De nieuwe Technische Voorlichting 260 in cijfers

Het onderwerp van de nieuwste Technische Voorlichting (TV), detaillering van de betonwapening, kwam al aan bod in 2000 in de TV 217 (Vlechtwerk voor gewapend beton). Ondertussen is de normatieve context in dit domein grondig gewijzigd en was een update hoognodig. De TV 260 rolde recent van de drukpers en is nu hét te gebruiken document bij vragen over de wapening bij betonconstructies.
We geven u hieronder enkele cijfers mee over dit nieuwe document dat in papieren vorm aan te kopen is bij de dienst Publicaties (publ@bbri.be) en in pdf-formaat te downloaden is met een geldige account.
  • De werkgroep Vlechtwerk voor gewapend beton binnen het Technische Comité Ruwbouw en algemene aanneming heeft een 128 pagina’s tellend referentiedocument voor dit domein opgesteld.
  • Het document telt 12 hoofdstukken, waaronder het wapeningsproces, de bewerking van de wapening, de rationalisering van het wapeningsproces, plaatsing van de wapening, de toleranties en de controle.
  • In het hoofdstuk over betonstaal worden 4 soorten betonstaal vermeld: geribde staven, geribde walsdraad, geribde koudvervormde draad en koudgetrokken draad.
  • De norm NBN EN 1992-1-1 bevat ook regels voor de schikking van de wapening in de constructies. Er is sprake van 5 types dragende elementen: kolommen, balken, platen, muren en consoles. Deze komen aan bod in het hoofdstuk over constructieve regels.
  • Tabel 37 in hoofdstuk 10 geeft een duidelijk overzicht van de voorkeurstaafvormen en hun deelmaten om het aanduiden op de plannen te vergemakkelijken.
  • Om de informatie zo duidelijk mogelijk te maken, bevat het document maar liefst 134 afbeeldingen.


 
Download TV 258
in PDF-formaat.