves Martin

Contact:
WTCB
Lozenberg 7
B-1932 St-Stevens-Woluwe
tel. +32 (0)2 7164211
research@bbri.be

Omschrijving

Het traject Groen Bouwen legt de nadruk op onderzoek naar toepassing en instandhouding van groene gevels.

Na de groene daken maken ook groene gevels hun opmars in het straatbeeld. Deze gevels zorgen niet alleen voor een mooiere stad, ze hebben ook tal van andere potentiële voordelen: biodiversiteit, opname van fijn stof, verminderen van het hitte-eilandeffect,… . Ze worden dan ook steeds vaker ingezet door bedrijven ter vergroening van gebouwen. Verder bieden ze veel potentieel voor stadsvergroening.

Doelstellingen

Een belangrijke doelstelling van het project is om bepaalde parameters via kennisopbouw te onderbouwen, zoals (hygro)thermie, akoestiek, stabiliteit en windweerstand, brandreactie, duurzaamheid, luchtzuivering (fijn stof), waterhuishouding,… . Ook LCA (Life Cycle Analysis) en LCC (Life Cycle Costing) worden bestudeerd. Verder wordt er ook advies verleend en worden de aanbevelingen over materiaalkeuzes, opbouw en onderhoud gebundeld in een handleiding (”regels van goede praktijk”). De onderzoeksresultaten vormen ook een basis om innovatieve systemen verder te ontwikkelen en te optimaliseren.

De belangrijkste doelstelling van het project is dus om de groene gevels te promoten en te ontwikkelen, binnen technische limieten en economische grenzen. Er wordt gestreefd naar een duidelijke kennisverhoging bij en ondersteuning van de plaatsers, de producenten en de voorschrijvers. Hierdoor worden problemen zoals getoond op de foto’s in de toekomst vermeden.

Gevegetaliseerde gevels : nieuwe tendensen en stand van zaken - presentatie 5 mei 2015.

Terug