Simulatoren

Schaalmodellen worden reeds lang gebruikt om ruimten en hun inrichting te visualiseren. Het gebruik ervan voor de studie van het visuele comfort is echter betrekkelijk nieuw en is slechts mogelijk sinds de ontwikkeling van licht- en beeldgerelateerde technieken en technologieën.

De studie van de verlichting in een schaalmodel is immers enkel mogelijk indien men de verlichtingsvoorwaarden perfect kan controleren. Dit impliceert de volledige fotometrische beheersing van de hemel waaronder het schaalmodel geplaatst wordt.

Voor het onderzoek naar de parameters die het visuele comfort beïnvloeden, ontwikkelde het WTCB een aantal simulatie-opstellingen waarmee het daglicht in gebouwen bestudeerd kan worden. De opstellingen zijn uniek in België en zelfs in Europa. Er zijn vier simulatoren, respectievelijk: Mirror Box, mechanische zon, kunsthemel met één lamp en kunstzon met één lamp die de verlichtingsvoorwaarden van de hemel waarheidsgetrouw nabootsen.

Met deze installaties kan de invloed van het daglicht op een gebouw en op het visuele comfort, vanaf het ontwerpstadium, op een eenvoudige manier nagebootst worden. Ze vormen een uitzonderlijk hulpmiddel dat ter beschikking staat van ontwerpers en architecten. Zo streeft men naar een betere kennis en betere voorspelling van het daglicht in gebouwen.

Fig. 1 Luxmètres.
Afb. 1 Mirror Box
Fig. 1 Luxmètres.
Afb. 2 Kunsthemel met één lamp
Fig. 1 Luxmètres.
Afb. 3 Mechanische zon