EcoRen

Energetische renovatie van Vlaamse representatieve eengezinswoningen en appartementsgebouwen
Project
Met de steun van:

A_VLAIO


In samenwerking met:

Univ. Hasselt VITO Confederatie Bouw KU Leuven


Website:
Startdatum: 01.08.2014
Einddatum: 31.07.2018

Verantwoordelijke :
Michael de Bouw

Contact:
WTCB
Lozenberg 7
B-1932 St-Stevens-Woluwe
tel. +32 (0)2 7164211
research@bbri.be

Omschrijving

De proeftuin EcoRen beoogt de ontwikkeling en demonstratie van marktgerichte en sociaal aanvaarde energetische renovatieconcepten voor eengezinswoningen en appartementsgebouwen representatief voor het Vlaamse woningbestand.

Doelstellingen

De uitdaging van EcoRen is een BEN (bijna-energieneutrale) renovatie uit te voeren waarbij de bewoners aanwezig kunnen blijven in het gebouw.

Doelstelling is het bouwproces (kwaliteit, tijd, budget) en de klantentevredenheid (gewenst resultaat, minimum overlast, betrokkenheid in hele proces) te optimaliseren (o.a. via ketensamenwerking, inzet van BIM (Building Information Modelling) en leantechnieken. Door vanaf de ontwerpfase rekening te houden met de financiële eisen van de VMSW (Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen), wordt naast de private markt ook de markt van de sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM) aangesproken. Tenslotte worden ook alternatieve financieringsmodellen ontwikkeld zowel voor uitrol binnen de SHM als de privé-markt alsook mobilisatieprocessen om beide doelgroepen te benaderen.

Resultaten en Publicaties

Binnen het project zullen enerzijds 2 clusters van 4 woningen in Munsterbilzen en anderzijds 1 appartementsgebouw met 9 appartementen in Hoeselt van een sociale huisvestingsmaatschappij gerenoveerd worden. Deze gebouwen dateren van de jaren ’70. Momenteel worden de eerste concepten uitgewerkt en zijn de voorbereidingen aan de renovaties begonnen.

Het project EcoRen is complementair aan, en werkt nauw samen met de andere Limburgse projecten Mutatie+ en Werfgoed.

Terug