De Mirror Box

Het WTCB beschikt over een spiegelhemel, de "mirror box", waarmee het daglicht op een schaalmodel gesimuleerd kan worden. Deze bestaat uit een doos die bekleed is met zeer weerkaatsende spiegels en een verlicht plafond met fluorescentiebuizen (6500 K) die geplaatst zijn achter een opalineplaat die zorgt voor een diffuse straling.

Hiermee wordt een bewolkte hemel gesimuleerd, zoals gedefinieerd door de CIE (Commission Internationale de l'Eclairage). Dankzij deze hemel kan men de daglichtfactor gemakkelijk meten in elk punt van het gebouw. Het geeft ook de mogelijkheid om rechtstreekse realistische waarnemingen uit te voeren of de relatieve verspreiding van de luminantie in valse kleuren te bestuderen.

De resultaten van waarnemingen of van metingen die uitgevoerd werden onder dit soort hemel zijn relatief nauwkeurig en laten toe, dankzij de standaardisering van de hemel, metingen te vergelijken onafhankelijk van de oriëntatie en de lokalisatie van het gebouw.

Dit soort hemel heeft als voordeel dat hij erg didactisch is en toelaat relatief snel verschillende geometrische configuraties van een gegeven model te bestuderen.

Fig. 1 Luxmètres.
Afb. 1 Mirror Box (binnenzicht)
Fig. 1 Luxmètres.
Afb. 2 Schaalmodel (binnenzicht)
Fig. 1 Luxmètres.
 Afb. 3 Schaalmodel (binnenzicht)
Fig. 1 Luxmètres.
Afb. 4 Schaalmodel (binnenzicht)

Fig. 1 Luxmètres.
Afb. 5 Schaalmodel (binnenzicht): valse kleuren
Fig. 1 Luxmètres.
Afb. 6 Schaalmodel:
plaatsing van sensoren